•   Investiţie de 100.000 euro din banii publici zace nefolosită la Salco
  •   Organigramă umflată la Salco cu 40% în 3 ani
  •   Făgărăşenii jecmăniţi prin taxa de gunoi pe tot parcursul anului 2019
  •   Angajări şi numiri electorale la societatea de salubrizare a oraşului

 

De numele Salco Serv SA, societatea de salubrizare a municipiului patronată de CL Făgăraş,  sunt legate, în utimii 4 ani,  o serie de decizii  pe care  cetăţenii urbei le-au denumit ,,recompense electorale”.  Salco a fost societatea  care a angajat  fără număr persoane care  ,,aveau susţinere” la conducerea muicipiului, fără ca acestea să fie recomandate de studii sau experineţa acumulată în domeniu.  S-a ajuns ca aici să fie angajate  peste 100 de persoane, bugetul fiind cheltuit în marea lui majoritate, peste 70%,  pentru plata salariilor.   A fost societatea la conducerea căreia  au fost desemnaţi  directori pe bandă rulantă, ca în timp ei să ajungă  pe toboganul numirilor electorale. Salco a fost societatea,  care laolaltă cu primarul au  călcat în picioare voinţa făgărăşenilor,  care au cerut tarife decente şi realiste la plata taxei de gunoi. S-a dovedit că făgărăşenii au avut dreptate doar în anul electoral 2020,  când taxa de salubritate a fost scăzută la valoarea ei reală. Problemele de la Salco  au adunat făgărăşenii la o dezbatere  publică (aprilie 2019)  ca niciunde  altundeva, sala casei de cultură fiind arhiplină.  Dar nu s-a ţinut cont de voinţa lor, taxa de gunoi a rămas la 13 lei/persoană/lună până la finele anului. În ianuarie 2020,  când  scrutinul  pentru alegerea primarului şi a consilierilor locali   bate la uşă, taxa de gunoi a scăzut la 9lei/lună/persoană,  aşa cum  cerea consilierul local Cosmin Poparad încă din august 2019.  Salco este societatea care s-a dotat cu utilaje second hand, scumpe de altfel, unele stând pe tuşă din cauza avizelor şi autorizaţiilor pe care directorii nu le-au obţinut.  Salco este societatea care plăteşte amenzi pentru  abaterile de la legislaţia de Mediu. Salco este societatea care consumă  bani de la bugetul local  prin subvenţii şi neplata redevenţei anuale.   Este al treilea director numit la Salco Serv SA începând cu octombrie 2016.  Există un contract de prestări servicii pe resurse umane  încheiat de Salco Serv cu o firmă din Cluj Napoca prin care aceasta din urmă  desemnează prin concurs persoanele  care să ocupe funcţiile de conducere (director general, membri CA). Cu toate acestea, la Salco s-a practicat interimatul.  Dar să le luăm pe rând.

 Liber la interimate încă din octombrie 2016

La 31 octombrie 2016 expira mandatul dat de aleşii locali consiliului de administraţie  de la Salco Serv SA condus de Victor Marian. De grab, plenul legislativului a avut în faţă  proiectul de hotărâre privind ,,Numirea consiliului de administraţie interimar pentru SC Salco Serv SA”. Astfel, la propunerea Executivului, noul consiliu de administraţie s-a votat cu următorii membri:  Voinescu Stoenică Ciprian  din Braşov,  director la hotelul ARO Palace, Dan Vasile Bogdan,  director la societatea Aro Palace, Ilie Bardaşuc,  Cristian Iosif Vlad, de la SC Vladcris Consult SRL şi Comaniţă Mihai, din Grid, manager la o societate comercială. După votul din CL Făgăraş,  s-a întrunit AGA formată tot din consilierii locali, o şedinţă cu scântei în care, conform aleşilor locali ,,miza era una mare”.  Unii aleşi locali au criticat modul în care s-a convocat AGA, unii au părăsit sala, iar alţii au adus justificări legale pentru desfăşurarea adunării. A fost prezent şi Victor Marian, directorul Salco Serv, pentru  care Executivul  a tras sforile pentru a fi  îndepărtat de la conducerea societăţii.     Numirea noului CA a fost pentru o perioadă de 90 de zile, iar în 15 zile acesta avea  obligaţia, conform HCL,  să demareze procedurile legale pentru numirea directorului societăţii.  Astfel a venit prima numire de la Salco Serv.   Dragoş Bârsă, fost inspector la Garda Financiară, şi-a preluat funcţia începând  cu data de  11 noiembrie  2016.  La acea dată societatea avea  60 de angajaţi.

Ce spunea Bârsă la preluarea funcţiei

  •  ,,Se spune mereu că Salco Serv este societatea care a făcut profit. Eu nu vreau profit şi investiţii, ci vreau curăţenie. Salco este societatea de utilitate publică a municipalităţii care mergea din inerţie, taxe fixe, alocaţii bugetare, etc. Nu avea cum să nu meargă. A făcut profit, dar nu şi curăţeniea spus la preluarea mandatului  Dragoş Bârsă.    În timp Dragoş  Bârsă a câştigat concursul de manager în urma căruia a încheiat contract de managemet cu UAT Făgăraş pentru 4 ani.
  •   ,,Activitatea noastră era profitabilă dacă depozitam deşeurile la Făgăraş şi nu eram nevoiţi să le transportăm la Săcele unde suportăm odată combustibilul, dar plătim şi o taxă de intrare în rampă de 17 euro/tonă. Un simplu calcul arată că plătim lunar taxa de rampă de 10.200 euro , iar într-un an 122.400 euro” a spus Bârsă.
  •   ,,În 2018 vom cumpăra două containere cu capacitatea de 33 mc fiecare pentru a putea transporta deşeurile colectate la depozitele de la Săcele şi Hoghiz. Am găsit şi comandat aceste containere cu 3250 euro. Am achiziţionat deja o remorcă pentru transport deşeuri cu 5000 euro. Este second hand pentru că nu ne permite bugetul să cumpărăm una nouă care costă 20.000 euro. Vom cumpăra şi un încărcător frontal, tot second hand, cu 100.000 lei. Vom achiziţiona o maşină pentru transport containere, preţurile practicate pe piaţă fiind de 30.000 euro. Aceste achiziţii le vom face din fondurile provenite din majorarea de capital realizată anul trecut, (n.r. 2017)respectiv 265.000 de lei” a explicat directorul Dragoş Bârsă.

Ciurul, investiţie de 100.000 euro, stă pe tuşă

În iulie 2017 Salco Serv SA a avut parte de o  investiţie în valoare de 100.000 euro     realizată   de Primăria Făgăraş. Un  utilaj pentru selectarea deşeurilor menajere, denumit ciur.

  • ,,Săptămîna trecută a fost adus ciurul mobil de care societatea avea mare nevoie pentru selectarea gunoaielor menajere. Vom obţine avizele necesare pentru a putea fi montat şi folosit într-un punct de lucru autorizat de pe platforma chimică. Acest ciur mobil preia deşeurile pe care le transformă într-o fracţie umedă şi una uscată. Utilajul ne va ajuta să putem transporta mai multe deşeuri la Hoghiz, unde se pot arde unele fracţii din deşeuri. De asemenea, vom putea transporta la groapa de gunoi de pe Dealul Galaţiului deşeul inert obţinut la a doua ciuruire care va fi util şi pentru închiderea acesteia” a declarat  atunci Dragoş Bârsă, directorul Salco.    Acest utilaj a fost folosit însă  foarte puţin întrucât pentru funcţionarea lui era nevoie de avize şi autorizaţii.  Nici până astăzi aceste avize n-au fost obţinute. Prin urmare ciurul nu funcţionează, iar 100.000 euro, bani publici, stau blocaţi în fiare. Nimeni nu răspunde pentru această situaţie, nici măcar primarul nu mai face referire la această investiţie .

  Majorare de capital pentru a acoperi găurile din bugetul societăţii

  Bugetul anual al societăţii se învârte între valorile 4.000.000 lei şi 5.500.000 lei. În 2017 de exemplu,  Salco a primit o subvenţie în valoare de 200.000 de lei de la buget pentru suplimentarea contractului de măturat stradal şi deszăpezire nr. 12057/2011. An de an însă subvenţia a crescut, aceasta fiind completată şi de  dividentele cuvenite acţionarului (redevenţa anuală) care a revenit în conturile Salco.    În 2016 de exemplu, profitul societăţii a fost de 168.263 lei, din care dividentele cuvenite acţionarului, CL Făgăraş, s-au cifrat la 84.132 lei, dar suma n-a ajuns în buetul local.  Pe de altă parte, în 2017,  Salco Serv SA şi-a majorat capitalul social cu suma de 265.000 de lei, bani proveniţi de la bugetul local. Decizia a fost luată de  Consiliul Local Făgăraş  în    şedinţa ordinară  desfăşurată în 29 noiembrie 2017.  Majorarea capitalului social, conform HCL, însemna emisiunea unui număr de 106.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/acţiune. Astfel, Salco a dobândit  un capital social în valoare de 405.885 lei ,,Suma provenită din majorarea de capital social va fi utilizată de Salco Serv SA strict pentru realizarea de investiţii în infrastructura serviciului constând în autogunoieră, eurocontainere, concasor betoane, încărcător, excavator, autospecială măturat, tractor, auto abroll kipper” se arăta  în art. 3 din respectiva HCL. Nimeni n-a urmărit însă dacă prevederile HCL au fost respectate.

 Amenzi de la Mediu

Salco Serv SA a făcut slalom, în ultimii ani,  printre articolele de lege privind protecţia mediului. Deşeurile menajere au fost depozitate, ba pe Dealul Galaţiului, ba ascunse pe platform chimică din municipiu, puţine fiind depozitate la gropile de gunoi conforme. Abaterile  au atras pentru Salco Serv o serie de amenzi de la Garda de Mediu, care,  ori decâte ori a venit în control,  a prins pe picior greşit societatea.  În 16 februarie 2017 amenda aplicată a fost de 20.000 lei, iar ultima a fost luna trecută,care  plătită la termen a însemnat  25.000 de lei.

Director nou la Salco

Salco Serv SA a rămas fără managerul general, Dragoş Bârsă, în 3 aprilie 2019, când acesta şi-a dat demisia.  În locul lui a fost adus un făgărăşean care a lucrat în domeniul asigurărilor,  două  activităţi care nu au nimic în comun, poate doar faptul că Salco are obligaţia să-şi asigure parcul de utilaje sau chiar salariaţii.  Astfel, fotoliul de director general la SC Salco Serv SA a fost ocupat,  începând cu data de 27 mai 2019,  de Florin Dorin Bica. Nici acesta n-a rămas prea mult în funcţie,  în noiembrie 2019 funcţia a fost preluată de juristul firmei,  Ionuţ Ciora.    Consiliul de administraţie a fost convocat  de  preşedintele Bogdan Nicolae  Dumitru în ziua de 27 februarie a.c., începând cuora 10.00:  ,,Analiza raportului nr. 56/24.02.2020, cu privire la numirile finale pentru postul de director general, realizat de ARC Consulting  pentru Salco Serv SA”.   Consiliul de administraţie  de la Salco Serv SA este format din 5 membrii: Bogdan Nicolae, Vlad Cristian, Orlanda Crstian, Drăgoi Tiberiu şi Nicoară Ionuţ, desemnaţi de aceeaşi firmă, ARC Consulting SRL,  din Cluj Napoca. Un membru CA este remunerat cu 500 de lei/şedinţă.  Firma de recrutare din Cluj Napoca, SC ARC Consulting SRL ,  a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director general la care au participat doi concurenţi, Bârsan Ioan şi Moroşan Rareş.  Noul  director general de la Salco este  Rareş Moroşan. Întâmplător sau nu, familia Moroşan l-a susţinut pe actualul primar la alegerile locale din 2016. Tatăl noului director l-a însoţit pe actualul primar în campania electorală din cartiere (vezi foto) .  (Lucia BAKI)

 

  

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here