În pragul celei mai mari sărbători creştine, Învierea, se cuvine să fim călăuziţi de Lumina Lumii, de Mântuitorul Iisus Hristos. Să uităm măcar pentru o clipă de pandemie şi de măsurile impuse de-a valma, dar cu privilegii pentru unii. Să uităm de orgolii,  de invidie, de furăciuni, de corupţie şi de supărări şi să dăm frâu smereniei şi faptelor bune.

     Dar cum putem primi Învierea cu bisericile ferecate? O decizie unică în istorie! În această pandemie primele inchise au fost bisericile şi mult mai târziu mall-urile.  COVID-19, virusul care, dacă privim statisticile,  a izolat lumea în case, iar pe unii, nici 1%, i-a trimis pe patul ATI dintr-un sistem medical prăduit vreme de 30 de ani. Nu virusul ucide ci spitalele nepregătie pentru a salva vieţiile infectaţilor.

        Noul coronavirus a scos la iveală multe hibe ale statutului român, dar suntem departe de a le stârpi. De la cel mai înalt nivel primim sfaturi şi reguli, ba chiar ameninţări cu ,,multe înmormântări” mai ales după Paşte. Românii însă se vor dovedi şi de data aceasta înţelepţi şi vor rămâne în case, nu se vor îmbulzi la poarta bisericilor încuiate, îşi vor aprinde o lumânare în casă şi vor spune din suflet ,,Hristos a Înviat”. De bună seamă Lumina va călăuzi pe fiecare dintre noi.

       Mi-a plăcut imaginea imortalizată într-o biserică mică din Ţara Făgăraşului. Pe masa pe care a fost pusă Crucea, în timpul slujbei Prohodului oficiată de preot şi de  cântăreţ  s-a lăsat lin un fascicul de lumină care a persistat pe tot parcursul slujbei. Semnul miraculos din biserica din Grid l-a mângâiat pe preotul paroh şi deopotrivă întreg satul.

       Întorcându-ne în timp, la începutul primului mileniu, ni se derulează fiecăruia în minte firul evenimentelor care a schimbat cursul istoriei. Când lumea s-a împărţit înainte de Hristos şi după Hristos. Toţi îl aşteptau pe Mesia şi se declarau pregătiţi să-L întâmpine.  Dar venirea Lui nu le-a plăcut. Pentru mai marii Bisericii un biet tâmplar, un om simplu şi drept,  le încălca toate regulile după care îşi duceau viaţa. S-au spălat pe mâini la fel ca Pilat şi L-au trimis la moarte. Au fost călăii  Fiul Omului, Mesia trimis de Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Fariseii cu feţele smerite şi bărbile argintate şi stufoase  au manipulat norodul şi L-au răstignit fără să le pese măcar.  De pe cruce, Iisus i-a iertat. ,,Iartă-i Tată că nu ştiu ce fac!“          Mântuitorul ne-a adus Legea nouă, schimbarea conştiinţei, iubirea de Dumnezeu şi a aproapelui.

Aş prezenta poezia lui Petru Dugulescu numită ,,Se-ntoarce Dumnezeu în România“ care caracterizează şi azi starea românilor.

,,Se-ntoarce Dumnezeu în România,/Trecând prin vamă, fără paşaport!/S-alunge pe tirani şi tirania,/Să ne aducă-n ţară omenia,/O marfă ce-am vândut-o la export. Se-ntoarce-n ţară Domnul cu Scriptura/Ca să ne-nveţe viaţa de creştini;/Dar ateismul şi nomenclatura/Şi-au transformat subtil coloratura/Şi -I împletesc din nou cununi de spini…“. Hristos a Înviat! (Lucia Baki)

Monitorul de Făgăraş mulţumeşte partenerilor

care au fost alături de noi în această perioadă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here