•  Intervenţia chirurgicală la ochiul drept va fi realizată  la un spital  din Bucureşti
  •   Angela Tâmplaru şi-a pierdut vederea după ce a fost muşcată de căpuşe

 

Angela Tâmplaru are 49 de ani şi locuieşte în oraşul Victoria pe strada Muncii, la baraca nr. 7. Femeia şi-a pierdut vederea după ce a fost muşcată de căpuşe în urmă cu 2 ani. A ajuns la spital prea târziu, abia atunci când nu mai vederea cu ochiul stâng.  Cazul ei i-a şocat pe medicii din Sibiu.    Femeia s-a  ales cu o  infecţie la cap care i-a afectat vederea la ambii ochi.  ,,În  vara anului 2018, în sezonul fructelor de pădure, am mers pe munte şi culegeam afine, zmeură, mure  şi ciuperci. Era singura mea sursă de venit. Am  dormit pe munte câteva nopţi şi m-au muşcat căpuşele. Nu le-am simţit, deşi mă mânca pielea foarte tare. M-am gîndit că am transpirat. În perioada respectivă am lucrat şi cu ziua, am stropit o grădină  cu insecticid şi m-am gândit că am făcut alergie. Din cauza muşcăturilor de căpuşe m-am ales cu o  infecţie la cap. În prima fază am început să am dureri de  cap, dar nu am băgat în seamă, luam agocalmin şi îmi trecea pe moment durerea. Însă după câteva luni vederea mi-a fost afectată. Primele semne le-am avut la ochiul stâng. Atunci m-am dus la un control oftalmologic, iar medicul mi-a recomandat un tratament, nişte  picături oculare.  În cîteva luni, boala s-a agravat şi mi-am pierdut vederea la ochiul stâng. Disperată am ajuns la Spitalul de Urgenţă Sibiu. Medicii m-au internat de urgenţă, la secţia de oftalmologie, iar după mai multe investigaţii mi-au descoperit infecţia. Anul trecut am fost internată de zeci de ori la Sibiu, mi-au făcut tratamente, investigaţii să nu îmi pierd vederea’’ a spus Angela Tâmplaru.

Ajutor de la  Primăria Victoria

După multe investigaţii, medicii de la Spitalul de Urgenţă Sibiu, de la secţia de oftalmologie, au diagnosticat-o pe Angela cu glaucom secundar unei inflamaţii a ochiului, cataractă complicată, membrane pupilare şi indociclită cronică. Deşi a urmat un tratament boala s-a agravat, i-a afectat şi ochiul drept, cu care mai vede doar umbre. ,,Am avut o perioadă cumplită. Anul trecut am făcut naveta la Sibiu. Nu eram asigurată şi beneficiam doar de cinci zile de internare.  Medicii mă externau şi după un timp iar mă internau. O perioadă lungă am făcut  tratament injectabil în ochi şi mergeam la Sibiu de patru ori pe săptămână. Au fost multe zile când nu am avut bani de transport şi uneori nu ajungeam la tratament. Medicii mă certau pentru că nu mă duceam la tratament,  dar îmi ştiau situaţia financiară. Atunci  am solicitat un ajutor de urgenţă de la Primăria Victoria şi mi s-a dat  suma de 600 de lei şi aşa am reuşit să fac tratamentul”’ a mai spus femeia.

Nu are bani pentru operaţia  care-i poate salva vederea

Angela   a ajuns în faţa comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de la Braşov, iar în  noiembrie 2019,  a obţinut gradul de handicap pentru nevăzători. Femeia  beneficiază de un ajutor financiar lunar de 370 lei. ,,Medicii de la Sibiu mi-au spus să păstrez fişele medicale, biletele de internare şi externare să pot obţine certificatul de handicap prin care să beneficiez de asigurare medicală. Aşa am ajuns la Braşov în faţa comisiei şi am fost încadrată în grad de handicap accentuat. Medicii de la Sibiu m-au programat la un spital în Bucureşti să mă operez la ochiul drept. Ei  susţin că mai am o şansă să-mi recapăt vederea la ochiul drept. Am fost programată pentru  operaţie de câteva ori,  însă am tot amânat intervenţia pentru că nu am avut bani de transport şi tratament. Doar în luna iunie a.c., medicii de la Bucureşti m-au programat de  patru ori şi nu am ajuns.  Ultima dată doctorii bucureşteni mi-au comunicat telefonic că dacă în data de  24 iunie 2020 nu mă prezint la internare nu mai mă operează’’ a mai spus Angela.

Donaţii pentru Angela

,,Sunt disperată, dacă nu ajung la Bucureşti în data de 24 iunie a.c., medicii nu o să mă mai opereze altădată şi nu o să mai văd nici umbre.  Intervenţia chirurgicală trebuie să o fac de urgenţă, dar din cauza banilor nu am ajuns la Bucureşti. Am solicitat ajutor din partea comunităţii şi în câteva magazine din Victoria se strâng fonduri pentru mine. Am solicitat 3.000 de lei pentru transport şi tratament.  Operaţia este singura şansă să-mi recapăt vederea la ochiul drept’’ a mai spus femeia.

  • Cine vrea să o ajute pe Angela Tâmplaru poate suna la telefon: 0742602003. Angela Tâmplaru a depus o solicitare la Consiliul Local Victoria pentru a primi din nou un ajutor de urgenţă care să o ajute pentru interveţia chirurgicală. Cererea ei va fi dezbăturtă în prima şedinţă a plenului CL Victoria de la sfârşitul lunii. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here