Luna mai, ziua 10- Sinaxar

  • Sf. Ap. Simon Zilotul;
  • Duminica a 4-a după Paști:  Vindecarea slăbănogului

Sf. Ap. Simion (Simon), Zelotul sau Canaanitul, era originar din Cana Galileii ( N.R- astăzi localitatea se numește ,,Khirbet Cana” și se află în provincia Galileea, la doar 7 km de Nazaret. Tradiția spune că el a fost chiar mirele de la nunta din Cana, unde Iisus a transformat apa în vin. I s-a spus ,,Simon Zelotul” pentru a nu fi confundat cu Simon Petru sau cu Simon- ruda Domnului, episcopul Ierusalimului, pentru că făceau cu toții parte din ceata celor 12 apostoli. Porecla de ,,Zelotul” poate fi asociată cu secta ,,zeloților”, care se opuneau stăpânirii romane prin faptul că refuzau să plătească taxele pentru administrația ocupantă. După ce apostolii sunt luminați de puterea Sfântului Duh, la Rusalii, Simon călătorește pentru a vesti Evanghelia în Mauritania, Egipt, Britania și Persia unde este și martirizat, răstignit în orașul Snanir; Evanghelia zilei de Duminică, care se citește la Sf. Liturghie, relatează vindecarea pe care Iisus a săvârșit-o la scăldătoarea Betesda de la Ierusalim, lângă ,,Poarta oilor”, când Iisus vindecă un om paralizat.

  • ,,După acestea era o sărbătoare a iudeilor, și Iisus s-a suit la Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreiește Vitezda, având cinci pridvoare. În acestea zăceau mulțime de bolnavi, orbi, șchiopi, uscați, așteptând mișcarea apei. Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare și tulbura apa, și cine intra întâi, după tulburarea apei, se făcea sănătos, de orice boală era ținut. Și era acolo un om care era bolnav de treizeci și opt de ani. Iisus, văzându-l pe acesta zăcând și știind că este așa încă de multă vreme, i-a zis: Voiești să te faci sănătos? Bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om ca să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea. Iisus i-a zis: Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă! Și îndată omul s-a făcut sănătos, și și-a luat patul și umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau iudeii către cel vindecat: este zi de sâmbătă și nu-ți este îngăduit să-ți iei patul. El le-a răspuns: Cel ce m-a făcut sănătos, Acela mi-a zis: Ia-ți patul și umblă. Ei l-au întrebat: Cine este omul care ți-a zis: ia-ți patul tău și umblă? Iar cel vindecat nu știa cine este, căci Iisus Se dăduse la o parte din mulțimea care era în acel loc. După aceasta, Iisus l-a aflat în templu și i-a zis: Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău. Atunci omul a plecat și a spus iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos”. (Ioan 5, 1-15)

Este un text care ne îndeamnă la meditație- cine este izvorul sănătății? Iisus știa că boala pornește mai întâi de la patimile sufletului, ajungând să îmbolnăvească în cele din urmă și trupul. Iisus este cel mai mare medic, Dumnezeul-om, care are toată știința. Jurământul lui Hipocrate îndeamnă să acorzi respect foștilor zei, dar a rămas doar ca un simbol alegoric. Iisus este cel căruia medicii trebuie să îi acorde respectul. Majoritatea dintre ei fac acest lucru. În cărțile noastre de cult îl numim pe Hristos: ,,Doctorul sufletelor și al trupurilor”

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here