Italia este prima ţară dn Europa în care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri şi unde s-a declarat stare de urgenţă. Românii stabiliţi în Italia sunt izolaţi la domiciliile lor şi spun că trec printr-o situaţie dificilă. Monitorul de Făgăraş a obţinut mai multe declaraţii de la familiile de români din  zona  Romei  şi din nordul Italiei. Şi copiii români din Italia transmit mesaje pozitive. Românii din Peninsulă respectă măsurile impuse de statul italian, majoritatea spunând că nu se vor întoarce acasă decât după epidemie, dar se gândesc la cei din ţară.

 

Copiii români din Italia transmit mesaje pozitive

Şcolile au fost închise şi în Italia, iar elevii pot participa la cursuri on-line. Este şi cazul elevilor români de aici care învaţă  limba română la cursul LCCR.  Pentru aceşti copii, dar şi pentru părinţii lor, cursurile on-line de limba, cultura şi civilizaţia românească realizate on-line reprezintă o rază de lumină. Şi asta pentru că   pot vorbi deschis despre problemele cauzate  de pandemia COVID-19 şi cum fac faţă măsurilor impuse.  ,,Suntem izolaţi în casă toţi, străzile sunt pustii. Din când în când se aud sirenele salvărilor trecând. Copiii mai mici nu prea înţeleg situaţia, ei vor să meargă la şcoală, în parc, pe stradă, iar noi încercăm să le explicăm care este motivul. Le dăm preocupări şcolare şi, poate, reuşim să le abatem atenţia de la teamă. În cadrul cursului on-line le-am vorbit, în această săptămână,  despre curcubeu, explicându-le că înseamnă speranţă. Am folosit şi poezia  ,,Curcubeul” de Grigore Vieru. De asemenea,  le-am relatat legenda curcubeului şi simbolul culorilor cuprinse în acesta. Copiii au  realizat desene despre curcubeu, aşa cum l-au perceput ei, iar cei mai mari l-au însoţit cu mesaje. Astfel ne-am alăturat  şi iniţiativei italiene prin care se propune să se rămână în  casă: ,,Io resto a casa!” şi ,,Andra tutto bene!”. În fiecare săptămână voi alege teme diferite pe care le voi corela cu realitatea, cu ceea ce trăim şi cu sărbătorile din această perioadă, Bunavestire, Floriile şi apoi Paştile. Vom depăşi situaţia şi  vom reveni la normal” este declaraţia profesoarei Angela Nicoară care predă cursul LCCR la şcolile din zona Roma, Ladispoli şi Civitavecchia.

 

Ce spun părinţii copiilor români

  • ,,Încerc să rămân calmă şi să dau mai multă importanţă mediului ce ne înconjoară, explicându-le copiilor că pentru un pic de timp trebuie să protejăm, să ne protejăm de acest monstru.  Ne vom întoarce acasă, dar nu acum. Cu încredere şi cu rugăciune la Dumnezeu, cu suflet bun şi uniţi vom reuşi să trecem şi peste acest impas. Le spun  celor de acasă că-i port în suflet şi îi iubesc” spune Zaharia Marinela  stabilită cu familia în Italia, în localitatea  Civitavecchia, care are doi copii, pe George de 8 ani şi Maria de 9 ani.
  •  ,,Suntem preocupaţi de epidemia care a scăpat de sub control. fetiţei mele i-am spus că afară există un monstru (monstriciatolo) care aduce febră. A înţeles şi chiar nu mai vrea să iasă pe afară.  În niciun caz nu vrem să plecăm în România pentru că ne-am pune  în pericol sănătatea noastră şi a celor dragi de acasă.  Celor de acasă le transmitem să stea liniştiţi că noi stăm bine, suntem  în casă şi va trece acest urât moment. Să stea în casă şi ei şi să aibă grijă” a spus mama elevei Irina Lazăr din Civitavecchia, Italia.
  •   ,,Izolarea este o măsură bună şi necesară, chiar dacă sunt momente în care vrei să ieşi din casă. Pentru moment nu vrem să mergem în ţară pentru că putem pune în pericol sănătatea celor de acasă.  Le transmitem însă tuturor sănătate şi să stea în case pentru că este  bine pentru ei” a spus familia Ghiţulescu din Civitavecchia. Soţii Ghiţulescu au doi copii, Ionuţ şi Vlăduţ, care învaţă la Instituto Compresivo ,,Civitavecchia 2”.
  •   ,,Copiii sunt prea mici ca să înţeleagă gravitatea situaţiei, iar izolarea este dificilă, dar necesară. Recomand tuturor să stea cât  mai mult în casă pentru a evita răspândirea virusului” a spus familia Motoc din Ladispoli, care  are doi copii, pe Klaus şi Greta, care învaţă la Instituto Compresivo ,,Ladispoli 1”.
  •  ,,Nu este o situaţie uşoară, dar pentru sănătatea aproapelui nostru, a cadrelor medicale, respectăm restricţiile ce ne-au fost impuse, stând în casă, făcând temele cu copilaşii şi ne punem în voia lui Dumnezeu. Să ne ajute Domnul să depăşim situaţia, să rămânem toţi sănătoşi. Să dăm  mai multă valoare şi celor mai simple lucruri cum ar fi o strângere de mână, o îmbrăţişare.  În această perioadă în niciun caz nu ne vom întoarce în România. Transmitem celor de acasă  să stea liniştiţi, o să fie totul bine! Ne este dor de toţi şi îi îmbrăţişăm” spun părinţii elevilor Rebeca şi Filippo Dumea care locuiesc în oraşul Ladispoli- Roma.
  • Un frumos text a întocmit şi Larisa Maria Bejan de 9 ani, de la Instituto Compresivo ,,Ladispoli 1″, prin care s-a adresat străbunicilor şi rudelor din ţară.

,,Totul este închis, nu avem voie pe stradă decât pentru urgenţe”

Făgărăşenii stabiliţi în nordul Italiei sunt izolaţi total. Unii sunt speriaţi, iar puţini pun totul pe seama conspiraţiei.

  •   ,,Eu sunt la Pardenone. Este o.k. aici. Eu nu cred nimic din toate falsitățile astea. Nu există virus, doar minciuni, iar televiziunea doar manipulează. Se pregătește noua ordine mondială” spune George Greavu din Lisa stabilit  în nordul Italiei, lângă Trieste.
  •  ,,Locuiesc în localitatea Prato, la 10 km de Firenze, unde este cea mai mare comunitate de chinezi și niciunul dintre ei nu este bolnav. Eu mă duc doar la muncă, lucrez în domeniul sanitar. Sunt operator  social și merg în casele celor pe care îi avem în grijă. Suntem triști, înspăimântați, stăm în casă și mergem doar la cumpărături. Este o situație nouă, tristă și de groază. Sunt și aici cazuri dar nu ca în Lombardia. Este închis tot, doar magazinele mari pentru cumpărături sunt deschise, poșta și farmaciile. Dacă ieși după ora 20.00 din casă  te opresc carabinierii. Putem ieși doar când este vreo urgență, mă întreb dacă   vine sfârșitul lumii. Aici până și bisericile sunt închise, trebuie să se închidă tot, astfel epidemia se lungește. Trebuie să stați în casă și voi, cei din România, și să vă feriți de locurile unde este lume multă. Empatizăm între noi, suntem uniți, cântăm pe la ferestre ,,Viva Italia”, ,,Forza Italia” a spus Iulia Gaston stabilită lângă Florenţa.
  •  ,,În localitatea Due Carrare-Padova, unde suntem stabiliți, în apropiere de Veneția, totul e pustiu. Doar o persoană din familie are voie să meargă la cumpărături. Economia este mai importantă decât pierderile umane. Lucrez într-o fabrică pentru piese electrice, într-un laborator de cercetare și dezvoltare, este vorba de ,,Una Americana Lincoln Electric”. Vor să ne reducă de la 94 la 31 de oameni, dar nu din cauza virusului, ci din cauza politicii manageriale. Aici se fac prototipuri la bobine de fir pentru sudură. În ceea ce privește situația nou creată cu acest virus, se fac controale peste tot. Am primit un anunț de la preotul nostru” a spus Eugen Langa stabilit lângă Veneţia.

 

Comunicatul preotului paroh Cristian Manasturean pentru credincioșii din Padova

,,Noile ordonanțe de urgență din partea guvernului italian interzic, până în data de 3 aprilie 2020, orice manifestare publică sau privată (religioasă sau laică). Aceasta înseamnă că nici noi nu putem săvârși slujbe în mod public sau  privat. Bisericile rămân, pentru moment, deschise sâmbăta și duminica. Noi vom continua rugăciunea pentru toți și pe fiecare dintre voi, îndemnându-vă să faceți la fel, știind bine că doar rugăciunea unora pentru alții poate schimba, cu adevărat, lucrurile în bine. Rămân disponibil pentru orice lămuriri prin telefon (apel, sms, whatapp) și mail. Pentru a putea respecta prevederile legale impuse în acest moment, programul parohiei va fi următorul: Sâmbătă biserica va fi deschisă între orele 9-11.00 și sear a între 17.00-18.00. Duminica, Sf. Liturghie se va sluji în mod privat și vă vom pomeni pe toți și pe fiecare. Cei care nu aveți pomelnicele la biserică, ne puteți trimite numele sau o fotografie cu pomelnicele de vii și adormiți prin mesaj sau e-mail și vă vom pomeni pe fiecare. Biserica va fi deschisă, începând cu orele 10.00, până la orele 12.00. Dată fiind situația în care ne găsim, duminică dimineața puteți să urmăriți, împreună cu familia, slujba transmisă de postul Trinitas Radio sau Tv sau puteți să citiți împreună cu familia Acatistul Sfintei Învieri, Apostolul și Evanghelia zilei, catisme din psalmi, Paraclisul Maicii Domnului și alte rugăciuni către sfinții tămăduitori. Vă rog să mă pomeniți și pe mine în rugăciunile voastre. Cu neclintită nădejde în Domnul că vom trece cu bine și peste aceste greutăți”. (Ştefan BOTORAN, Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here