În ultimele zile  s-au înmulţit cazurile de gripă din Ţara Făgăraşului. Zilnic la CPU Făgăraş  ajung pacienţi cu simptome de răceală şi gripă. Medicii de aici efectuează testele de gripă pacienţilor  pentru a  putea stabili diagnosticul corect. ,,Avem teste pentru gripă şi, în funcţie de caz,  le folosim la pacienţii care ajung la noi. Am avut cazuri de gripă” spun medicii de la CPU.  Testele de gripă pot fi achiziţionate    de pacienţi de la laboratoarele  de analize din Făgăraş.  Preţul unui astfel de test oscilează între  43 de lei şi 69 de lei/test. În farmacii nu se găsesc teste de gripă. La CPU Făgăraş aceste teste sunt gratuite.

  •   Răceala e mai ,,blândă” și durează câteva zile, gripa este mai agresivă și poate să ne afecteze mai mult de o săptămână. Simptomele de început, mai exact durerile în gât, tusea sau nasul înfundat nu ne spun, întotdeauna, dacă am răcit sau dacă avem gripă.  Răceala înseamnă: dureri de cap și de gât, nas înfundat, tuse, febră mică.
  •   Gripa înseamnă: stare generală modificată, febră mare (39-40 de grade), oboseală, tuse seacă (poate dura până la două luni), dureri musculare acute,frisoane.
  •   Cum tratăm răceala și cum tratăm gripa? În primul rând, nu cu antibiotice! Sunt boli virale, iar antibioticele nu au efect. Este o greșeală frecventă, care produce până la urmă ineficiența antibioticelor atunci când va fi nevoie de ele (rezistență bacteriană). Răcelile și gripa se tratează, în general, simptomatic. Rareori, în anumite contexte epidemiologice, medicul va indica tratament antiviral în cazul gripei. Pentru ambele cazuri este foarte important să bem foarte multe lichide, hidratarea ajută organismul în aceste momente. Când spunem lichide ne referim în principal la apă, unele ceaiuri, supe, dar fără sucuri și băuturi care conțin cofeină. La fel de important este să consumăm alimente bogate în vitamina C, sau vitamina C efervescentă în doză mai mare, și să ne odihnim, pentru că organismul are mare nevoie de repaos în aceste momente. Și răceala și gripa, fiind cauzate de viruși, se transmit ușor, așa că e foarte important să îi protejăm pe cei din jur. Cel mai indicat este să nu mergem la serviciu sau la școală, măcar câteva zile, când se instalează simptomele, dacă starea de sănătate este precară. La fel de important este să ne ferim de cei care par “răciți”. Spălarea freceventă pe mâini, spălarea suprafețelor, aerisirea frecventă sunt gesturi simple, care ajută în limitarea răspândirii bolii. Se apelează la medicul specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here