Președintele  Klaus Iohannis a susținut luni o nouă declarație de presă, în contextul epidemiei de coronavirus. România se află în stare de urgență din 16 martie, din cauza COVID-19, dar măsurile de restricție vor fi treptat și gradual relaxate, după data de 15 mai. Șeful statului și mai mulți miniștri au discutat luni despre modul în care ar trebui să se producă această relaxare. Președintele a declarat apoi că anul școlar se va termina pe 12 iunie, așa cum e programat, dar elevii nu vor mai reveni fizic la ore. Cursurile se vor ține online, ca până acum. Excepții vor fi elevii din clasele terminale, care vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Altfel, grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte.

Declaraţia preşedintelui:

„A fost o discuție în care am evaluat câteva teme importante. Doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună.
Prima temă – școlile. Acum, activitatea fizică în școli și universități e suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem continua, mai ales că pe 12 iunie școala, în mod normal, se termină. Epidemia nu s-a terminat. Aud că e cazul să ne relaxăm, că vremea e frumoasă și epidemia se va termina. Din păcate, nu e așa. Ieri am văzut în statistici peste 400 noi cazuri. Azi avem peste 300. Nu putem vorbi în niciun fel de relaxare sau încetinire a acestei epidemii. Dar trebuie să ținem cont și de anumite lucruri simple. 
Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere, două riscuri mari: copiii să ducă boala la școală și de la școală, acasă. Am dorit și să știm ce fac alte țări. Unele nu mai vor să redeschidă școlile, unele situația încă e în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă unde s-au deschis experimental. În Franța s-a deschis într-o regiune. După câteva zile, zeci de elevi și profesori au fost confirmați. Unii profesori au ajuns la ATI. S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea, grădinițele școlile și universitățile să nu se mai deschidă în acest an. Orele vor fi continuate online. Elevul, studentul nu se va întoarce FIZIC la ore. Școlile nu se vor mai redeschide în acest an școlar. Grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Deci nu se întoarce elevul, studentul fizic la cursuri. Anul școlar se termină pe 12 iunie, continuă formele de studiu la distanță, ca până acum. Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele de acum. În cazurile excepționale, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile universitățile nu se vor redeschide în acest an. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.Sunt, totuși, câteva excepții. Elevii din clasele terminale – a opta, a 12-a sau a 13-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a precizat că nu se va putea reveni fizic la ore deoarece nu există nicio posibilitate ca distanțarea socială să fie menținută

„Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate. Așadar: nu se deschid școlile și universitățile. Situația școlară se încheie cu mediile încheiate. Așa evităm riscuri majore”, a continuat  preşedintele Iohannis.

  •  România se află în stare e urgență din 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus. La jumătatea lunii aprilie, această stare a fost prelungită cu încă o lună prin decret prezidențial. Ea ar urma să fie ridicată de la jumătatea lunii mai, când primele  măsuri de relaxare a restricțiilor vor intra în vigoare.
  • Din 11 martie, școlile au fost închise și, de atunci, orele s-au ținut online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here