Toată lumea îi spune Ghiţă, aşa cum îşi aminteşte el că l-a strigat mama lui când era mic. Nu are certificat de naştere, buletin sau  vreun document care să ateste  că există. Este o situaţia  rar întâlnită pentru o persoană care a ajuns pe la 30 de ani fără să ştie cine este, unde s-a născut sau ce va face în viitor.   A trăit  prin mai multe localităţi, dar niciunde nu s-a putut stabili definitiv. Acum locuieşte în satul Voila, dar, spune el, dacă nu-şi va obţine documentele de identitate  va fi  alungat din sat.

Părăsit de cea care l-a adus pe lume

Povestea lui Ghiţă este una tristă. Şi-a cunoscut mama, dar niciodată n-a locuit lângă ea prea mult. A fost părăsit de cea care i-a dat viaţă la orfelinatul din Cincu, aministrat de don Bosco.   Nu avea vreun document pentru a-l înregistra în instituţie şi atunci mama lui l-a prezentat ca ,,Ghiţă” alăturându-i numele ei de familie, Fudulu. Într-o zi, îşi aminteşte bărbatul, a venit  mama lui l-a luat din orfelinat şi l-a dus la Sâmbăta de Jos. L-a lăsat la o familie care avea vaci, să fie păstor de animale şi slugă în gospodărie.  9 ani a trăit pe lângă acea familie. În tot acest timp însă mama lui nu l-a vizitat niciodată. Când familia şi-a vândut animalele, Ghiţă a fost dat pe poartă afară. ,,M-au scos, nici salariul pe ultima lună nu  mi l-au mai plătit. Am plecat din sat. Nu aveam unde să dorm, nu ştiam pe nimeni. M-am adăpostit sub podul de la intrare în satul Voila. Am rămas vreo lună acolo” a povestit bărbatul.

Bunul samaritean din Voila

Un localnic din Voila, care are o firmă, s-a îndurat de Ghiţă şi i-a oferit un pat unde să doarmă. ,,Dormea sub pod şi mi-a fost milă de el. Nu ştia să scrie, să socotească, nu avea acte, flămând. L-am adus aici şi l-am găzduit. S-a arătat tare harnic şi săritor. A învăţat şi meserie şi este de mare încredere. Când sunt eu plecat el este  şeful aici. L-am învăţat multe, dar era şi receptiv. Nu se lăsa până nu înţelegea ceea ce îi spuneam. Astăzi, pot spune că ştie mai multe decât un elev care termină liceul. Păcat că nimeni nu-i poate face şi acte de identitate” a spus localnicul care vrea să rămână anonim.  La Voila este de peste 10 ani şi în tot acest timp n-a creat probleme nimănui.

Nimeni nu le spune cum să obţină documente de identitate

A cunoscut-o la Voila  pe prietena sa, Claudia Anghel,  de loc din Movile, un sat de lângă Agnita. Nu se pot însă căsători aşa cum şi-ar dori amândoi pentru a-şi întemeia o familie pentru că Ghiţă nu are acte. ,,Suntem de 7 ani împreună. Am încercat să obţinem acte, dar n-am reuşit. Am cheltuit bani pe drumuri, dar degeaba. Am fost peste tot pe unde  credeam că a locuit mama lui, la Agnita, Cincu, Victoria, dar n-am găsit. Pentru că a trăit şi prin judeţul Constanţa, la Negru Vodă, am cerut şi  la primăria de acolo să-l caute, dar nu l-au găsit.  Am fost la Primăria şi Poliţia Voila să ne ajute, dar n-am rezolvat. Am cerut o adeverinţă cu care să mergem la Făgăraş, dar nu am primit. Nimeni nu ne ajută. Nu ştim ce să facem pentru a avea şi Ghiţă acte de iddentitate” a spus Clauda, prietena lui care are 26 de ani.

Nu ştie câţi fraţi are

Ghiţă a aflat  că are mulţi fraţi, dar care sunt răspândiţi prin lume. Deşi nu  le ştie numărul, a vrut să-i cunoască. Pe patru dintre ei i-a întâlnit, dar pe ceilalţi însă nu. ,,Am cunoscut-o pe  Maria, care trăieşte în Sibiu, pe  Vasilica, stă tot pe la Sibiu, Ionuţ s-a stabilit în Chirpăr, iar  Cătălin este şi el plecat. Mai am fraţi, dar nu ştiu nimic de ei. I-am cerut mamei să-şi amintească la ce spital m-a născut, cum arată spitalul, poate aşa îl identificăm, dar mi-a spus că nu ştie. Voiam să o ducem acolo să cerem de la arhivă. Refuză să  spună sau nu o ajută mintea” a mai spus Ghiţă. Deşi mama lui este responsabilă pentru situaţia lui Ghiţă, acesta vorbeşte frumos despre ea şi îi spune ,,mama”.

Primarul din Voila vrea să se implice

Primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc, nu prea ştie situaţia lui Ghiţă, dar a declarat că va încerca să-l ajute. ,,Voi lua legătura cu Prefectura să vedem ce se poate face cu acest băiat. Trebuie ajutat pentru a putea să aibă un viitor. Trebuie să existe o portiţă legală” a spus primarul comunei Voila.

Caz nou în zona Făgăraş

La Serviciul  de Evidenţă a Persoanei Făgăraş  acest caz nu este cunoscut. ,,Nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situaţie, este atipic să ajungi la peste 30 de ani şi să nu ai niciun  act de identitate. Persoana în cauză trebuie să meargă la sediul Poliţiei Voila, dacă locuieşte în comuna Voila şi să depună o sesizare  prin care să declare că nu deţine niciun act de identitate. Bărbatul în cauză trebuie să descrie cu multe amănunte cum a ajuns în comuna Voila. Conform legii poliţiştii vor începe cercetările pentru a se stabilii locul şi data naşterii, părinţii şi apoi se va elibera certificatul de   naştere, iar în baza acestuia se face cartea de identitate’’ a spus Gavrilă Lucian, directorul  Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here