•  ,,Este minunat să trăieşti la cele mai înalte cote’’spune proprietarul de cabane

 

Corina Iosif este cabanier în Munţii Făgăraşului de  trei decenii. Din anul 1990 a concesionat două cabane montane din Munţii Făgăraşului şi apoi le-a cumpărat. Este proprietar  la  cabana Turnuri de la cota 1.500 metri şi cabana Podragul de la  2.136 metri altitudine. Corina Iosif s-a îndrăgostit de munţi de pe vremea când era tânără şi făcea alpinism la Sibiu. ,,Din tinereţe mi-am dorit să administrez o cabană şi dorinţa s-a îndeplinit. În anul 1990 am concesionat cele două cabane.  Prima cabană luată în administrare a fost cabana Podragul şi mai apoi cabana Turnuri. Pe vremea respectivă, proprietarul celor două  cabane era OJT Sibiu.  După nouă ani de concesiune, în anul 1999,  cabanele au fost scoase la vânzare şi aşa am devenit proprietar. Să fii cabanier nu este deloc uşor, dar este minunat să trăieşti la cele mai înalte cote ’’ a spus Corina Iosif,  proprietarul cabanelor.

Turiştii străini apreciază Munţii Făgăraşului

După cum susţine Corina Iosi, traseul de creastă al Munţilor Făgăraş este atracţia  turiştilor iubitori de drumeţii,  mai ales a celor  străini.     ,,În lunile de vară, cabanele montane din Munţii Făgăraşului sunt luate cu asalt de turiştii străini. Aceştia nu sunt pretenţioşi cu locurile de cazare pentru că sunt obişnuiţi cu cazările din Munţii Alpi. La polul opus însă sunt turiştii români care  au  pretenţii să fie cazaţii în condiţii de pensiune. Însă toate cabanele montane au locuri de cazare comune, unii turişti nu fac diferenţa între o cabană montană şi o pensiune’’ a mai spus Corina Iosif.

Cazare la cabane şi corturi

,,De la an la an,  numărul turiştilor străini a crescut pentru că Munţii Făgăraşului sunt sălbatici, cu multă faună şi vegetaţie, exact ceea ce vor să vadă ei. În lunile de vară foarte mulţi turişti vin să facă traseul de creastă, iar unii dintre ei vin cu corturi să aibă siguranţa că au unde dormi peste noapte. De regulă, turiştii îşi montează corturile pe lângă cabanele montane,  cabana Valea Sâmbetei, cabana Turnuri şi cabana Podragul sau în jurul lacului Podragu, o zonă minunată din Munţii Făgăraşului’’ a spus Gabriel Sandu din Victoria.

Cabana Turnuri la cota 1500 m

Începând de luni, 15 iunie a.c., iubitorii de drumeţii montane se pot caza la cabana Turnuri.  Singura condiţie impusă de cabanier este ca turiştii să vină cu sacul de dormit. ,,Turiştii care vor să se cazeze la cabana Turnuri sunt obligaţi să aibă saci de dormit, iar noi le punem la dispoziţie doar saltele.  Această măsură am luat-o ca să evităm răspândirea virusului. În aceste condiţii de Covid – 19, la cabana Turnuri dispunem de 10 locuri de cazare, în trei camere.  Anul trecut  un loc de cazare costa  40 de lei, pentru  acest an nu am stabilit încă tarifele de cazare. De mai bine de trei luni la această cabană nu au mai fost cazaţi  turişti’’ a mai spus cabaniera. Cabana Turnuri  a fost construită în anul 1964 de către Întreprinderea de Exploatare a Bazelor Climatice ,,Păltiniş’’ din Sibiu. Este aşezată pe malul estic al Văii Podragu, pe mica terasă glaciară de sub turnurile Podragului, la limita de sus a pădurii de molid, la altitudinea 1520 metri. Este o cosntrucţie din lemn şi din  piatră, iar acoperişul este din tablă. Cabana este destinată ca adăpost intermediar pe traseul dintre oraşul Victoria şi cabana Podragul, care în timpul iernii nu se poate parcurge într-o singură zi. Accesul la cabana Turnuri se face din Cătunul Sumernă.

Cabana Podragul, veche de 72 de ani

Cabana Podragul se deschide în perioada 20 – 25 iunie 2020 când stratul gros de zăpada se va topi. La această cabană aprovizionarea cu alimente se face cu măgarii. Din cauza stratului de zăpadă,  cabana nu s-a deschis. Aceasta a fost construită în perioada 1948 – 1949 de către Banca Naţională a României şi a fost dată în folosinţă în anul 1950. Cabana Podragul a fost construită la cota 2136 metri pe Valea Podragului. Pe timp de vară traseul până la această cabană nu prezintă greutăţi, dar iarna se recomandă accesul doar turiştilor experimentaţi sau alpiniştilor. ,,Cabana Podragul dispune de  40 de locuri de cazare. În sezonul de iarnă este închisă.  Doar câteva  luni pe an această cabană funcţionează.  Sperăm ca  la sfârşirul lunii iunie a.c., să putem deschide activitatea. La această cabană aprovizionarea o facem cu măgari. În prezent aceştia sunt la Porumbacu, însă curând vor urca din nou încărcaţi cu alimente pe cărările munţilor’’ a mai spus cabaniera.  Pentru un loc de cazare la această cabană preţurile sunt de la 35 la 70 lei, preţuri practicate în 2019.  Cabana Podragul   a fost închisă  în luna noiembrie 2019.

Se caută personal pentru cabanele montane

De câţiva ani cabaniera, Corina Iosif, căută să angajeze personal. ,,Sunt disperată, vreau să angajez două persoane şi nu găsesc. Am nevoie de un băiat şi o fată care să mă ajute la aprovizionare, curăţenie, dar  şi în bucătărie. În sezonul de vară pregătim pentru  turişti  mic dejun, prânz şi cină. De regulă facem: ciorbiţe, tocăniţe şi mămăligă cu smântână şi brânză’’ a mai spus Corina Iosif.

Peste 400 locuri de cazare la cabanele montane  din Munţii Făgăraşului

Traseul preferat de turişti este traseul de creastă al Munţilor Făgăraş. Pe acest traseu sunt construite cinci cabane montane care au la dispoziţie peste 400 de locuri de cazare.

  • Cabana Negoiu : 170 locuri cazare
  • Cabana Podragu: 40 locuri cazare
  • Cabana Valea Sâmbetei: 60 locuri cazare
  • Cabana Bârcaciu: 30 locuri de cazare
  • Cabana Bâlea: 200 locuri de cazare

În lunile de vară turiştii dorm şi în sălile de mese, pe holurile cabanelor sau în refugii pentru că nu au loc în camere sau priciuri.  Refugiile alpine din masivul Făgăraş sunt: refugiul Scara, refugiul Călţun, refugiul Fereastra Zmeilor, refugiul Şaua Viştea Mare, refugiul Curmătura Zârnei şi refugiul Curmătura Brătilei. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here