Cu înaintarea în vârstă, la nivelul întregului organism se produc modificări fiziologice, care constau în scăderea activității şi a reactivității tuturor organelor. Este un proces normal care se instalează lent, progresiv şi face parte din ciclul vieții. Aceste modificări pot să devină patologice în cazul în care se suprapun şi bolile. Degustarea unui aliment presupune activarea senzațiilor olfactive şi gustative şi transmiterea acestora către centrii superiori de integrare de la nivelul sistemului nervos central. La pacienții în vârstă, apar următoarele modificări la nivelul receptorilor gustativi şi a întregii etape bucale a digestiei:

  • Reducerea numerică a receptorilor gustativi – la vârstnic este influențată negativ percepția gustativă. Astfel, pacientul are tendința de a nu mai aprecia gradul de condimentare al mâncării, ingerând alimente fie prea dulci, fie prea sărate.
  • Scăderea poftei de mâncare fiindcă nu mai simte savoarea alimentelor este o altă consecință.
  • Privarea organismului de nutrienți are drept urmări dezechilibre la nivelul întregului organism.
  • Dentația vârstnicului – se caracterizează prin uzură dentară de diferite grade.
    Prin uzura dinților, suprafețele lor ocluzate cu rol în triturarea alimentelor, își pierd din gradul de cuspidare și devin netede. Aceasta duce la scăderea eficienției masticatorii.
    Purtătorii de proteze pot întâmpina probleme în masticație. Spre exemplu, pacienții cu proteză totală trebuie să îşi distribuie alimentele în mod egal la nivelul hemiarcadelor, pentru a nu favoriza bascularea şi desprinderea pieselor protetice.
  • Malnutrița poate avea o varietate de cauze, nu doar pierderea sau diminuarea gustului.

Dintre acestea enumeram:  mobilitatea scăzută, boli asociate vârstei sau datorită faptului că nu dispun de mijloace financiare pentru a se alimenta sănătos.

  • Alterarea gustului poate să prezinte următoarele forme:
  • Hipogeuzie – scăderea percepției gustului
  • Ageuzie – pierderea senzației gustative
  • Pantogeuzie – reprezintă acea situație în care pacientul are senzația de gust metalic în gură. Poate să fie datorată administrării unor medicamente sau poate să fie psihogen, ca o consecință a purtării de proteze.
    Analizele medicale trebuie să fie efectuate regulat, pentru a se putea depista patologiile generale, iar controalele stomatologice la aproximativ 6 luni, pentru depistarea modificărilor de la nivelul aparatului dento-maxilar. (Dr.  Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here