Echinocțiul de primăvară în 2020 are loc vineri, 20 martie, la ora 5:49, ora României. Este momentul care marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Pentru această zi e se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu orele de întuneric. Începând cu această zi, va creşte durata zilei, iar noaptea va scădea până lasolstiţiu de vară. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni. 

  •   Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
  •  Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 28 spre 29 martie 2020, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.  În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here