Aleşii locali de la Victoria au avut de analizat în şedinţa ordinară de luna trecută două solicitări pentru ajutor de urgenţă.   Dreţcanu Elena şi Dumitru Sebastian au ajuns în atenţia Biroului de asistenţă socială  când şi-au expus situaţia financiară şi condiţiile de trai.   Asistenţii sociali au realizat anchetele la domiciliul celor doi  după care au prezentat  concluziile în plenul CL Victoria.

Proiect amânat

Elena Dreţcanu a cerut un ajutor financiar  de la CL Victoria pentru a-şi  putea susţine cheltuielile lunare care-i depăşesc cu mult veniturile.  Cererea ei a fost înregistrată la PrimăriaVictoria în data de 14 februarie 2020, iar consilierii locali au analizat situaţia femei  în plenul organizat săptmâna trecută. Viceprimarul Cristina Bratu a cerut  amânarea proiectului de hotărâre, iar Costică Badea a solicitat mai multe detalii despre situaţia acesteia.  Elena   Dreţcanu  este  persoană cu handicap accentuat,  venitul lunar al ei fiind  de doar  375 lei. ,,Femeia locuieşte singură şi nu are copii. A fost diagnosticată cu o boală gravă şi în 2006 a fost operată, în Italia, acolo unde  locuia. În prezent femeia necesită tratament medicamentos  zilnic şi este încadrată în grad de handicap accentuat permanent. Dreţcanu Elena ne-a relatat că până în luna mai 2019 a beneficiat de pensie de invaliditate din partea statului italian în cuantum de lunar de 370 euro. Pentru reîncadrarea în grad de invaliditate ar fi fost necesar să-şi refacă dosarul în Italia. Femeia a declarat că nu s-a putut deplasa singură în Italia şi nici nu mai are unde locui la Roma. În România, Elena nu poate beneficia de pensie pentru că nu are stagiu minim de cotizare. Dreţcanu Elena a declarat că în ultimile luni a fost nevoită să-şi vândă bijuteriile şi mai multe bunuri din locuinţă pentru a se putea întreţine’’ explica asistetul social în raportul  ce  însoţeşte  ancheta socială realizată la domiciliul femeii.  Aleşii locali au amânat acest proiect de hotărâre şi aşteaptă de la Biroul de asistenţă socială o altă anchetă socială mai amplă.

 1.500 lei pentru familia Dumitru Sebastian

Dumitru Sebastian  este un alt localnic care a solicitat ajutor financiar de la Primăria şi CL Victoria.  Povestea familiei este una tristă. Dumitru Elena a decedat  în 18 ianuarie 2020 în urma unei boli grave depistată în iunie 2018, iar Dumitru Sebastian are în grijă cei 3 copii minori. ,,Bărbatul  are în îngrijire trei  minori, Dumitru Ana Maria elevă în clasa a IX-a, iar Dumitru Denisa Georgiana  elevă în clasa a VIII-a şi Dumitru David Ioan elev în clasa a V-a, sunt  înscrişi la Şcoala specială din Victoria. Familia Dumitru locuieşte într-o cameră pe strada Salcâmilor, în blocul  nr. 4,  repartizată din fondul locativ al oraşului.  Locuinţa este modest utilată. Această familie  figurează  în evidenţele biroului de taxe şi impozite locale cu o datorie de 8.535 lei din care: 873 lei datorii la  chirie, 344 lei datorii la salubritate, 7.318 lei restanţă la apă şi canal” se arată în raportul Biroului de asistenţă socială. Pentru familia Dumitru aleşii locali au aprobat  suma de 1.500 lei. Proiect de hotărâre a fost votat cu 8 voturi ,,pentru” şi 7 abţineri.

Cine poate primi ajutor  de urgenţă

  •    Persoana treuie să fie  marginalizată social sau să se afle  în risc de marginarizare socială, cu venituri mai mici decât pensia socială minim garantată în plată la momentul acordării subvenţiei.
  •   Titularul ajutorului să aibă domiciliul legal pe raza oraşului Victoria de cel puţin 1 an.
  •   Beneficiarul să fie încadrat în categoria persoanelor cu handicap
  •    Să locuiască în condiţii improprii
  •   Familii care au mulţi copii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here