• Duminică, 3 mai- Sf. Mc. Timotei și Mavra
  •  Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor)

Acești doi mucenici au pătimit în vremea prigoanei împăratului roman Dioclețian. Timotei era soțul Mavrei și, totodată, cleric al Bisericii din Penapion. La doar douăzeci de zile după nunta lor s-a pornit prigoana împotriva creștinilor, iar Timotei este prins și adus în fața lui Arian, dregătorul cetății Tebaida.

  • ,,Drept aceea, i-a poruncit dregătorul să înfățișeze cărțile din care citea creștinilor, învățându-i, dar el n-a voit să facă una ca aceasta, ci, încă, a răspuns dregătorului că el ține cărțile ca pe niște copii ai săi și că se întărește din ele și capătă ajutor, cu puterea dumnezeieștilor cuvinte, scrise într-însele și că nimeni nu-și dă de bună voie copiii la moarte”. (Proloagele II)

Timotei a fost supus celor mai cumplite chinuri: i-au fost străpunse urechile cu ace înroșite în foc, a fost orbit, având gleznele legate de o roată, spânzurat cu capul în jos și o piatră grea atârnată de grumaz. Mavra a mărturisit că este și ea creștină și nu a vrut să-și lepede credința. A fost supusă la chinuri groaznice.

  • ,,Pentru aceasta i-au smuls părul capului, și i-au tăiat toate degetele și au aruncat-o într-un cazan cu apă clocotită, în care, nearzându-se Sfânta, dregătorul gândea că apa nu este clocotită și că este rece…Și multe alte chinuri și răni a îndurat Timotei și soția sa, dar n-au încetat o clipă a mărturisi credința lor în Hristos și a defăima păgâneasca închinare la idoli” spun sinaxarele Bisericii.

În cele din urmă ei au fost răstigniți, iar după nouă zile și-au încredințat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Această Duminică mai poartă denumirea de ,,Duminica Mironosițelor” pentru că sunt pomenite femeile care au venit la mormântul lui Iisus ca să-i ungă trupul cu mir, dar au găsit piatra dată la o parte și mormântul gol.

  • ,,Venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care aștepta și el Împărăția lui Dumnezeu, și îndrăznind, a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că a și murit și, chemând pe sutaș, l-a întrebat dacă a murit de mult. Și aflând de la sutaș, a dăruit lui Iosif trupul. Și Iosif, cumpărând giulgiu și coborându-L de pe cruce, L-a înfășurat în giulgiu și L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă și a prăvălit o piatră la ușa mormântului. Iar Maria Magdalena și Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Și după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Și dis de dimineață, în prima zi a săptămânii (Duminică), pe când răsărea soarele, au venit la mormânt. Și ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? Dar ridicându-și ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci era foarte mare. Și intrând în mormânt, au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus”. (Marcu 15, 43-47; 16, 1-7)

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here