La toate bisericile din Ţara Făgăraşului slujbele religioase care au marcat praznicul Sfinţilor  Împăraţi Constantin şi Elena s-au oficiat joi, 21 Mai a.c.,  păstrându-se distanţa între persoane impusă de lege. Biserica din zona Pieţii din Victoria şi Mănăstirea Făget-Boholţ de pe Dealul Galaţiului au sărbătorit  hramul Sf. Împăraţi  Constantin şi Elena. Faţă de alţi ani când locaşurile erau arhipline, la acest praznic numărul credincioşilor a fost mult mai mic. Starea de alertă  cauzată de epidemia COVID-19 şi măsurile impuse de autorităţi i-au determinat pe enoriaşi să păstreze distanţarea socială şi să evite locurile aglomerate. Preoţii parohi şi stăreţia mănăstirii au organizat astfel sărbătoarea pentru a asigura siguranţa medicală a participanţilor  la liturghie.

  • ,,Credincioşii au respectat măsurile  impuse de autorităţi. De la patriarhie am prmit  o recomandare ca  persoanele vârsnice şi vulnerabile să rămână acasă în această perioadă pentru a se proteja. Trebuie să avem grijă de sănătate şi de viaţa noastră, care este un dar de mare preţ primit de la Dumnezeu. Le-am explicat credincioşilor că trebuie să ascultăm de autorităţi, iar prin harul Duhului Sfânt vom putea trece cu bine şi peste această perioadă. Bucuria credincioşilor de a participa la slujbă a fost enormă. De acum înainte, fiecare sfântă liturghie ar fi bine să fie trăită ca prima, ca ultima şi ca unica liturghie din viaţa noastră pentru că nu ştim ce ne rezervă viitorul. Tocmai de aceea trebuie să ne bucurăm mai mult de fiecare clipă petrecută în rugăciune alături de Dumnezeu’’ a spus preotul paroh de la biserica ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Victoria, Daniel Smădu.

Hram în linişte la Mănăstirea Făget-Boholţ

La Mănăstirea Făget-Boholţ, slujba de hram s-a desfăşurat urmând acelaşi ritual ca şi în anii trecuţi. În cursul nopţii a fost oficiată slujba de priveghere, dimineaţa s-a sfinţit apa,  după care a fost săvârşită liturghia în faţa bisericii vechi.  Câteva zeci de persoane s-au bucurat de slujba de hram, de cuvântul  de îndrumare al preotului şi de liniştea locului. Stăreţia mănăstirii n-a mai oferit agapa pentru participanţi, un obicei nelipsit de la hram, dar a urmărit respectarea măsurilor de siguranţă.

  • Şi la Biserica din cartierul Negoiu s-a sărbătorit hramul. Biserica este în construcţie, dar localnicii din cartier au participat la liturghie.

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Imi aduc aminte de preotul Daniel Smadu,in anii ‘72,73,74,era pedagog la internatul liceului industrial,pe vremea aceea nu avea nimic „bisericesc”in el.Zecile de elevi interni ai sc.profesionale,nu erau deloc bucurosi s-al vada!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here