Persoanele defavorizate vor primi măști de protecție gratis de la Guvern, care vor fi distribute  prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică şi a administraţiilor publce locale. Este vorba de acordare gratuită de măști de protecție, aşa cum a susţinut premierul în conferinţă de presă,  pentru 2,3 milioane de persoane din categorii nefavorizate. Respectivii români vor primi nu mai puțin de 50 de măști pentru o perioadă de două luni.

  • ”În urma modificării în Parlament a hotărârii de guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi în ședința de guvern o Ordonanță de Urgență privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, către autoritățile locale  necesarul de măşti de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate. În acest sens, am aprobat măști de protecție pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”.

Achiziția măștilor va fi posibilă datorită suplimentării bugetului de la Sănătate cu 230 de milioane de lei.

,,Acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede. În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, în trei zile DSP-urile vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, a declarat ministrul Tătaru.

Cele 2,3 milioane de români fac parte din categorii cât se poate de precise:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  „Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existența parlamentul pentru că distribuirea de măsti către persoanele vulnerabile trebuia făcută în baza unui parteneriat între Ministerul Muncii si Poștă, dar, în baza hotărârii a fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”, a declarat premierul Ludovic Orban.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here