Despre alimentarea cu apă a satelor Calbor şi Boholţ din comuna Beclean se vorbeşte  de prin 2013 când, aici,  au fost forate 4 puţuri, iar din 2014 când   fost aprobată finanţarea investiţiei prin mult popularizatul program guvernamental PNDL 1. Însă sătenii au cerut apă potabilă  cu mult timp în  urmă, fără ca doleanţele lor să fie îndeplinite.  Chiar dacă proiectul a dat din nou speranţe sătenilor, a adus şi cele mai  multe probleme.  La 5 ani de la parafarea contractului de finanţare,  se lucrează tot la documentaţii,  însă lucrările privind implementarea sunt tot mai aproape.  Cu toate acestea,  cel care a semnat contractul de finanţare şi a forat puţurile, face sesizări şi cere explicaţii despre acele demersuri pe care trebuia să le urmeze chiar el la începutul investiţiei. Sunt acţiuni cu iz electoral care vor transforma din nou şedinţele CL Beclean în circ şi  care pot amâna deschiderea şantierului aferent acestei investiţii.

Puţuri forate la întâmplare

Această investiţie a fost aprobată şi finanţată în 2014 prin PNDL1, la valoarea de 7.295.615 lei inclusiv TVA, şi încredinţată prin licitaţie firmei Consal SRL.  Până aici totul părea corect şi de bun augur, dar  căpuşarea  proiectului  a contat mai mult decât  nevoile sătenilor.  Proiectul prevedea forarea a 4 puţuri, două la Calbor şi alte două la  Boholţ.  Edilul şef de atunci, Cosmin Leancu, a ignorant   acest lucru şi a forat toate cele 4 puţuri la întâmplare în extravilanul  Calborului.  Am asistat la o şedinţă a CL Beclean  din martie 2016 când un localnic  din Calbor a tranşat subiectul  fără să mai ţină cont de zicerile primarului de la acea dată.

Dialog  sătean-primar în martie 2016

,,Muntean Teo: ,,Am venit aici pentru a afla ce se întâmplă cu aducţiunea de apă de la Clabor-Boholţ. Nu mai putem sta indiferenţi faţă de cheltuirea banului public. Noi plătim taxe şi impozite, iar în sat nu s-a făcut nimic.   Puţurile s-au săpat pompieristic.   Am auzit că s-a plătit suma de 100.000 euro pentru cele 4 puţuri. Vă spun că taxa este de 100 euro la adâncimea forată de 100 metri la un puţ.  Aţi făcut puţurile la Clabor fără proiect, fără avize, au fost bani de mâncat atunci pentru unii. Eu v-am ajutat, am cazat muncitorii de la firma din Sibiu care a forat, i-am ţinut pe mâncare, i-am lăsat să ia curent pentru că am vrut să ajut fără să pretind nimic, am fost gazdă bună pentru această firmă. Ştiu cum e pentru că eu mi-am săpat un puţ al meu, pe banii mei. Acum îl întrebăm pe primar ce a făcut pentru satele Calbor şi Boholţ în 4 ani?  

Primarul Cosmin Leancu: ,,Am obţinut un proiect pentru apă de un milion de euro şi 1,3 milioane de lei pentru asfatare străzi. Asta am făcut„.

Puţurile  au ajuns în proprietatea Comunei Beclean

De la acea şedinţă în care  poliţiştii au potolit cu greu spiritele, puţurile forate  au fost abandonate.  Explicaţia stagnării investiţiei se referea la întocmirea  documentaţiilor   care să  pună în legalitate puţurile, în sensul de a ajunge în proprietatea Comunei Beclean pentru a se putea continua investiţia PNDL1.   Cele  4 puţuri au fost forate pe terenurile oamenilor.  ,, De când am venit în primărie am lucrat la legalizarea acestor etape ale investiţiei. Au fost cumpărate parcelele de teren pe care se află puţurile  de la proprietari, s-au dezmembrat, s-au intabulat pe Primăria Beclean şi s-au obţinut avizele legale. În plus a fost necesară actualizarea proiectului ţinând cont de noua situaţie,  o schimbare de soluţie,  după care au fost aprobaţi  noii indicatori tehnico-economici  în  plenul CL Beclean din mai 2019 (HCL 31/mai 2019). Parcele de teren au fost cumpărate cu 25.000 lei de la trei săteni, Hetrea Monica, Cândea Vasile şi Copacea Doinea,  care habar nu aveau că puţurile au fost forate pe terenurile lor” a explicat primarul Claudiu Motrescu.

Sursă de apă  pentru două sate

Forajul s-a făcut în 2013-2014,  dar nici măcar primarul de atunci n-a ştiut al cui era terenul când a pus prima dată sonda să foreze în căutarea de apă.  S-a plătit 100.000 de lei din buget pentru forarea fiecărui puţ, în total 400.000 de lei. La acea dată nici nu se ştia dacă apa din puţuri se încadrează în parametrii de potabilitate sau dacă există debit suficient pentru a acoperi necesarul celor două sate.  De atunci s-a produs haos în jurul acestui proiect, caz în care consilierii locali au cerut, în 2018, fostului primar  să le explice modul în care a reuşit să creeze aşa o încurcătură în proiectul de la Calbor şi Boholţ. Explicaţia s-a lăsat însă aşteptată.

Cheltuieli suplimentare pentru puţuri

Puţurile sunt forate la o adâncime de 160 m, iar pentru a putea fi folosită apa se vor introduce o staţie de clorinare şi alta de filtrare. Lucrările la reţeaua de aducţiune vor costa 7.295.615 lei din care suma de 5.889.061  lei este alocată de Ministerul Dezvoltării.  Şi pentru că bugetul local s-a golit de 100.000 euro cu acest foraj, Primăria Beclean a continuat  proiectul privind aducţiunea de apă de la Calbor şi Boholţ  folosind puţurile. În condiţiile în care se conturase o altă varantă, aceea de a se racorda satele la magistrala de apă Făgăraş-Cincu, idée avansată în 2008 de edilul de atunci, Ioan Maican.   După intabularea  terenurilor pe Comuna Beclean, Legislativul a angajat o firmă care să  verifice starea puţurilor,  să le decolmateze şi să facă analiza apei.  Se crede că puţurile săpate în dealul Calborului vor asigura apa potabilă pentru satele Calbor şi Boholţ.

Reclamaţii  cu iz electoral în plină pandemie

Deşi haosul acestei investiţii a fost creat de  fostul primar Cosmin Leancu, aşa cum susţine majoritatea aleşilor locali,  acesta  cere acum Primăriei Beclean  informaţii legate de  acest proiect de la  Calor şi Boholţ. Asta chiar în perioada epidemiei COVID-119, când priorităţile  au fost de natură medicală.  Aşa cum arată solicitarea, ( nr. înregistrare la Primăria Beclean 25/6 mai 2020) Leancu  vrea să ştie  debitul de apă al  puţurilor şi dacă acesta  poate asigura necesarul celor două sate,  buletinele de analiză a apei din cele 4 puţuri.  La Beclean se pare că circul electoral revine. Un exemplu ar fi  şi sesizarea înregistrată la CJ Braşov (mai 2020) semnată de Cosmin Leancu şi Dan Octavian care se referă la  realizarea unei căi de acces spre puţurile de la Calbor fără autorizaţii şi avize.

,,La ora actuală Primăria Beclean prin contracte de lucrări de investiţii încheiate cu diverse firme de construcţii desfăşoară activităţi de construire, respectiv drumul de acces către puţurile de alimentare cu apă potabilă a localităţii Calbor, fără a deţine autorizaţii, avize şi acorduri…Mai mult nu deţine avizul Sit Natura 2000” se arată în sesizare.  Aceste acţiuni scot în evidenţă  izul electoral care bate interesul  sătenilor din Calbor şi Boholţ, acela de a avea  apă curentă în sate, apa din fântâni neîncadrându-se în parametrii legali de potabilitate.   (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Pai nu era normal ca dupa primul foraj sa se faca analiza apa si sa se decida daca se fac sau nu celelalte 3, ca se fac mai adanci sau mai putin adanci ? Sunt curios sa vad o fisa a forajului sa vedem ce e acolo ….scriptic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here