•   O femeie din Victoria diagnosticată cu cancer şi-a transformat casa într-un altar
  •   Femeia care este şomeră spune că în urma rugăciunilor, drumurile spre tratamente i s-au deschis
  •   ,,Cancerul este boala predominantă din Ţara Făgăraşului” spun medicii de familie

Deşi se vorbeşte tot mai mult despre beneficiile sistemului medical din România, persoanele care sunt diagnosticate cu diferite boli nu regăsesc mai nimic bun în reformele aplicate în sistemul public de Sănătate.   Bolnavii de cancer sunt cei mai oropsiţi pacienţi din România. Pot avea parte de un tratament specific doar în spitalele de oncologie, dar după lungi perioade de aşteptări. Numai că această maladie nu lasă timp aşteptării, evoluând, în cele  mai multe azuri, galopant.  Un loc   pe un pat de spital ocologic  pentru tratament se poate obţine doar cu programare şi după cel puţin 2 luni de aşteptare.  Iar dacă bolnavul nu este asigurat  lupta împotriva bolii  este zadarnică.   În Ţara Făgăraşului, cele mai multe decese sunt cauzate de cancer. O spun medicii de familie care susţin că  pacienţii ajung la cabinetele medicale  abia când boala se află în stadii finale.  Numai la Victoria de la începutul acestui an au fost înregistate 6 decese, iar 5  dintre ele au fost cauzate de cancer.

Casă transformată în altar

O femeie din Victoria  se luptă cu cancerul  de aproape  4 ani, iar astăzi priveşte cu încredere spre viitor.  Aflarea diagnosticului a găsit-o fără loc de muncă şi fără asigurare medicală. Avea 58 de ani. Îşi vedea viitorul sumbru. Toate încercările de a obţine vreo internare şi tratament i-au eşuat. Atunci s-a rugat. Şi-a transformat casa într-un altar, iar rugăciunile au devenit principala preocupare a ei. ,,Nu aveam altă speranţă decît de la Dumnezeu. Ruga mea mi-a fost ascultată, iar drumurile mi s-au deschis. M-am rugat la Părintele Arsenie Boca, la  toţi sfinţii cunoscuţi. Zilnic m-am rugat la Sfântul  Efrem cel Nou, o rugăciune foarte puternică.  I-am simţit prezenţa lângă mine” a spus femeia.  Când am vizitat-o n-a încetat să se roage.  Avea o listă întreagă a persoanelor pentru care înălţa rugăciuni spre cer, nu doar pentru ea. Este nelipsită de la slujbele de la biserică şi spune că sfânta  liturghie este vindecătoare.

Cancerul este boala predominanţă în Ţara Făgăraşului

Numărul bolnavilor de cancer a crescut la Victoria, în comparaţie cu anii trecuţi.   Pe listele celor patru  medici de familie din oraş sunt înregistraţi zeci de pacienţi diagnosticaţi cu cancer. ,,În zona noastră predomină cancerul mamar şi uterin la femei, iar la bărbaţi  cancerul la prostată, colon şi cel pulmonar. De regulă bolnavii de cancer  sunt diagnosticaţi mult prea târziu, când  şansele de vindecare sunt minime. În prima fază, cancerul nu doare, iar când începe să doară pacientul deja este într-un stadiu avansat de boală. Din păcate, în România pacienţii nu se duc la medicii de familie la un control de rutină.  Ajung la cabinetul medical  doar atunci când sunt bolnavi. Sunt  pacienţi diagnosticaţi cu cancer  la vârsta de 45 de ani, dar şi la peste 70 de ani’’ au spus Lidia Nălbuş, medic de familie în Victoria.  De la începutul anului şi până în prezent, în oraşul Victoria  din cele şase decese înregistrate cinci au fost cauzate de  cancer.

S-a îmbolnăvit din cauza stresului

O femeie din Victoria a fost diagnosticată cu cancer ovarian în urmă cu trei ani şi jumătate. Femeia a acceptat cu greu diagnosticul şi este convinsă că stresul a fost cauza principală care a declanşat boala.  ,,Cancerul s-a declanşat în urma unei perioade de stres. Atunci am rămas şi fără loc de muncă şi nu beneficiam de asigurare medicală. La vârsta de  58 de ani am fost diagnosticată  cu  cancer ovarian şi am fost operată.    Am ajuns la medic pentru că eram slăbită, nu mai aveam putere, dar nu aveam dureri. Nu m-am gândit nicio clipă la cancer, mai ales că în familia mea nimeni nu a suferit de cancer. Printr-o cunoştinţă,  mi-am făcut  un control medical la Deva.  După o serie de  investigaţii s-a descoperit boala. Mi-au făcut  biopsie, o procedură chirurgicală utilizată pentru a afla dacă am tumoare. După câteva zile, a venit rezultatul biopsiei care a confirmat cancerul ovarian. Nu voi uita niciodată ziua de 16. 06. 2016 când am primit diagnosticul’’ a spus o localnică din Victoria care ne-a relatat calvarul prin care a trecut sub rezerva anonimatului.

Internarea la Oncologie se face cu programare

Vestea că are cancer a fost un şoc pentru biata femeie, care nu avea nici loc de muncă şi nici asigurare medicală.  A parcurs nopţi de veghe în care a plâns şi s-a rugat la Dumnezeu. ,,Când am primit vestea am crezut că mor, mă simţeam pierdută. Medicul din Deva mi-a recomandat urgent să merg la tratament la Cluj sau la Târgu Mureş. Gândul mi s-a dus numai la Dumnezeu, care era singura mea speranţă.   Nu aveam asigurare, nu aveam un venit lunar,  dar trebuia să mă tratez prin spitale. A fost  foarte greu, nici nu vreau să-mi amintesc prin ce am trecut. Eram disperată pentru că nu aveam bani de tratamente. Am sunat  pentru o programare la oncologie la Spitalul Mârzescu din Braşov. Dar aici mi s-a spus că toate locurile sunt ocupate, iar internările se fac doar pe bază de programare. M-au programat şi pe mine, dar în data de 25 iulie 2016, adică peste mai mult de o lună.  Perioada de aşteptare era lungă şi atunci m-am hotărât să sun la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş. Pot să spun că Dumnezeu le-a rânduit pe toate, am avut ghinion la Braşov, unde locurile erau ocupate, dar la spitalul din Tg. Mureş  am avut noroc. În data de 12 iulie 2016 am fost internată la Spitalul de Urgenţe din Târgu Mureş şi a doua zi am fost programată pentru operaţie’’ a relatat  femeia.

Operaţie dificilă

,,Pot spune că Dumnezeu a avut grijă de mine. Cu buzunarele goale, mi-a scos în cale  medici cu frică de Dumnezeu.  Când m-am programat la spitalul  din  Târgu Mureş am dat de un medic braşovean.  Acesta mi-a spus să stau liniştită că mă anunţă imediat când sunt locuri libere în spitalul de stat, să beneficiez de gratuitate. La câteva zile m-a sunat şi mi-a spus să mă pregătesc pentru internare. Intervenţia chirurgicală a durat câteva ore şi a decurs bine. A doua zi după operaţie,  medicul a venit în salon şi mi-a recomandat să mă plimb,  să nu mai stau în pat. Eram foarte slăbită şi nu aveam curajul de a măridica din pat. A fost foarte greu pentru mine, simţeam moartea la tot pasul.  Dar tot medicul m-a avertizat  că nu am voie să cedez, să am grijă cu psihicul meu.  Ajnsesem într-un stadiu în care nu  mai aveam putere să mă lupt cu boala. Eram obosită psihic şi fizic. Cu ultimele puteri m-am  dat jos din pat şi am făcut vreo cinci paşi. Simţeam un gol în burtă, iar salonul se învârtea cu mine. Dar am continuat” povesteşte femeia calvarul prin care a trecut.

Rugăciuni înălţate la Părintele Arsenie şi Sf. Efrem cel Nou

Şapte zile a stat  internată la secţia de obstetică – ginecologie din Tg. Mureş, după care a reuşit să ajungă la Spitalul de oncologie din Cluj-Napoca. ,,La Cluj am  început brahiterapia, adică radioterapie internă. La acest spital nu m-au internat, aşa sunt regulile, şi mi-am închiriat o cameră la o pensiune din apropierea spitalului. Aici am stat  trei săptămâni la tratament. În prima fază am vrut să fac naveta de la Victoria  la Cluj, dar am renunţat pentru că nu era în stare.  De două ori pe săptămână făceam brahiterapie, dar numai în acele zile  beneficiam de internare în spital. Pentru a depăşi momentele grele  mergeam la o biserică din lemn din apropiere şi mă rugam la părintele Arsenie să mă ajute să pot trece  cu bine peste acest necaz’’ a mai spus femeia.

Mulţi bolnavi de cancer

,,În 2016 la secţia de oncologie din Cluj erau înregistraţi 300 de bolnavi pe zi, pacienţi din toată ţara. După trei ani, în septembrie 2019, numărul bolnavilor s-a dublat. M-am şocat când am aflat că sunt 600 de  bolnavi. Se spune că sistemul de sănătate din România este gratuit, dar nimeni nu a pus în calcul drumurile făcute la spitalele din Cluj, Tg. Mureş,  Braşov, dar şi cazarea de la pensiuni. Spitalele de oncologie din ţară sunt pline. Vin bolnavii la tratament şi pleacă de pe patul de spital cât mai repede pentru a face loc altora. Este un flux continuu şi o luptă între viaţă şi moarte. Nu pot descrie atmosfera de aici.  Cred că într-o zi sute de bolnavi ajung pe un singur pat.  În perioada 2016 – 2019 am făcut naveta la mai multe spitale din ţară, iar cheltuielile au fost mari” a relatat pacienta.

Dosarul de handicap i-a fost respins

Când a crezut că totul va fi bine,  în luna februarie 2017 a primit un nou diagnostic. La Oncologia din Braşov a fost diagnosticată cu metastază osoasă şold drept. ,,A fost încă o veste cumplită. Nu ştiam ce mai pot să fac. Atunci m-am rugat. Şi din acel moment rugăciunile au fost principala mea preocupare. Fără credinţa în Dumnezeu nu putem face nimic” a spus femeia.  Imediat după ce a fost diagnosticată, femeia bolnavă de cancer şi-a depus la Braşov dosar  pentru pensie de boală şi  pentru obţinerea unei indemnizaţii de handicap.  Dosarul de pensie a fost aprobat, însă cel de handicap a fost respins. ,,Nu ştiu de ce mi-a fost respins dosarul de handicap, n-am primit nicio justificare. Oare cei de la comisie nu ştiu că  pentru un bolnav de cancer  şi 300 de lei este un ajutor?’’  a mai spus femeia. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here