Situația bolnavilor de cancer din România a devenit foarte grea în perioada pandemiei  Covid 19.   Reprezentanții centrului Hospice Casa Speranței susțin că ultima perioadă a fost o reală încercare pentru pacienţii lor.  ,,Au fost trei luni pline de incertitudini pentru noi toți, dar cu atât mai mult pentru bolnavii incurabili, care s-au văzut încă o dată abandonați de sisstemul public de sănătate. Realitatea ultimelor luni ne-a arătat multe situații în care pacienții oncologici și cei cronici au fost externați din spitalele de stat, pentru a fi protejați de infestarea cu noul virus. Au ajuns acasă, fără nici un sprijin financiar, fără niciun tratament. Pentru ei și pentru familii lor Hospice Casa Speranței a rămas ultima mână de ajutor care li se mai putea întinde” a declarat Mirela Nemțanu, director executiv în cadrul Hospice Casa Speranței.

Singura alternativă pentru bolnavii de cancer în pandemie

,, Am primit solicitări disperate, mai multe ca oricând, de la cei ce nu mai aveau altă alternativă. În același timp, sponsorizările au scăzut dramatic, mediul de bussiness a fost puternic afectat și mulți dintre donatorii  noștri nu au mai putut să ne susțină. Mulți dintre cei care nu au fost afectați financiar și-au îndreptat atenția spre lupta împotriva Covid. Toată această situație, pe care nimeni nu o anticipa, ne-a arătat că trebuie să ne adaptăm rapid, să reconfigurăm toate planurile pe care le aveam pentru acest an. Am avut resurse limitate, dar medicii și personalul clinic de la Hospice au rămas în prima linie, la fel ca în ultimii 28 de ani. Am reușit să fim alături de pacienții noștri și să nu îi abandonăm pe cei care aveau cea mai mare nevoie de noi. Am căutat soluții și am încercat să-i ajutăm chiar și de la distanță. Echipele noastre medicale au oferit permanent pacienților și familiilor lor sfaturi, indicații terapeutice și consiliere psiho-emoțională prin telefon sau aplicații video, iar când simptomele n-au mai putut fi controlate astfel, pacienții au fost îngrijiți la domiciliu sau internați în cele două centre deschise permanent la București și Brașov” a mai declarat Mirela Nemțanu, director executiv în cadrul Hospice Casa Speranței.

Aproape 4000 de pacienţi au cerut ajutor

,,În ultimele trei luni, am avut în îngrijire 3.958 de pacienți la Hospice Casa Speranței. Echipele medicale au făcut 1059 de vizite la domiciliu, 644 de consultații în ambulatoriu și încă 5049 consultații la distanță, iar terapeuții noștri au fost alături de pacienți cu ședințe de consiliere psihologică. Însumat, pentru toți pacienții din cele două spitale din București și Brașov, au fost 2887 de zile de spitalizare în lunile de criză. Nevoia de paliație este absolut uriașă în România și, raportat la cerere, aceste cifre poate nu par mari. Însă am făcut tot ce am putut, cu resurse limitate, pentru aproape 4000 de pacienți care nu mai aveau nicio soluție și care aveau nevoie urgentă de îngrijire. Nu am reușit însă fără sprijin și le suntem recunoscători celor care au rămas alături de noi, poate cu eforturi mai mari decât în trecut. Greul, însă, nu a trecut și avem în continuare nevoie de sprijin. La Hospice starea de urgență este permanentă. În continuare, avem nevoie de fonduri. De fapt, strângerea de fonduri este un efort continuu la Hospice. Un pacient are nevoie de sprijin continuu, în funcție de starea lui și de evoluția bolii trece prin diverse servicii pe care le oferim, noi suntem alături de ei din momentul în care ne accesează la finalul vieții, iar sprijinul pentru aparținători- familie și cei apropiați- continuă până la trei ani după decesul pacientului și, uneori, chiar mai mult. Iar noi nu avem un singur pacient, avem peste 5000 în fiecare an” a declarat Mirela Nemțanu, director executiv în cadrul Hospice Casa Speranței.

Donaţii

Cei care vor să sprijine demersul Hosipce Casa Speranței o pot face  pe https://www.hospice.ro/doneaza/ sau în contul Raiffeisen Bank (SWIFT: RZBRROBU)- RO30 RZBR 0000 0600 1220 1968 (RON), CUI: 4921504- Fundația Hospice Casa Speranței pe https://www.hospice.ro/3punct5hospice.

Activitate de aproape 3 decenii

Hospice Casa Speranței este o organizație non-profit înființată în anul 1992 la Brașov și București, cu echipe mobile în patru orașe: București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Hospice a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 28 de ani de existență, Hospice a adus alinare și speranță pentru peste 35.000 de copii și adulți. ,,Lăsăm în urmă 3 luni pline de incertitudini pentru noi toți, dar cu atât mai mult pentru pacienții bolnavi de cancer care au rămas departe de sistemul public de sănătate, cu intenția de a fi protejați de coronavirus. Au venit către Hospice și ne-au cerut ajutorul, în număr mult mai mare decât în alți ani, pacienți aflați în situații dramatice, împovărați de suferință și de singurătate. Oricât de greu ne-a fost în această perioadă, nu i-am abandonat” a spus Olga Bobeș, coordonatoar în cadrul centrului Hospice Casa Speranței Făgăraș. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here