•   Excedentul înregistrat în 2019 va fi folosit pentru investiţii şi cheltuieli de funcţionare
  •  Comuna Beclean va avea o bibliotecă parohială la Luţa, un sediu ISU la Beclean şi o cameră mortuară la Hurez
  •   Etajul dispensarului de la Beclean va fi folosit pentru izolarea persoanelor infectate cu  coronavirus

 

Aleşii locali de la Beclean s-au reunit în şedinţa ordinară organizată vineri, 28 februarie 2020, începând cu ora 12.00.

Trei proiecte pe ordinea de zi

Ordinea de zi a fost simplă şi cu puţine proiecte de hotărâre, dar de interes pentru comunitatea locală. ,,Concesionarea  prin licitaţie publică deschisă  a imobilului situat în Luţa, nr. 17, ce aparţine domeniului public” a fost primul proiect de hotărâre supus votului. Imobilul va fi concesionat pe o perioadă de 49 de ani, redevenţa anuală fiind stabilită la 326,18 lei/an, aşa cum indica raportul de evaluare întocmit de un expert. Consilierii locali au aprobat şi modul de desfăşurare a licitaţiei, respectiv caietul de sarcini, studiul de oportunitate, preţul documentaţiei şi garanţia de participare la licitaţie.  Imobilul a fost solicitat Primăriei Beclean de către preotul paroh de la Luţa, Ivan Sebastian Nicolae, care intenţionează să amenajeze aici o bibliotecă parohială. ,,Acest imobil se află într-o stare avansată de degradare, pentru folosinţa acesteia este nevoie de o reabilitare generală,  de aceea concesionarea  este pe 49 de ani” se arată în raportul prezentat de primarul Claudiu Motrescu.

Excedentul folosit pentru investiţii şi funcţionare

Comuna Beclean a înregistrat după închiderea anului fiscal 2019, un excedent în sumă de 1.097.575,12 lei. Proiectul de hotărîre supus votului Legislativului s-a referit la utilizarea acestei sume de bani în raport cu  proiectul de buget 2020 al Comunei Beclean   aflat în dezbatere publică pe site-ul primăriei.

  •   Demolare clădire anexă primărie: 32.000 lei
  •   achiziţionare sistem de alarmă şi supraveghere video dispensar Beclean: 7000 lei
  •   Branşament apă şi curent la terenul de sport de la Hurez: 120.000 lei
  •   Modernizare şi extindere cămin cultural Hurez: 163.000 lei
  •   Mobilier urban pentru locul de joacă din Calbor: 70.000 lei
  •  Actualizarea PUG: 44.000 lei
  •   Întocmirea documentaţiei DALI pentru investiţia ,,Canalizare Beclean”: 20.000 lei
  •  Întocmire planuri parcelare la Beclean, Luţa, Hurez: 98.000 lei
  •   Întocmire planuri parcelare Calbor şi Boholţ: 115.000 lei
  •   Modernizarea drumului comunal DC 71: 47.000 lei
  •   Întocmire documentaţie DALI pentru modernizarea drumului comunal DC 68, Beclean- Hurez: 5000 lei
  •   Construire rigolă betonată strada Pasat 1 Calbor: 79.000 lei
  •   Acoperirea   golurilor temporare de casă ale secţiunii de funcţionare: 297.575,12 lei

Sediu pentru ISU

Un alt proiect de hotărâre s-a referit la aprobarea investiţiei ,,Construcţie sediu ISU în localitatea Beclean” şi  întocmirea proiectului tehnic. Iniţiativa a aparţinut consilierului local Valentin Deceanu. ,,Având în vedere că vechiul sediu urmează a fi demolat, propun construcţia  unei hale pe structură metalică şi panouri de tip sandwich compartimentată astfel: vestiar şi sală de mese pentru angajaţii de la administrarea domeniului public, depozit pentru componentele şi materialele pentru situaţii de urgenţă, garaj pentru buldo, tractor şi celelalte utilaje aparţinnd primăriei”. Construcţia ar urma să fie edificată pe terenul din spatele dispensarului  ce aparţine domeniului public. ,,Ca sursă de finanţare am identificat suma de 500.000 de lei primită de la CJ Braşov susţinută şi din redevenţa anuală primită de la  RPLP Măieruş şi RPL Pădurile Făgăraşului  RA” a explicat consilierul local Valentin Deceanu.  Aleşii locali au aprobat şi acest proiect. ,,Mă bucur că sunt iniţiative în CL Beclean şi, de asemenea, că  s-a votat acest proiect util pentru comunitate. Ar fi bine să vină şi alţi consilieri locali cu alte iniţiative, nu doar cu vorbe” a spus primarul Motrescu.

Şedinţă cu critici

Şedinţa n-a fost scutită de  critici şi jigniri între reprezentaţii partidelor politice din Legislativ şi Executiv, arătând   audienţei că alegerile locale bat la uşă. Situaţia s-a tensionat după citirea procesului verbal încheiat la precedentul plen, care trebuia supus  votului. ,,De ce nu s-a plătit spaţiul de joacă de la Calbor?” au întrebat unii consilieri locali. Primarul a explicat că acel loc de joacă există, se poate verifica şi urmează să fie efectuată şi plata. Contabila primăriei a explicat că mai sunt de punctat  câteva  documente, după care se va achita lucrarea. Discuţiile s-au accentuat şi în privinţa  sistemului de supraveghere video din comună. ,,De ce nu funcţionează camerele video de la Beclean?” au întrebat unii consilieri locali. Primarul comunei a spus că lipsesc avizele de la IJP, cerându-i viceprimarului  să explice situaţia. ,,Am cerut şi eu explicaţii, dar au fost amplasate fără avize. D-na viceprimar poate explica. Investiţia a fost de 99.000 lei” a spus primarul Claudiu Motrescu. ,,Oferta Horado a fost pentru unitatea centrală de 30.000 lei, iar faza a II-a a însemnat camerele de pe DN1, ulterior şi în celelalte sate. Aşteptăm avizele” a spus viceprimarul Anca Trâmbiţaş.  În comună există şi 4 camere video mobile, iar consilierii locali au întrebat despre situaţia lor şi dacă au fost date amenzi. ,,Sunt montate la staţia de epurare, la depozitele de deşeuri din Calbor şi Boholţ.  Până acum n-am dat amenzi” a explicat viceprimarul. ,,Aceste camere mobile sunt pe baterii şi se descarcă foarte repede dacă sunt montate în zonele cu trafic mare” a spus primarul Motrescu.

Loc pentru carantina ,,coronavirus”

S-a vorbit şi despre coronavirus, iar în acest sens s-a stablit ca loc pentru carantină, dacă ar fi cazul,   etajul    clădirii dispensarului care trebuie însă amenajat. ,,Facem afişe pe care să le lipim în toate satele comunei, preoţii să prezinte măsurile la biserică, iar profesorii în şcoli” a spus viceprimarul Anca Trâmbiţaş. Primarul Claudiu Motrescu a cerut aleşilor locali să anunţe, dacă ştiu,  cazurile persoanelor care s-au întors din Italia. ,,La Calbor avem acel italian, dar a venit în sat înainte de Crăciun. La Beclean avem  acele familii de rromi care sunt în Italia, dar copiii lor sunt în sat. Vom urmări aceste situaţii” a mai spus primarul Motrescu.

Luţa, în afara investiţiei Apa Canal SA Sibiu?

Un subiect aprins a fost legat de reţeaua de apă de la Luţa şi de iluminatul public din comună. ,,Proiectul de iluminat public va fi depus pentru finanţare la Agenţia de Mediu pentru că n-aţi aprobat proiectul anul trecut” a explicat primarul. În privinţa reţelei de apă de la Luţa, consilierul local Valentin Deceanu le-a adus vestea, pe care o aflase de la dezbaterea publică organizată de SC Apa Canal SA Sibiu, că satul Luţa nu mai este prins în investiţia realizată de această societate. Primarul Motrescu a completat că a discutat cu directorul de la Apa Canal SA Sibiu care i-a spus, verbal, că se vor găsi soluţii. ,,Satul Luţa are puţini locuitori, dar am primit asigurări că se va trece în proiect şi Luţa pe considerentul că întreaga comună îndeplineşte acest criteriu, numărul de populaţie” a explicat Motrescu. O altă propunere s-a referit la transformarea clădirii  din Hurez unde a funcţioa un bar în cameră mortuară. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here