,,Veste bună pentru făgărăşeni! Facem ocolitoarea!!!”  Erau declaraţiile venite dinspre comenduirea Făgăraşului  spre cetăţenii urbei săptămâna trecută.  S-au lăudat care mai de care cu aprobarea HG  privind trecerea ocolitoarei la  Municipalitate. Atât de electorală este campania de parcă  mâine s-ar tăia panglica investiţiei şi tirurile  ar circula pe dig. Dar orice este posibil  în an electoral, chiar şi o tăiere de panglică  la predarea amplasamentului din ograda statului în cea a Municipiului. Avem atâtea exemple din partea  politicienilor care au tăiat panglici chiar şi pentru un ciot de autostradă.  Aşa, doar pentru  imagine şi voturi.   Oricum este un pas făcut în 30 de ani de când politicienii se laudă că realizează ocolitoarea Făgăraşului. Dar aşa cum susţin ei, greul urmează, avize, autorizaţii, proiecte, licitaţii, demersuri care vor trimite deschiderea şantierului şi finalizarea investiţiei peste ani de zile. Oricum ar fi, făgărăşenii  sunt sceptici când aud de ocolitoare întrucât  este o promisiune electorală veche. Este dreptul lor de a nu mai da crezare promisiunilor electorale, ci doar faptelor.

Circ ieftin

Prin 1987 când în Primăria Făgăraş erau doar vreo 30 de angajaţi, au fost realizate în municipiu multe investiţii, cele care se văd şi astăzi. S-a realizat digul de la Olt, unde urma să se facă ocolitoarea, podul de la Galaţi, iluminatul, piaţa, casa de cultură, etc. ,,Dacă mai era timp şoseaua de pe dig era construită” spun azi făgărăşenii. De atunci au trecut 3 decenii şi ocolitoarea n-a mai fost construită, deşi toţi primarii post-decembrişti şi parlamentarii au  avut în programul lor electoral acest  obiectiv. Şi-au justificat ulterior dezinteresul  acuzându-se unii pe alţii într-un circ ieftin, fără scrupule.

Povestea împrumutului

În 2017, în baza  HCL nr. 255/29 noiembrie 2017,  Municipalitatea a  contractat un împrumut din bancă în valoare de 28.583.333,3 lei . Din această sumă,  25.000.000 lei a avut destinaţia   ,,Reabilitare străzi în municipiul Făgăraş”- 16.737.178 lei şi ,,modernizare şi reabilitare străzi, etapa III” – 8.262.822 lei.  Aşa arată documentaţia.  La vremea aprobării HCL, se vorbea  despre  realizarea ocolitoarei din creditul respectiv. Pentru a obţine creditul, Primăria Făgăraş a plătit o firmă, VMB Partners SA din Bucureşti.  Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a avizat   favorabil creditul, prin Hotărârea 5405/8 august 2018, însemnând tragerile din suma totală împrumutată pentru investiţii astfel:

  •  în 2019: 1.858.194,87 lei
  •   în 2020: 14.808.471,79 lei
  •    în 2021: 8.333.333,34 lei

Legea însă impune  anumite condiţii ce trebuie îndeplinite la tragerile din credit.  Aşa cum şi-a asumat de altfel Primăria şi CL Făgăraş, banii aferenţi fiecărei  trageri trebuie folosiţi până la finele anului, în caz contrar se percep penalităţi în valoare de 2% din suma notificată şi neretrasă. Prima tragere, cea din 2019, a fost pentru reabilitare strada D-na Stanca, lucrări care nici măcar nu au început. Va urma.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here