Proiectul de lege privind starea de alertă a trecut de Senat cu 111 voturi, 8 împotrivă și 15 abțineri, transmite corespondentul Europa FM.  Urmează Camera Deputaților care este for decizional și va supune proiectul la vot miercuri.  Proiectul Guvernului a fost însă modificat masiv de senatorii juriști. Una dintre modificările esențiale aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae. Starea de alertă nu avea nevoie, până acum, de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată, prevede amendamentul adoptat cu voturile și la propunerea PSD.

  • De asemenea, mai prevede actul normativ, starea de alertă nu poate fi instituită pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii însă a duratei, ceea ce înseamnă un nou vot în Parlament.
  • Legea prevede și că, pe perioada stării de alertă, pot fi restrânse unele drepturi și libertăți, pot fi închise restaurante, baruri, cafenele, hoteluri și magazine.
  • De asemenea, în cazul în care starea de alertă este instituită ca urmare a unei pandemii, așa cum este în prezent, legea prevede că ministerul Sănătății coordonează activitățile de prevenire și combatere a acesteia.

Totuși, la propunerea UDMR, ministerul nu va mai putea prelua și coordonarea spitalelor care se află în subordinea autorităților locale. Cu alte cuvinte, indiferent de cât de dezastruos ar fi managementul unei unități sanitare în timp de criză, cum a fost de exemplu la Suceava, în lipsa acordului consiliului județean sau local, ministerul Sănătății nu va putea face practic nimic.

Chiar dacă actul normativ va fi adoptat de Camera Deputaților și chiar dacă președintele Iohannis îl va trimite cât mai rapid cu putință la promulgare, el nu va intra în vigoare mai devreme de începutul săptămânii viitoare.

“Mă adresez parlamentarilor, care au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a spus astăzi Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here