Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc a iscat un imens scandal, care a depăşit isteria COVID-19. S-a uitat pentru un timp de pandemie şi atenţia românilor a fost îndreptată spre declaraţiile oamenilor politici şi ale preşedintelui României. Dacă nu ar fi fost autoizolarea asistam la o adevărată ,,bătălie” în Parlamentul României. Cert este însă că acest proiect al UDMR a fost respins, iar acuzaţiile promovate în media au fost doar politice cu beneficii electorale.  Am stat de vorbă cu deputatul ProRomânia, avocatul Mihai Valentin Popa, care ne explică pas cu pas situaţia, susţinând că proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc este total neconstituţional.

Lucia BAKI: Cum s-a ajuns ca acest proiect de lege promovat de UDMR, care afectează grav unitatea statului român, să treacă tacit prin Camera Deputaţilor?

Deputatul Mihai POPA: Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Seciesc este total neconstituţional. Printr-o scăpare procedurală care este extrem de gravă şi nu poate fi  justificată nici de pandemie sau de izolare, acest proiect de lege a trecut prin adoptare tacită în Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte n-a fost supus la vot. Oricum deputaţii, cel puţin cei de la ProRomânia, ar fi  votat toţi împotriva acestui proiect de lege. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost cel care avea obligaţia  să supună Camerei  adoptarea sau respingerea, acestui proiect ceea ce  ce nu s-a întâmplat. Este o scăpare procedurală.

O scăpare procedurală

L.B.: Să vorbim despre ,,o scăpare procedurală” în Parlamentul Românei este un lucru grav. Există des astfel de scăpări?

M.P.: Justificarea dată de conducerea Camerei Deputaţlor a fost legată de pandemie şi de  condiţiile de lucru. În opinia mea nu poate exista vreo  justificare pentru astfel de situaţii. Este motivul pentru  care Victor Ponta şi ProRomânia au cerut explicaţii în acest sens, explicaţii care se aşteaptă să fie primite de la Biroul Permanent în prima şedinţă de plen din Camera Deputaţilor care va avea loc săptămâna viitoare. Preşedintele şi secretarul Camerei aveau obligaţia să introducă pe ordinea de zi acest proiect, dar nu a fost introdus. S-a ajuns în situaţia aceasta tocmai pentru că proiectul UDMR nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Aviz negativ în comisii

L.B.: Proiectul UDMR privind autonomia a fost înregistrat la Parlament încă din luna decembrie 2019. A fost analizat în  comisiile de specialitate? În comisia juridică, de exemplu?

M.P.: A fost la câteva comisii în care a fost un vot negativ. În comisia juridică nu a fost acest proiect. Cred că a fost cu certitudine în Comisia pentru  drepturile omului şi pentru egalitate de şanse şi a primit aviz negativ.

  ,,Orice parlamentar poate depune proiecte de lege, dar până la adoptare este cale lungă”

L.B.: Ce părere aveţi despre acest proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc care apare periodic în Parlament?

M.P.: Părerea mea şi  a grupului  ProRomânia, dar, cred,  şi părerea unanim generală, este că  un asemenea proiect nu este bine venit. Pe lângă faptul că este neconstituţional şi reprezintă încălcări constituţionale extrem de vădite, este un atentat la unitatea statului român,  la tot ceea ce ţine de prerogativele statului român. Pe de altă parte trebuia în mod cert să se discute în Cameră şi să se primească un vot clar negativ, ca să nu se mai repete o astfel de situaţie. Însă este dreptul parlamentarilor UDMR si de la alte formaţini politice  să depună proiecte. Dar  de aici şi până la adoptarea unui proiect este cale lungă.

,,Preşedintele a jucat politic şi nu era momentul”

L.B.: Preşedintele României a reacţionat la situaţia creată şi a ieşit public cu acuzaţii directe la PSD. Cum comentaţi?

M.P.: Reacţia preşedintelui a fost  cel puţin, ca să nu spun nejustificată, una alarmistă. Consider că a fost dată  în contextul cel mai puţin favorabil.  Din punctul meu de vedere s-au făcut nişte afirmaţii care nu au niciun suport real. Nu cred  că a existat o înţelege subterană între diverse partide politice, respectiv PSD şi UDMR, pentru promovarea unui asemenea proiect. Cu atât mai mult nu cred că PSD ar încerca prin asemenea metode să aducă prejudicii statului român. Cred că preşedintele a jucat politic şi nu era momentul să joace politic.

,,S-a speculat acest moment pentru a se obţine beneficii electorale”

L.B.: Prin acest scandal se încearcă abaterea atenţiei populaţiei de la alte probleme importante?

M.P.: Cu certitudine s-a  speculat  acest moment şi s-a încercat să se obţină beneficii electorale. Este o scăpare  fără putinţă de tăgadă şi  nu trebuia să aibă loc, dar de aici până  la a face nişte acuzaţii atât de grave în genul unor lideri precum  Vadim Tudor, nu este bine venit şi în niciun caz nu reprezintă  scopul acesta. În situaţia de faţă  ar fi trebuit  ca preşedintele să aibă o poziţie mult mai echilibrată. Este cert  că toate forţele  politice cu excepţia UDMR-ului au fost împotriva acestui proiect. Până  şi UDMR şi-a dat seama că a fost un derapaj şi atunci preşedintele  ar fi trebuit  să aibă o poziţie echilibrată în această privinţă. El a adoptat o poziţie din care să obţină beneficii electorale.

L.B.: Cum au perceput românii acest scandal şi acuzaţiile preşedintelui la adresa PSD?

M.P.: Pe o anumită  porţiune a populaţiei, cei care gândesc ultranaţionalist, probabil că discursul preşedintelui ar fi atins o coardă sensibilă, este  posibil. Dar toţi oamenii  sănătoşi la cap din ţara noastră îşi dau seama  că asemenea iniţiativă nu are succes şi tot ceea  ce s-a întâmplat în continuare dovedeşte că am dreptate. Mă refer la votul  din Senat care a fost zdrobitor pentru respingerea proiectului. De ani de zile UDMR  îşi păstrează aceeaşi linie politică prin care doreşte pas cu pas să obţină  beneficii cât mai multe în favoarea comunităţii maghiare.

L.B.: Acest lucru înseamnă că astfel de acţiuni ale UDMR vor mai urma?

M.P.: Probabil că da, dar trebuie să fim mai vigilenţi şi răspunsul să fie clar, fără derapaje procedurale. (Lucia BAKI)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here