•  Jumătate dintr-o clasă de la Generală 1 din Făgăraş cu gripă şi viroze respiratorii într-o zi, iar în weekend peste 70 numai la  CPU

  •    În judeţul Braşov s-au înregistrat 134 cazuri de gripă într-o săptămână şi 386 pneumonii

  •  Prof. dr. Streinu Cercel: ,,Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă!”

 

Jumătate din elevii clasei a V-a cu profil limba engleză de la CN ,,Radu Negru”, mai precis de la  Şcoala Gimnazială nr. 1 din Făgăraş,  nu s-a prezentat miercuri, 22 ianuarie 2020, la cursuri manifestând simptomele gripei. Medicul şcolar,  Eva Pascu, a efectuat în cursul acelei zile un triaj epidemiologic în toate clasle de elevi de la această unitate şcolară. ,,Prin acest triaj am verificat toţi copiii, iar cei prezenţi au o stare de sănătate bună. Întradevăr la clasa a V-a lipsesc copii,unii diagnosticaţi cu gripă, dar sunt alţii cu viroze respiratorii. Am prezentat copiilor  măsurile elementare ce trebuie să le respecte în cazul gripei. Am verificat sălile de clasă, băile pentru a mă asigura că există săpun şi hârtie igienică. Zilnic se dezinfectează  pardoselile, mobilierul  cu soluţie de cloramină. Consider că şi părinţii exagerează. Nu putem vorbi de epidemie, nu se închide şcoala. În fiecare an a avut cazuri de gripă şi de răceală. Am constatat că în fiecare clasă doar 1-2 copii au fost vaccinaţi antigripal” a spus Eva Pascu, medicul şcolar de la CN ,,Radu Negru”.  La această  şcoală sunt înregistraţi 1504  elevi dintre care 848 la gimnaziu şi 556 la liceu. La cabinetul medical şcolar de la CN ,,Radu Negru”, aşa cum susine medicul Pascu, s-au prezentat pentru consultaţii doar 10 elevi în zilele de 20 şi 21 ianuarie. ,,Copiii care au rămas acasă cu simptome de gripă şi răceală trebuie să fie supravegheaţi de medicul de familie. Ei vor fi reprimiţi la şcoală doar în baza unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie” a explicat dr. Eva Pascu.

134 cazuri de gripă într-o săptămână

 

Direcţia de Sănătate Publică, secţia Făgăraş, prin vocea purtătorului de cuvânt  Anca Bâtiu, susţine că numărul cazurilor de gripă nu este îngrijorător. ,,Săptămânal monitorizăm cazurile de gripă. În săptămâna 13-19 ianuarie 2020 s-au înregistrat în municipiul Făgăraş 22 de persoane diagnosticate cu gripă, iar  9 dintre ele  au fost internate în spital.  La şcoala Generală nr. 1 nu este sfârşitul lumii, este o situaţie normală. Copiii diagnosticaţi cu gripă au fost izolaţi la domiciliu. În clasa a V-a de limbă engleză s-au confirmat 3 cazuri. Nu trebuie să se creeze o isterie, nu este o boală incurabilă, se tratează. La această şcoală se va face o dezinfecţie cu o firmă specializată” a spus Anca Bâtiu, purtătorul decuvânt de la DSP Braşov. Conform datelor prezentate de DSP Braşov, în perioada 13-19 ianuarie 2020 s-au înregistrat 134 cazuri de gripă, cele mai multe fiind identificate la copiii de la 2 la 4 ani, 31 cazuri, şi la cei de la 5 la 14 ani, 48 cazuri. Aceeaşi sursă arată că în judeţul Braşov s-au înregistrat în aceeaşi perioadă 386 cazuri de pneumonii, cele mai multe  la persoanele de la 15 la 49 ani, 82 cazuri, şi peste 65 de ani, 86 cazuri.

 

Prof. dr. Streinu Cercel: ,,Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă!”

 

Managerul Institutului ”Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, este  drastic în declaraţii atunci când este vorba de gripă. Acesta a declarat săptămâna trecută că diagnosticul de gripă este unul ”clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune. ,,Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii. El a mai afirmat că în prezent toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca să fie testaţi de gripă. ,,Să intrăm într-un cadru natural şi să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an este gripă. De ieri şi până astăzi, la ,,Balş”, au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripă. Aseară, la ora 20,00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripă”, a adăugat Streinu Cercel care spune că gripa se tratează  cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie”, a mai explicat managerul. (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here