Planul ,,Vacanţa Mare” al lui Streinu Cercel a fost demontat de preşedintele României, care într-un mesaj adresat astăzi românilor l-a calificat ca fiind ,,totalitar”.

  • E o măsură aberantă cum că persoanele peste 65 de ani să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină! Așa ceva nu se întâmplă! Este inacceptabil! Trăim într-o societate liberă care se protejează împotriva epidemiei. Dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitate. Stați liniștiți!Nu vine nimeni să vă ia în carantină. Statul nu va veni să impună asemenea măsuri.  Toată lumea trebuie să fie responsabilă! Atunci când va fi nevoie, vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală! Repet! În niciun caz, statul nu va veni să impună asemenea măsuri inumane, care nu trebuie nici măcar discutate într-o societate de secolul 21!Toată lumea trebuie să fie responsabilă!” a afirmat președintele Iohannis.

 Un proiect al doctorului Adrian Streinu Cercel care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor a  generat  reacții negative în rândul opiniei publice. Drept urmare  Guvernul a respins categoric proiectul lui Streinu Cercel, şi se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție.

Proiectul, intitulat “Programul “VACANŢA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” şi primit de Mediafax, se împarte pe nouă pagini. Printre măsuri, se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani,  “în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.
În planului doctorului Cercel, grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani
  •  Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă
  •  Pentru categoria de 65 de ani, măsurile imediate propuse sunt
  • ,,Izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.
    Potrivit documentului, ,,susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor “, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.
  • Să ne gândim dacă odată cu atingerea vârfului, perioada de descreștere va duce la o perioadă de relaxare. Dar relaxarea va fi în același timp cu anumite restricții, în care vor fi două sau trei ore în care putem merge cu mască și mănuși. (Relaxarea – n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de vârstă, precum nu la fel pentru toate localitățile sau focarele. Vedem evoluția fiecărui focar în parte. Vor avea un orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă, să se relaxeze, dar n-aș spune eu o restricție, ci mai degrabă o precauție cu persoanele în vârstă”, a explicat  ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

1 COMENTARIU

  1. ziaristilor de la Monitorul de Fagaras , puteti si voi sa ganditi un pic? Ca si mari „jurnalisti” nu ar trebui sa „cadeti la fenta” cum spun smecheri. Asteptam mai mult de la voi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here