Inceperea cursurilor este preconizată la 1 iunie, spune premierul Ludovic Orban. Acesta precizează că elevii vor fi obligaţi să poarte mască. Ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat  mai multe scenarii pe care le ia în considerare privind reluarea cursurilor și întorcerea elevilor la școală.

Întoarcerea elevilor şa şcoală ar urma să se facă treptat și în condiții speciale. Astfel, autorităţile vor urma să asigure măşti pentru toţi elevii, fiind vorba de 3 milioane de elevi.

Este probabil ca începând cu 1 iunie, să se întoarcă la cursuri doar elevii claselor care susţin examenele naţionale în acest an. Adică, elevii de clasa a 8 a şi cei de clasa a 12-a. O altă variantă ar fi aceea a limitarii numărului de elevi în clase. În şcolile cu un singur schimb, elevii unei clase vor fi separaţi, cu scopul să fie mai puţini.

Întrebată cu privire la redeschiderea timpurie a școlilor pentru elevii din anii terminali, Monica Anisie a declarat următoarele: „În cadrul Ministerului Educației, specialiștii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv această variantă, dar din momentul în care noi am suspendat cursurile, ne-am gândit cu precădere la acești elevi care, oricum au emoțiile examenelor care-i așteaptă, și de acea am pregătit pentru ei și lecții online dar și teste de antrenament, și programul Teleșcoala. Am urmărit în așa fel încât, măsurile pe care Ministerul Educației le-a luat, să conducă la o pregătire continuă a acestor elevi. După cum bine știți, decretul privind starea de urgență din România se va încheia în data de 16 mai, însă așa cum toată lumea știe, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat inițial decizia suspendării cursurilor. Tot acesta ne va spune când este timpul să venim la cursuri, când este momentul în care vom fi în siguranță”.

Una dintre variantele pe care oficialii de la București le au în vedere propune începerea cursurilor doar pentru elevii care trebuie să susțină în acest an examenele naționale, respectiv evaluarea națională de la clasa a VIII-a și examenul de bacalaureat de a final de liceu. Acești elevi ar urma să se reîntorcă primii la școală, însă acest lucru va fi posibil doar când vor fi luate toate măsurile pentru a fi asigurată siguranța lor.

„În momentul în care am suspendat cursurile ne-am gândit cu precădere la acești elevi, am pregătit pentru ei și lecții online, teste de antrenament, program de teleșcoală, măsuri care să conducă la pregătirea continuă a acestor elevi care au și emoția examenului”, a menționat Anisie în cadrul unei intervenții de la un post de televiziune central.

Cât despre calendarele acestor examene, acestea vor fi programate în funcție de data revenirii la cursuri. La începutul acestei luni, Monica Anisie preciza că aceste evaluări ar putea fi susținute în luna iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here