Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 

Sf. Cuv. Teodor a fost ucenicul marelui Pahomie.

  • ,,Fericitul Teodor a fost ucenicul marelui Pahomie și apoi stareț, după dânsul, al mănăstirilor din Tabena Egiptului, ca unul ce s-a învrednicit a fi asemenea la chip și împreună locuitor cu marele său stareț.(Proloagele II)

La vârsta de 25 de ani ajunge mâna dreaptă a Sfântului Pahomie cel Mare. Teodor s-a născut într-o familie creștină, destul de înstărită, din localitatea Sne și primește o bună educație. Atras spre o viață ascetică, părăsește casa părinților săi și intră ucenic sub îndrumarea unor anahoreți din apropierea satului lor. După ce i-a picat în mână comentariul Sfântului Pahomie pe marginea unui text biblic, pleacă în căutarea autorului. După ce îl găsește, nu se mai lasă de el. Teodor avea vârsta de 13-14 ani când intră sub ascultarea bătrânului Pahomie. El învață de la maestrul său spiritual să păstreze curăția inimii, vorbirea măsurată și ascultarea fără crâcnire. Se distinge în cadrul comunității prin blândețe, înțelepciune și dragostea față de frați. Sfântul Pahomie îl ia ajutor pentru cazurile mai dificile și îi acordă responsabilitatea instruirii anumitor frați, îl face superior al mănăstirii din Tabennesi și inspector peste celelalte mănăstiri. Teodor nu i-a luat imediat locul lui Pahomie după ce acesta a murit și îi va da ascultare lui Horsiesius.

  • ,,Horsiesius îl va numi șeful brutăriei din Pebu, apoi la Phenum, ca apoi să-i încredințeze direcția efectivă a întregii comunități pahomiene. Deși devenise conducătorul real al comunității, pe care a pacificat-o curând, Teodor nu a desconsiderat niciodată pe Horsiesius, dimpotrivă, l-a respectat ca pe superiorul întregii comunități și totdeauna i-a raportat cu fidelitate modul în care îndeplinea responsabilitatea administrării comunităților mănăstirești al căror adminsitrator era”. (Vasile Răducă, Monahismul egiptean)

Teodor a înființat, la rândul său, alte mănăstiri precum cele de la Nuoi, Kahior, Hermotis, Ptolemaida sau o mănăstire de maici la Pebu. În anul 363 d.Hr. primește vizita Sfântului Atanasie cel Mare. Pleacă la Domnul în data de 27 aprilie 368 d. Hr.;

  • Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei au fost colaboratorii apropiați ai mitropolitului Iacob Putneanul.
  • Sf. Cuv. Sila s-a născut în anul 1697 și a intrat încă din copilărie în Schitul Orășeni din Botoșani. După moartea părintelui duhovnicesc al acestui schit, în perioada 1710-1715, Cuv. Sila a venit la Schitul Sihăstria Putnei fiind călugărit de către părintele Teodosie, duhovnicul Sihăstriei. Este hirotonit diacon, preot și tuns în marea schimă la hotărârea starețului Dosoftei. În anul 1753 mitropolitul Iacob îl numește stareț al schitului. Cuv. Sila se mută la Domnul în data de 23 aprilie 1783.
  • Sf. Cuv. Paisie a fost egumenul mănăstirii Sf. Ilie în vremea domniei lui Constantin Cehan Racoviță, după care a fost mutat la mănăstirea Râșca, în final ajunge la Sihăstria Putnei. Se spune că primise darul înainte-vederii.
  • Sf. Natan a fost multă vreme eclesiarhul mănăstirii Putna sub numele de Nathanail. Simțindu-și sfârșitul aproape, Cuviosul Sila hotărăște să îl lase pe Natan stareț și părinte al fraților în locul său. Sf. Cuv. Natan a fost un duhovnic renumit, la el s-a spovedit și mitropolitul Iacob. Se mută la Domnul în data de 26 decembrie 1784.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here