La 30 aprilie se pomeneşte Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu și al Salomeei,   fratele Sfântului Ioan Evanghelistul, autorul Apocalipsei. El a fost supranumit ,,cel Mare”, pentru a putea fi deosebit de celălalt Iacob, ,,fratele Domnului” și episcopul Ierusalimului căruia i s-a spus ,,cel Mic”, pentru că ori era mai mic de statură, sau era mai tânăr. Iacob era originar din Galileea și se ocupa cu pescuitul făcând parte din ceata celor 12 apostoli apropiați ai Domnului împreună cu fratele său.

  • ,,La chemarea Domnului, cei doi frați au lăsat mrejele și pe tatăl lor și au urmat pe Hristos. Ei, știau, ca foști ucenici ai Botezătorului (N.R- împreună cu Petru și Andrei, aceștia au fost la început ucenicii lui Ioan Botezătorul), că Iisus este Mesia-Hristos și credeau în El, luând aminte la învățăturile ce ieșeau din preacurată gura Lui și fiind martori la minunile făcute de El. Și atât îi iubea Domnul, încât unuia i-a dat spre rezemare pieptul Său, iar celuilalt i-a făgăduit paharul pe care El însuși l-a băut. Însă și ei atât L-au iubit pe Domnul și atâta râvnă au arătat față de Dânsul, încât și foc din cer au voit să pogoare peste cei ce nu credeau în El. Pe acești doi frați și pe Petru, nicidecum nu-i lăsa Mântuitorul fără să le descopere mai mult decât celorlalți Apostoli, dumnezeieștile Lui taine, precum s-a petrecut pe Tabor, când a voit să-Și arate slava dumnezeirii Sale, iar, mai târziu, în Ghetsimani, când le-a descoperit, tot lor trei, taina cea adâncă a Crucii și smereniei sale”. (Proloagele II)

După Înălțarea Domnului, Iacob predică Vestea cea Bună tuturor evreilor din afara Iudeii și ajunge până în Spania. Întors la Ierusalim, sub domnia lui Agrippa, nepot al lui Irod, și protejat al împăratului Caligula, este denunțat și decapitat. Cel care l-a denunțat s-a convertit la credința în Hristos impresionat fiind de caracterul puternic al Sf. Iacob. Moaștele sale au fost duse de către ucenicii săi în Spania. Tradiția spune că în sec. IX moaștele Sf. Iacob au ajuns în localitatea Santiago de Compostela, care este unul dintre cele mai căutate locuri pentru creștinii din întreaga lume.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here