•   Primarul şi contribuabilii făgărăşeni, două linii paralele
  •  Investiţiile din municipiu consumă doar 5,4% din bgetul anului 2020

 

Bugetul Făgăraşului a fost votat de consilierii locali săptămâna trecută. Maşina de vot din  Legislativ a funcţionat şi de data aceasta, majoritatea formată în jurul primarului înghiţând toate propunerile fără să existe vreo opoziţie. 273.250.170 lei va fi bugetul pe care Primăria Făgăraş îl va avea în acest an, aşa cum arată documentele  puse la dispoziţia consilierilor locali,  pe care-l va şi cheltui.  Pentru investiţii din credite  interne a fost repartizată doar  suma de 14,8 milioane de lei, respectiv 5,4%. Doleanţele făgărăşenilor în privinţa investiţiilor, pe care de altfel le cer de aproape 4 ani, nu figurează pe lista de investiţii a Primăriei Făgăraş din acest an, 2020.  În schimb sunt finanţate din banii cetăţenilor tot felul de acţiuni şi manifestări menite să spele  imaginea primarului care, pe parcursul mandatului ce se încheie  peste câteva luni, n-a venit în faţa făgărăşenilor decât cu vorbe.  Bugetul municipiului a ajuns astfel ,,Puşculiţa SRL”.  ,,Am cerut proiectul de buget din timp pentru a-l putea analiza, pentru a aduce amendamente. Nu l-am primit decât în timpul şedinţelor de comisii, când s-a cerut acordul nostru. Este o strategie a primarului de a ne prezenta bugetul la limită de timp, să nu avem vreme să studiem  documentele pentru a cere explicaţii.  În acest mod obţine ceea ce vrea, iar consilierii locali votează fără să întrebe” a spus consilierul local Alexandru Mazilu.

Ce vor făgărăşenii

Făgărăşenii cer  ocolitoarea,  dar, deocamdată sunt doar promisiuni. În lista de investiţii a Primăriei din acest an legat de Ocolitoare, apare doar o actualizare a unui  studiu de fezabilitate pentru care plăteşte  157.800 lei.  Făgărăşenii cer  drumuri şi trotuare, dar acestea rămân tot promisiuni.  Făgărăşenii spun că-şi rup maşinile pe străzile din municipiu, iar despre trotuare spun că mai bine le ocolesc decât să le folosească. Oamenii au enumerat trotuarele de pe 1 Decembrie, Gării, Uniunii, Şoseaua Combinatului şi lista continuă. În urmă cu câţiva ani s-a reuşit atragerea de fonduri pentru reabilitarea unei bune părţi a străzilor din municipiu, dar incompetenţa celor implicaţi a tărăgănat deschiderea efectivă a şantierului. Astfel că suma de 25 milioane de lei a rămas şi în prezent necheltuită, iar străzile şi trotuarele sunt degradate, în unele locuri lipsite de asfalt. Făgărăşenii  critică şi întârzierea proiectelor promise de edilii locali.   Pensionarii vor un centru de recreere, în acest sens fiind promisă clădirea fostului cinematograf Transilvania  care trebuia reabilitată.   Alţi făgărăşeni îşi doresc reabilitarea clădirilor de patrimoniu care au rămas în paragină, cele mai expuse fiind cele din centrul municipiului, dar şi Sinagoga.  Contribuabilii făgărăşeni mai spun că ,,Marea asfaltare” din Făgăraş s-a transformat în ,,Marea cârpeală” şi aceea, ca o sfidare, se face pe ploaie.    ,,De câteva mandate se vorbeşte despre asfaltare, dar  totul a rămas la stadiul de proiect.  În ianuarie 2017 primarul spunea că pentru strada Negoiu s-a terminat licitaţia şi că va  începe lucrările în primăvară. Şi despre celebrul proiect PNDL (n.r. reabilitarea străzilor în valoare de 25 milioane lei, contract semnat în 2014) spunea că este  în lucru.  Au trecut 3 ani şi n-a făcut nimic” au spus făgărăşenii.  În 2019,  despre PNDL şi contractul de 25 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor din urbe nu se mai vorbeşte.  Despre Negoiu, nici atât.

 

 Strada  D-na Stanca, altă promisiune

Reabilitarea străzii D-na Stanca s-a pus pe tapet cu ani în urmă, dar  în actualul mandat, prin HCL 136/5 iulie 2017 s-a aprobat investiţia, alocându-se de la bugetul local suma de 1.800.000 lei. Valoarea totală a lucrărilor  s-a stabilit, conform indicatorilor economici,  la 3.213.032,23 lei. Actul normativ  local n-a fost pus în practică nici până astăzi, deşi au fost şedinţe publice, s-a întocmit proiectul, care a costat 217.750 lei, s-a modificat proiectul pentru două bezi pe sens, apoi s-a revenit,  dar şantierul n-a fost deschis.  Iar când edilul şef a obţinut acordul Legislativului pentru un nou credit, de 28,58 milioane de lei, a uitat de  banii alocaţi pentru reabilitarea străzii D-na Stanca şi s-a aruncat pe credit de unde a repartizat 1,8 milioane de lei pentru strada D-na Stanca  folosindu-se de maşina de vot din CL Făgăraş. Nici de data aceasta n-a deschis şantierul. În anul electoral 2020, se laudă că va începe lucrările.

Acte adiţionale pentru Pediatrie

O altă investiţie despre care s-a făcut vorbire în Făgăraş a fost relocarea secţiei de pediatrie din Spital. Şi pentru această investiţie s-a repartizat de la bugetul local  suma de 1,8 milioane de lei. Au trecut ani buni şi investiţia nu s-a finalizat. În 2017conducerea Primăriei Făgăraş a preluat investiţia pentru care alocase banii. Indicatorii tehnico-economici aprobaţi în CL Făgăraş  stipulau suma de 1,8 milioane de lei, iar edilul a susţinut că toate lucrările vor fi acoperite cu această sumă. Numai că vechile metehne ale primarilor şi-au spus cuvântul şi în cazul Pediatriei. Sumele alocate iniţial au fost completate de acte adiţionale. Suplimentarea sumei n-a mai fost trecută prin  Legislativ aşa cum era legal. Aşa se face că în bugetul 2020, apare încă o sumă consistentă pentru Pediatrie, ajungându-se la un total de 2.538.650 lei. Nu este singura lucrare finanţată din banii publici pentru care se recurge la acte adiţionale, volorile acestora fiind ascunse în documetele financiare ale Primăriei Făgăraş.

 Lista de investiţii a Primăriei Făgăraş

Deşi primarul se laudă în presa obedientă şi pe  reţelele de socializate cu foarte multe investiţii şi lucrări, în realitate, în anul 2020,  investiţiile din municipiu sunt sumare.  În plenul CL Făgăraş a fost prezentată o listă cu aceste lucrări.

 

  •   Lucrări de evacuare ape pluviale  D-na Stanca: 1.100.000 lei
  •   Reabilitare strada D-na Stanca: 3.900.000 lei
  •  Sens giratoriu str. Ghioceilor: 500.000 lei
  •   Studiu de fezabilitate Ocolitoare: 157.800 lei
  •  Lucrări de restaurare Cetate: 1.000.000 lei
  •   Extindere reţele gaze: 250.000 lei
  •  Lucrări la imobilul nr. 53 de pe strada Nicolae Bălcescu: 460.000 lei
  •   Canalizare strada Salcâmlui: 295.040 lei
  •   Reabilitare străzi: 7.146.160 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here