Tradiţiile românilor de Paşti au dat de furcă autorităţilor panicate de pandemia COVID-19. Bâlbele lor din ultimele 24 de ore au demonstrat încă odată că nu sunt pregătiţi şi nu-şi asumă responsabilitatea deciziilor. Pactul semnat de ministrul Vela cu patriarhul BOR l-a scos din minţi  pe preşedintele Iohannis, care a rămas blocat la formula ,,Staţi în casă”, cerând să se revină asupra respectivului pact dintre BOR şi MAI.  Vela a revenit asupra anunţului făcut legat de Lumina Învierii şi sfintele paşti, anunţând alt protocol.

Vela a anunțat că a avut o discuție cu Patriarhul Daniel și a ajuns la un nou acord acesta, care se modifică după cum urmează:

  • Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțele militare, fără participarea credincioșilor în incintă, curte sau apropierea locașurilor.
  • Pâinea binecuvântată, sfințită joi va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de personalul clerical și voluntari din parohie vineri și sâmbătă în intervalul orar 8-17 și în prima zi de Paști între 6 și 19 la solicitarea credincioșilor.
  • Sfânta Lumină se va distribui de personalul clerical și maxim 5 voluntari sâmbătă de la ora 20. Astfel, clericii din fiecare parohie, cu voluntari și echipament de protecție vor asigura distribuirea respectând reglementările din ordonanțele militare.
  • Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din prag ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. Asociațiile de Proprietari vor desemna un reprezentant.
  • În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune vor distribui Sfânta Lumina acolo, dar și în centrele sociale și de carantină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here