Klaus Iohannis s-a consultat, joi, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pentru desemnarea unui nou Guvern. Primii la discuţii au fost premierul demis Ludovic Orban şi delegaţia PNL. Ulterior, şeful statului a discutat cu reprezentanţii PSD şi USR, după care au intrat la consultări liderii UDMR, PMP, Pro România, dar şi cu grupul minorităţilor.  S-au conturat doar trei propuneri de premier. În urma consultărilor avute de preşedinte cu liderii celor mai importante partide politice, s-au conturat trei nume de posibili premieri: Ludovic Orban (din partea PNL), Remus Pricopie (din partea PSD şi Pro-România) şi Dacian Cioloş (din partea alianţei USR-PLUS).   Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Orban pentru funcţia de premier.  Liderul PNL urmează să vină în Parlament în termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere.

 „Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras. În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătăţiri pe legislaţia electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României şi al românilor.

De asemenea, a dorit să repare greşelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulţi parlamentari şi care se opune acestor schimbări. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Naţional Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătăţiri legislaţiei electorale cu privire la alegerile locale. În speţă, a vrut să reintroducă, aşa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moţiune, moţiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări. Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune. Am prezentat partidelor această opţiune. Unii au fost de părere că e bine, alţii au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.  Aşadar, după ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern şi să se prezinte în Parlament.” a spus Preşedintele României.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, că va sesiza CCR privind un eventual conflict de natură constituțională, în contextul în care Klaus Iohannis a decis să îl desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, potrivit Mediafax. „Mâine (vineri-n.r) o să mă văd cu juriștii de la partid și îmi confer acest drept, în calitate de președinte al Camerei Deputaților voi face o sesizare să vedem cât de legală este și dacă nu a fost declanșat un conflict juridic constituțional. Este în funcție ca și interimar. Premierul desemnat nu este susținut de nimeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, 5 februarie a.c., la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut.   261 de parlamentari au votat moţiunea de cenzură a PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here