•   Constantin Şuvăială se chinuie de 8 ani să  deschidă un centru rezidenţial pentru persoanele cu nevoi din Ţara Făgăraşului în cartierul Meltea
  •   Investitorul local spune că investiţia este blocată de birocraţia din Primăria Făgăraş
  •  ,,Am făcut tot ce mi-a cerut Primăria Făgăraş, dar  eliberarea autorizaţiei de construcţie  stă de 2 ani la mâna topometriştilor angajaţi de primărie”
  •   Povestea făgărăşeanului care a dobândit o vastă experienţă  în ultimii 30 de ani,    de la ciocolată de casă, la creşterea prepeliţelor, a oilor şi a stupilor,  de la munca în construcţii la  îngrijirea bătrânilor în azil

 

De 8 ani încearcă să deschidă în Făgăraş un azil pentru persoane vârstnice. Este blocat însă de birocraţie şi de metehnele funcţionarilor publici care îşi ascund lipsa de profesionalism şi promptitudine în spatele unor articole de lege, fie ele autohtone sau europene. Constantin Şuvăială este  investitorul local care încearcă să învingă birocraţia şi piedicile autorităţilor locale pentru a ajuta persoanele care sunt în nevoi. Făgărăşeanul de 48 de ani are un proiect social îndrăzneţ pe care vrea să-l  valorifice în cartierul Meltea. ,,Centru rezidenţial pentru adulţii aflaţi în nevoi”   este un azil privat pe care  Constatin Şuvăială l-a  denumit ,,Tabita” aşa cum a rezervat şi numele asociaţiei care-l va administra.  Numai că azilul nu poate funcţiona legal din cauza avizelor nenumărate pe care Primăria Făgăraş le solicită periodic, de altfel foarte greu de obţinut, aşa cum susţine Constantin Şuvăială. A bătut la uşile birourilor Primăriei Făgăraş  cu teancuri de documente, dar de fiecare dată se mai găsea câte un demers care se ataşa celor deja obţinute.

Azil cu 40 de locuri

În Ţara Făgăraşului este imperios necesar încă un azil. Sunt multe persoane singure, vârstnice sau bolnave, care au nevoie de ajutor. Azilul ,,Tabita” ar completa paleta centrelor similare din zonă, dar care au locuri limitate. Sunt doar două astfel de centre rezidenţiale, AVIV la Făgăraş şi Castanul la Victoaria,  care pot asigura un adăpost  pentru cel mult 100 de persoane. Centrul lui Constantin Şuvăială ar asigura încă 40 de locuri şi ar asigura internarea persoanelor cu nevoi speciale, bolnave sau  cu dizabilităţi.  Azilul ,,Tabita” este blocat însă de birocraţie, legislaţia stufoasă  împiedicând  funcţionarea lui legală.

Avize fără număr

Investiţia din cartierul Meltea, mai precis din strada Nicovalei nr. 28, a început în 2012, dar nici astăzi nu este finalizată. Şi asta întrucât Constantin Şuvăială este plimbat ,,de la Ana la Caiafa” aşa cum explică el, prin birourile Primăriei Făgăraş.  A obţinut un certificat de urbanism pentru construcţiile aferente  investiţiei prin 2012. Făgărăşeanul s-a apucat de construcţii în paralel cu obţinerea avizelor impuse în certificatulde urbanism. Numai că funcţionarii Primăriei Făgăraş  i-au urmărit pas cu pas  investiţia, aşa cum le impuneau de altfel atribuţiile.  Nu la fel de corecţi au fost însă cu alte  investiţii de pe raza municipiului care fncţionează şi astăzi fără avize şi autorizaţii. ,,Fac tot ce trebuie numai să fiu în legalitate” a explicat făgărăşeanul.

 

Noul PUZ, încă o pagubă pentru localnic

După 4 ani, când spera să se apropie de finalul demersurilor, Constantin Şuvăială a fost anunţat că zona în care construieşte este trecută în intravilan. Era o altă decizie a Primăriei Făgăraş care-i bloca activitatea.  ,,Aveam o fermă de animale, cu saivane şi utilaje în această parte a cartierului, în spatele casei spre Olt. Trecând în intravilan mi se interzicea să mai cresc animale.  M-am conformat, am dărâmat ferma şi mi-am vândut animalele. Mi-au rămas 45 de oi pe care le-am dus pe sate” a spus Constantin Marian Şuvăială. Noul PUZ îi afecta însă şi construcţia azilului.

Topometriştii primăriei  tărăgănează  intabularea

După cum relatează făgărăşeanul, funcţionarii din Primăria Făgraş  l-au anunţat că  încalcă prevederile legii construţiilor şi i-au cerut să intre în legalitate.  ,,Pentru  a intra în legalitate, am făcut extinderea proprietăţii aşa  cum mi-au spus de la primărie. Am  cumpărat încă o suprafaţă de teren   de la doi proprietari, 4200 mp, pe care am dat  42.000 euro.  Legea prevede că  nu  poţi construi mai mult de 50%  amprentă la sol pe suprafaţa care o ai.  M-am conformat şi am făcut această extindere de proprietate. Se întâmpla în urmă cu 2 ani când a venit o echipă de topometrişti de la primărie, au făcut  măsurătoarea zonei şi mi-au demonstrat  că sunt obligat să mai cumpăr teren  ca să pot face construcţia. Am cumpărat. Nici astăzi, după 2 ani,  primăria nu a avizat documentele cadastrale ale zonei deşi a  angajat o echipă de topometrişti. Mare birocraţie,  plimbări de la topometrişti  la biroul agricol, la biroul urbanism,  o întreagă nebunie. Toţi  mută problema de la Ana la Caiafa şi nu rezolvă nimic. Cred că  legea trebuie să o mai şi gândeşti. Dacă legea e proastă nu trebuie să fim şi noi proşti. Există portiţe, şi dacă vrei,  ca funcţionar poţi să ajuţi omul, să interpretezi această lege. De câţiva ani  mă lupt cu treburile acestea.  Primăria este însă resposabilă de toate acestea” a explicat Constantin Şuvăială.

,,Eu ca şi cetăţean  cum să  îndeplinesc acele condiţii dacă o insituţie n-a reuşit?”

,,Când m-am hotărât să investesc am întrebat atorităţile ce trebuie să fac, am cerut să-mi dea o listă cu toate demersurile, avizele, autorizaţiile pe care trebuie să le obţin pentru a lucra legal. Le-am spus că le fac. M-am dus la Asistenţă socială, în cartierul Tuor Vladimirescu, şi mi-au dat  un teanc de hârtii cu 17.000 de condiţii pe care nici în vise nu le poate îndeplini nimeni niciodată. Atunci am întrebat dacă biroul lor îndeplineşte condiţiile legale, au ridicat din umeri, normal că nu îndeplinea. Mi-au zis că şi ei ca unitate pubică abia au creat un spaţiu social pentru pensionari, dar nu au putut respecta toate condiţiile legale.  Atunci eu ca şi cetăţean  cum să  îndeplinesc acele condiţii dacă o insituţie n-a reuşit, nu? Nu mă las,  voi continua să lupt pentru a face un bine oamenilor şi pentru a aduce un plus valoare pentru societate. Nu mi-este frică de nimeni şi de nimic” a mai spus Constantin Şuvăială.

Acordul vecinilor, altă piedică

Pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie i s-a cerut acordul vecinilor. ,,Pentru clădirea din spate mi-au cerut acordul vecinilor. Am încercat să-l obţin  numai că vecinii din spate au cumpărat teren, dar n-au făcut acte şi nici nu se grăbesc să le obţină. Prin urmare nu am cum să rezolv problema decât să le plătesc eu vecinilor aceste demersuri care costă vreo 5000 euro. Cum să plătesc aceşti bani pentru a obţine un acord de vecinătate? Da, am construit pe limita de proprietate  şi am avut acordul verbal  al vecinilor atunci  când am construit, nu am semnat hârtii.  Neavând acte nu te ţine de vorbă niciun notar pentru intabulare. Timpul a trecut şi  au expirat  toate avizele, toate termenele, am pierdut tot şi am rămas în ilegalate. Am continuat însă să lucrez pentru că aştept de prea mulţi ani  să fac această investiţie. Am 48 de ani şi tot stau după  doamna Primărie. I-am întrebat cât să mai aştept?” a spus Constantin Marian Şuvăială.

Amenzi şi termene

Pentru construcţiile edificate, Consantin Şuvăială a fost amendat. ,,A venit Poliţia Locală şi m-a amendat. Pe bună dreptate pentru că autorizaţia de construcţie nu mai este în termen. Le-am spus, daţi-mi câte amenzi vreţi că nu voi renunţa. Poate în cadrul termenelor dintre amenzi îşi va face treaba şi primăria cu documentele cadastrale ale zonei” a mai spus Constantin Şuvăială.

 Investiţii închise din cauza piedicilor puse de Primăria Făgăraş

Făgărăşeanul aduce acuzaţii Primărieri Făgăraş care i-a  blocat toate investiţiile pe care le-a demarat în Făgăraş în ultimii 25 de ani. ,,Este o poveste lungă relaţia mea cu Primăria Făgraş. Numai piedici. Am cumpărat în urmă cu câţiva ani un teren în  Galaţi  cu 25.000 euro. Intenţionam să fac apicultură şi să duc stupii pe acel teren de pe deal.  Primăria Făgăraş m-a bocat şi acolo.  Toţi mi-au închis uşa în nas. Am renunţat la stupi. Apoi mi-am făcut ferma lângă casă şi la fermă am renunţat pentru că primăria a clasificat zona ca intravilan. Acum, alte piedici pentru azil” a spus dezamăgit făgărăşeanul.

,,Am făcut tot ce mi s-a cerut, dar Primăria de ce nu-şi face treaba?”

,,Proiectul azilului îl fac  pe terenurile mele. Am investit banii familiei,  fără fonduri, doar pe munca noastră. Era aici casa veche, am dărâmat ce era  vechi şi am construit clădirile noi. Am început în 2012, dar nici azi nu sunt în legalitate pentru că nu se poate. Anul trecut   mi-a dat termen să ajung cu documentaţia la zi, se împlineşte undeva în martie.  Am început demersurile, am angajat un topometrist pentru măsurători. De 4 ori  am repetat măsurătorile,  am început proiectarea,  cu acordul vecinilor am prevăzut alee de acces  în spate, am făcut tot ce mi-au cerut. Am dus documentaţia la primărie şi a fost pus acest drum al meu pe harta zonei. Mi-au cerut  locuri de parcare şi spaţii verzi, le-am prevăzut şi pe acestea că există spaţiu.  Am avut toată bunăvoinţa. Dar topometriştii angajaţi de primărie de ce nu-şi fac treaba.  De 2 ani fac documente şi nu le mai termină.  Acum mi-au spus că  zona  a intrat în intravilan. Acest lucru a fost iarăşi o decizie păguboasă pentru mine” a explicat localnicul.

,,Doi ani un PUZ?”

,,Nu mai înţeleg  nimic. Vor să lucrez legal, dar primăria nu respectă legea.  Am cumpărat terenul pentru extindere că aşa mi-au cerut, am făcut proiectul care a costat foarte mult. În loc să obţin autorizaţia de construcţie şi să continui investiţia, mi se spune din birourile primăriei că nu s-a  făcut situaţia zonală şi că durează. Nu mai am timp să aştept, am făcut clădirile,  pot da în funcţiune legal azilul. Ce fac cei din Primăria Făgpraş?  Doi ani un PUZ?” a spus Constantn Şuvăială.

Investiţii una după alta

Constantin Şuvăială este fără îndoială un intreprinzător care vrea să investească în Făgăraş, pentru comunitate. După 1990 a vrut să fie independent şi şi-a creat propria afacere. A înfiinţat o asociaţie familială  şi a produs ciocolată de casă şi bomboane. A fost primul făgărăşean care oferea ciocolată  produsă  în casă. A fost stupar timp de aproape 10 ani, până în 2002. Dar  câştigurile erau mici. ,,Abia ne descurcam cu banii” spune  Constantin Şuvăială. A crescut apoi prepeliţe. Dar a renunţat la tot şi a plecat în străinătate, luând exemplul multor localnici. Din 2005 era pe şantierele din  Roma.  S-a decis, prin 2010,  să investească banii câştigaţi în Itlia   în  ţară. Şi-a cumpărat  un teren de 35 ha la Berivoi, altul la Galaţi şi Făgăraş,  a cumpărat oi şi utilaje.  A ajuns să aibă o fermă de 2000 de oi şi capre. A renunţat şi la animale forţat de împrejurări şi a demarat proiectul azilului. Din 2012 este blocat însă de birocraţie.

Tabita, casa oamenilor cu nevoi speciale

Aşa cum explică Marian Constantin Şuvăială, azilul va avea 40 de camere, toate dotate cu tot ce este necesar pentru a primi beneficiarii. ,,Vom avea camere de o persoană, dar şi de 2 şi 3 locuri. Mobilierul va fi adecvat pentru persoanele cu nevoi speciale. O parte din mobilier îl avem deja. Fiecare cameră are baie, aşa cum impune legislaţia. Avem bucătărie cu toate dotările necesare. Centrul rezidenţial pentru persoane cu nevoi ,,Tabita” îşi va putea primi beneficiarii.  Vom avea şi personal specializat care să asigura înghijirea persoanelor internate. Sunt multe persoane care au nevoie de îngrijire şi adăpost. Nu putem sta indiferenţi, trebuie să ne implicăm. Vreau să aduc un plus valoare comunităţii noastre. Am luat exemplu de la înaintaşii mei care au dat tot ce s-a putut zonei, nişte români adevăraţi” a spus Constantin Marian Şuvăială. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here