Printre românii infectaţi cu  coronavirus în cel mai mare abator din Germania, din localitatea Rheda-Wiedenbruck,  se numără şi Aurelian Chiriac din Victoria. De aproape şase ani, bărbatul este măcelar în această unitate unde mai lucrează şi alte 15 persoane din Ţara Făgăraşului. La abatorul Tonnies  sunt angajate peste 7.000 de persoane, dintre care aproape 4000 sunt români.  S-au declarat infectaţi cu COVID-19  aproape 1500 de angajaţi, jumătate fiind români.

Primul infectat a fost un român

Aurelian Chiriac  din Victoria  s-a simţit rău încă din data de 7 iunie, având simptome specifice  virusului COVID-19.  Abia  după efectuarea testului şi primirea rezultatului în ziua de 11 iunie, Aurelian era declarat pozitiv şi transferat într-o locaţie de izolare. De atunci s-a declanşat calvarul pentru abatorul din Germania.

Povestea lui Aurelian

Aurelian Chiriac  lucrează la firma Tonnies din luna octombrie 2014 cu contract de muncă. După ce s-a simţit rău, în data de 11 iunie a.c., bărbatul a fost declarat pozitiv şi a stat în izolare două săptămâni într-un apartament  aflat la  13 km depărtare  de oraşul Rheda-Wiedenbruck împreună cu un coleg.  ,,Sâmbătă, 6 iunie 2020, a fost ultima zi de lucru în abator, în ziua respectivă nu am avut nimic. Duminică dimineaţă m-am trezit şi am  făcut curat în apartament, era rândul meu de curăţenie. Pe la ora 10.00 s-au trezit colegii şi m-au întrebat ce mă doare, că arătam  rău. Le-am spus că sunt obosit şi m-am dus să dorm. Cinci ore am dormit, iar când m-am trezit lenjeria de pat, salteaua şi tricoul erau ude. Eram slăbit şi m-am dus în bucătărie să mănânc ceva, dar aveam stări de vomă. Unul dintre colegi a făcut supă şi mi-a dat şi mie să mănânc, dar nu am  reuşit şi am vomitat. Nu eram în stare să stau în picioare, eram foarte slăbit. Pe la ora 22.00 i-am scris un mesaj şefului meu şi i-am spus că nu mă pot duce la muncă. M-a sunat imediat şi mi-a zis să stau liniştit acasă. Luni, 8 iunie a.c., un alt şef a venit să vadă cum mă simt şi m-a programat la medicul de familie. Marţi, 9 iunie a.c., la ora 17.45 am fost programat la medic, m-a consultat, mi-a dat tratament şi concediu medical, apoi m-a întrebat dacă sunt de acord să-mi facă testul Covid – 19. Mi-a luat exudat din gât şi din nas, iar joi, 11 iunie a.c., am fost anunţat de către şef  că sunt infectat. Mi-a spus să-mi fac bagajul că ne transportă la izolare. Într-un rucsac mi-am pus câteva haine şi împreună cu un alt coleg de cameră am fost duşi în altă localitate. Ne-au pus la dispoziţie un apartament cu o cameră, living, baie, bucătărie, mobilat, utilat. Condiţiile au fost de lux, dar ne-a fost foarte greu să stăm izolaţi. După câteva zile de tratament starea de sănătate s-a îmbunătăţit şi acum sunt foarte bine. Ni s-a spus că miercuri, 24 iunie  2020   ieşim din izolare. Nu ştim când vom începe munca. Conducerea companiei a decis suspendarea temporată a activităţii până pe data de 16 iulie 2020’’ a spus Aurelian Chiriac.

 

Carantină impusă de autorităţile germane

Germania a anunțat reintroducerea unei carantine locale din cauza focarului de la abatorul unde au fost depistați până acum 1.553 de angajați, contaminați cu Covid-19, peste jumătate dintre aceștia sunt români. Măsura drastică luată în această regiune foarte populată și foarte industrializată vrea să ,,calmeze situația” și să intensifice testarea. Ministrul german al muncii a declarat că are „încredere zero” în compania care deține abatorul și că aceasta „trebuie să răspundă civil” pentru situația creată în regiunea pe care ,,a luat-o ostatică”. Pe de altă parte Parlamentul regional al landului Renania de Nord-Westfalia a luat decizia  de a trimite  în zonă   echipe de testare.   Vor fi 40 de echipe cu angajați DSP, voluntari Crucea Roșie, polițiști, dar și  translatori pentru a facilita dialogul cu lucrătorii străini. El a spus că este risc enorm de contagiune, dar a decis să nu instituie carantina pentru orașele unde locuiesc acum angajații abatorului. Armin Laschet a făcut un apel către angajații străini de la abator, să nu părăsească țara, să aibă răbdare să fie testați și le-a dat asigurări că vor primi cel mai bune tratament în spitalele din Germania. Apelul vine după ce 17 români au fugit din carantină.  Ulterior autoritățile federale au decis plasarea în carantină a întregului district Gutersloh, cu 360.000 de locuitiori. Măsura prevede o limitare strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, a cinematografelor, a muzeelor, interdicția activităților de recreere în spații închise.

  • Sven-Georg Adenauer, managerul districtului Gütersloh: ,,Nu sunt deloc sigur că avem situația sub control, Virusul este foarte viclean și primejdios, nu-l poți controla.  În zonele în care este localizat, trebuie acționat în forță.”

Tensiuni la cel mai mare abator din lume

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii germani au fost atacați de locatarii unui bloc de apartamente din Gottingen, plasat în carantină după ce 120 dintre cei 700 de rezidenți au fost testați pozitiv. Mulți dintre ei sunt români.  Sunt tensiuni similare cu cele înregistrate la abatorul   Tonnies, cel mai mare din lume.  Aplicarea carantinei, inițial limitată, s-a lovit de lipsa de copoperare, atât din partea companiei, cât și a unor angajați.

  •   Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului: ,,Focarul de la Toennies este unul masiv. Peste 1.300 de oameni au fost testați pozitiv, 21 dintre ei sunt spitalizați și, din păcate, 6 dintre ei chiar la terapie intensivă.”
  • Karl-Josef Laumann, ministrul Sănătății din regiunea North-Rhine Westphalia:  ,,Îi vom îngriji pe toți, vor primi tratament medical aici ori, la nevoie, la nivel federal, în sistemul german de sănătate. Indiferent care e statutul de asigurat al fiecăruia. Absolut toți cei care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor fi îngrijiți în sistemul german de sănătate ca și cum ar fi localnici. Nu vom tolera nicio diferență”

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here