Violenţele din cartierul de rromi Mălin, din Codlea, s-au soldat cu arestarea pentru 30 de zile a doi agresori pentru infracţiuea de ultraj. Trei oameni ai legii, un jandarm şi 2 poliţişti locali au căzut victime ale rromilor violenţi, numărul de îngrijiri medicale dispuse de medici fiind de 7-8 zile, dar şi de 40 de zile.  Procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov a întocmit referatul aferent cercetărilor, iar  la data de 21.04.20202, orele 22.00, a solicitat judecătorului de drepturi ca agresorii să fie arestați preventiv pentru 30 de zile, pentru infracțiunea de ultraj. Solicitarea a fost aprobată, dar ambii inculpați au depus  contestație.

Ce spun procurorii

„În seara zilei de 20.04.2020, pe strada Răchitei din municipiul Codlea, judeţul Braşov a avut loc un conflict provocat de familia P. Din cauza scandalului iscat între mai multe familii de etine rromă care risca să degenereze, au fost anunţate organele de poliţie pentru a interveni la faţa locului. I.D., poliţist în cadrul Poliţiei Mun. Codlea, împreună cu colegul său, B.C., s-au deplasat pe strada Răchitei, din municipiul Codlea pentru a aplaana situația conflictuală. În acel loc, se aflau mai multe echipe mixte, formate din jandarmi şi poliţişti şi jandarmi şi poliţişti locali, care interveneau pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice. Între jandarmii prezenți se aflau  persoana vătămată T.D. din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov și martorul M.G. din cadrul aceleiași structuri. De asemenea, din cadrul Poliției Locale Codlea se aflau agenții P.O.A. și P.G.L. Forţele de ordine au observat că membrii familiei P. aveau asupra lor bâte şi lopeţi cu care loveau gardurile vecinilor, provocând zgomot şi aruncau cu pietre spre casele de pe strada Mesteacănului, pentru a-i provoca pe cei aflaţi în curţi, să riposteze. La faţa locului se aflau mai multe persoane din localitatea Vulcan, care aveau asupra lor lopeţi, furci şi bâte. Aceştia loveau gardurile vecinilor, tulburau ordinea şi liniştea publică prin zgomote şi larmă, aruncau cu pietre spre casele dinspre strada Mesteacănului, unde probabil se adunaseră alţi cetăţeni de etnie rromă.
Persoanele mai sus menţionate îi chemau pe cei de pe strada Mesteacănului să se bată cu ei. Organele de ordine ajunse la fața locului au luat mai multe bâte de la autori şi le-au aruncat în zone întunecate, însă aceștia îşi luau din nou alte bâte, rupând gardurile, amenințând că se duc peste persoanele din curţile de pe strada Mesteacănului; La un moment dat, inculpații P.I.N., P.A.I. şi C.N.V. au ajuns lângă jandarmi, care au încercat să îi imobilizeze. Inculpatul P.A.I., văzând că jandarmul T.D. încerca să imobilizeze o persoană, a ridicat asupra capului său o lopată şi a vrut să îl lovească în zona capului, însă l-a lovit peste mână, acesta a încercând să se apere. Din raportul de expertiză medico-legală rezultă că în urma loviturii aplicate de către inculpatul P.A.I., persoana vătămată T.D. a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un nr. de 7-8 zile de îngrijiri medicale. Deși forțele de ordine se aflau la fața locului și îi somau pe cei care făceau scandal să înceteze acțiunile antisociale, grupul de persoane de etnie rromă a continuat să arunce cu bolovani spre casele de pe strada Mesteacănului; La scurt timp după ce i-a aplicat o lovitură jandarmului T.D., fiind în continuare recalcitrant, asupra sa polițistul local P.F.L. a tras cu un pistol cu șocuri electrice, însă acesta nu a avut niciun efect, astfel că inculpatul P.A.I. l-a lovit cu o lopată pe poliţistul local P.G.L. în cap, acesta căzând la pământ. În acel moment, lopata s-a rupt. În urma loviturii primite de la inculpat, persoana vătămată a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis, fără pierderea conștienței, la nivel parietal și temporal bilateral, hipoacuzie. Din concluziile preliminare formulate de Serviciul Județean de Medicină Legală rezultă că persoana vătămată P.G.L. a suferit leziuni corporale care nu au pus în primejdie viața victimei, iar pentru vindecare sunt necesare 45 zile de îngrijiri medicale. Imediat, inculpatul P.I.M. s-a apropiat din spatele poliţistului local P.O.A. pe care l-a lovit în zona capului cu o bâtă din lemn, cauzându-i un traumatism cranio-cerebral acut deschis fără pierderea conștienței la nivel parietal drept. Din concluziile preliminare formulate de Serviciul Județean de Medicină Legală rezultă că persoana vătămată P.O.A. a suferit leziuni corporale care nu au pus în primejdie viața victimei, iar pentru vindecare necesita 40 zile de îngrijiri medicale. In cauza s-a acordat termen la data de 21.04.2020, orele 23.30”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here