Căminele culturale din comuna Beclean sunt în şantier, investiţiile fiind asigurate prin proiecte finanţate din fonduri externe. Primul cămin la care s-au început lucrările  de modernizare a fost cel din localitatea Hurez, pentru care   au fost atrase fonduri europene în valoare de 1.505.857, 71 lei (peste 330.000 euro). Au intrat apoi în şantier  căminele culturale de la Beclean şi Calbor, investiţia ridicându-se la  peste  500.000 de euro.

La Hurez lucrările sunt în grafic

La căminul cultural din Hurez lucrările au început în primăvara anului trecut,  proiectul  în valoare de 1.505.857, 71 lei  (334.166 euro) fiind finanţat prin PNDL I.  Conform proiectului, lucrările se vor executa atât la clădire care va fi extinsă, dar şi la curtea acesteia . ,,La căminul de la Hurez se lucrează. La clădire şi la acoperiş s-au realizat  lucrări de consolidare,  s-a refăcut instalaţia electrică şi acum se schimbă duşumeaua. Grupul sanitar va fi modernizat cu gresie şi faianţă, iar la bucătărie se vor executa lucrări de reparaţii şi de modernizare.  Bucătăria va fi dotată cu  aragaz, frigidere, veselă.   În paralele se amenajează grădina prin realizarea unui parc cu alei, băncuţe, spaţii verzi, dar şi o parcare pentru maşini. Se va face un gard împrejmuitor cu fundaţie de beton” a explicat primarul Claudiu Motrescu.

Şantier la Beclean, Calbor şi Boholţ

Pentru căminul cultural de la Beclean şi pentru cel de la Calbor, proiectul de modernizare  este în valoare de  500.000 de euro şi a fost finanţat din bani europeni prin  programul AFIR. Aceste două cămine vor fi reabilitate total şi vor fi dotate cu aparatură şi utilaje moderne. ,,La aceste două cămine se reabilitează complet acoperişurile,  se refac tencuielile, izolaţiile, se montează gresie şi faianţă şi vor fi dotate cu aparatură  de uz casnic modernă. La căminul de la Beclean se face şi mansardare unde se vor amenaja  spaţii destinate ansamblului folcloric, ateliere pentru activităţile cu copiii. Acum se lucrează la acoperiş. Ulterior vor fi amenajate   subsolul şi curtea interioară.  Deşi termenul pentru finalizarea lucrărilor de la căminul de la Beclean este 2021, acestea se vor termina până în vara acestui an” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.  La căminul de la  Calbor se amenajează   subsolul şi se schimbă acoperişul, dar se consolidează şi zidurile clădirii.  Tot din venituri proprii a fost conservată clădirea şcolii vechi din Calbor,  o clădire  de la 1900.  Sunt în derulare şi lucrările de reparaţii de la căminul cultural din  Boholţ. ,,La căminul de la Boholţ vom asigura utilităţile, vom achiziţiona mobilier şi vom dota bucătăria cu tot ce este necesar. Tot din fonduri proprii am modernizat şi consolidat  căminul cultural din Luţa unde s-a construit o anexă pentru depozitarea bunurilor şi s-a refăcut  faţada” a spus primarul Claudiu Motrescu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here