•  Angajaţii Spitalului ameninţaţi cu comisia de disciplină dacă dau informaţii presei

  • Dispoziţiile comenduirii ascund  ,,putregaiul” din spital

  •   S-au revoltat pe rând medicii de la CPU şi apoi medicii de la Obstretică-Ginecologie, dar au ajuns în faţa comisiei de etică

  •  Transparenţa decizională, călcată în piciare de conducerea urbei şi a spitalului

  •   Cu cât este plătit managerul spitalului

Nimeni nu trece peste decizia unui singur om ajuns şef peste Spitalul Municipal Făgăraş. Mariana Câju, numită de primar, semnează şi ia decizii pentru activitatea unităţii spitaliceşti, iar dacă vreun angajat, fie medic, asistent sau auxiliar îndrăzneşte să se plângă este trimis direct în comisia de disciplină unde decide tot Câju. Managerul numit în august,  Mihaela Pandrea, nu are curajul să facă vreo declaraţie fără acordul aceluiaşi personaj. ,,Nu ştiu, vorbiţi cu Mariana Câju. De ce nu-l întrebaţi pe primar?” este răspunsul lui  Pandrea la orice întrebare legată de activitatea spitalului. Conducerea Spitalulului Municipal Făgăraş îşi  ascunde  astfel de ochii contribuabilului asigurat nerealizările, greşelile, dar şi modul în care sunt cheltuiţi banii publici.Comenduirea spitalului emite dispoziţii care interzic angajaţilor de orice fel să dea informaţii presei. Sunt nişte acte interne care bagă spaima în angajaţi, ameninţaţi fiind cu comisia de disciplină. Ultima dispoziţie  a fost emisă în data de 17 ianuarie  2020. Ce are de ascuns conducerea spitalului?

Lipsă de transparenţă la Spital

Monitorul de Făgăraş a încercat să obţină răspunsuri de la  managerul Mihaela Pandrea imediat după instalarea acesteia în funcţie. I-au fost solicitate informaţii   privind stadiul lucrărilor de la pediatrie şi valoarea actului adiţional semnat peste contractul iniţial, secţiile deficitare în personal, stadiul proiectelor de investiţii semnate încă din 2015 care trebuiau să fie finalizate în 2019, dar şi despre achiziţia celor doi roboţi pentru eliminarea infecţiilor intraspitaliceşti la preţuri de 3 ori mai mari, însemnând un ,,tun” de 1,5 milioane de lei. Managerul a refuzat să răspundă solicitărilor trimiţând reporterii ziarului la primar sau la Mariana Câju, cei care decid soarta spitalului, aşa cum a dat de înţeles  Pandrea. ,,De ce nu-l întrebaţi pe primar? Purtătorul de cuvânt este Mariana Câju, eu am numit-o”  spunea  Pandrea.

Ameninţaţi cu comisia de disciplină

Nici  un angajat al spitalului nu mai vorbeşte cu presa invocând dispoziţiile semnate de manager care îi ameninţă cu comisia de disciplină.  Dispoziţii similare au mai fost date când  medicii de la Urgenţe au prezentat deficienţele secţiei, lipsa medicilor şi a asistentelor şi epuizarea fizică a medicilor care sunt obligaţi să lucreze şi 36 de ore. Şi medicii de la Obstretică-Ginecologie s-au revoltat şi au dat publicităţii un memoriu în care criticau măsurile comitetului director şi ale CA. Şi ei au ajuns în comisia dedisciplină. În prezent, orice informaţie din spital este secretă, chiar şi o simplă  statistică a cazurilor de gripă. ,,Nu putem da informaţii pentru că suntem ameninţaţi cu  comisia dedisciplină” spun  medicii.  Doar  presa obedientă comenduirii urbei şi spitalului publică informaţii, dar numai acelea  care  descriu spitalul precum unul din Elveţia.

 Ce leafă are managerul

  •   Una dintre cele mai mari lefuri din spital o încasează managerul. Managerul spitalului are un salariu de bază de 16.398 lei aşa cum arată lista aferentă lunii septembrie 2019 afişată pe site-ul instituţiei . Managerul beneficiază de un spor de pericol de 55%, respectiv 2.152 lei, spor psihic de 15%, respectiv 1076 lei şi de indemnizaţia de hrană de 330 lei, totalizând 19.956 lei.
  •   Directorul economic are un salariu de bază de 4.302 lei, un spor psihic de 15%,respectiv 645 lei şi indemnizaţie de hrană de 214 lei, totalizând 5161 lei.
  •   Salariile medicilor calculate  conform Legii 153/2019 la care se adaugă şi sporurile  stipulate prin Ordinul nr, 547/2010  ajung până la 25.258 lei.
  •   Un medic specialist este remunerat  cu un salariu de bază ce se situează între 8.344 lei şi 14.527 lei la care se adaugă sporurile. Medicii primesc spor de pericol de 55%, cel mai mare, în cuantum, fiind la medicii specialişti de 7.990 lei; spor psihic de 15%, se plătesc gărzile efectuale şi indemnizaţia de hrană  de la 214 la 330 lei.
  •   Un medic primar beneficiază de sporul de pericol de 55%, sporul psihic de 15%, indemnizaţia de hrană şi gărzi. Cel mai mare salariu de bază al unui medic primar din spitalul de la Făgăraş este de 16.608 lei la care se adaugă sporurile, totalizînd 25.258 lei, cam 5300 euro.Cel mai mic salariu de bază al unui medic primar de la spitalul din Făgăraş este de 7.301 lei la care se adaugă sporurile.
  •  Medicii rezidenţi sunt remuneraţi în funcţie de anul de practică. Astfel cel mai mic salariu de încadrare este de 4.176 lei, iar cel mai mare de 7848 lei. Iar dacă se adaugă şi plata gărzilor efectuate, un medic rezident poate pleca  acasă şi cu peste 10.000 lei.
  •   Un medic şef de secţie de la spitalul din Făgăraş  are salariul de bază de 14.492 lei la care se adaugă sporurile, dar  şi indemnizaţia de hrană de 313 lei.
  •   Aistenţii medicali  sunt încadraţi cu un salariu de bază în funcţie de gradaţii, vechime  de la 2.166 lei la 6.639 lei. Salariul este completat cu sporul de pericol de 55%, sporul psihic de15%, gărzi şi indemnizaţia de hrană. Asistentul medical încadrat cu salariul de bază de  6.639 lei îşi  completează leafa cu sporul de pericol de 3.320 lei, sporul psihic de 622 lei, gărzi de 422 lei şi indemnizaţia de hrană de 346 lei, totalizând 11.349 lei.

Conducerea Spitalul Municipal Făgăraş, conform site-ului instituţiei  

  •    Comitet Director format din: manager  Pandrea Viorica Mihaela, director medical Ursu Adina, director financiar contabil ec. Haneş Dorina
  •   Consiliul de Administraţie  este format din: Câju Mariana (numită de primar), Ludu Daniel, Taflan Bogdan, ambii reprezentanţi ai CL Făgăraş, Bâţă Mihaela şi
    Tănase Adriana, reprezentanţi ai DSP Braşov.
  •   Funcţionează şi un consiliu de etică  format din: dr.Roşu Codruţa, dr.Grapa Mircea,  dr. Grigoriţă Constantin, dr. Paunescu Silviu, as.Borcea Angela, as.Spărtaru Daniela, jr. Poparad Iuliana şi Bălan Laura referent. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here