•   Primarul Gheorghe Osalciuc a trimis adrese la maternităţile din Sibiu, Vâlcea, Făgăraş  pentru a afla unde s-a născut bărbatul

Ghiţă, bărbatul fără identitate din Voila, a ajuns în atenţia autorităţilor locale. Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila, spune că se ocupă personal de caz pentru a putea  obţine acte de identitate pentru Ghiţă.  ,,Numele lui este Gheorghe Fudulu, după mamă. Este o situaţie delicată şi greu de rezolvat, dar încercăm să  obţinem pentru acest tânăr documente de identtate. În primul rând are nevoie de certificat de naştere după care se poate obţine cartea de identitate. Pentru a obţine certificatul de naştere legislaţia este foarte clară, iar în cazul  lui Ghţă nu avem niciun document prevăzut de lege. Am căutat  în arhiva noastră de la Primăria Voila şi am identificat-o pe mama lui, Fudulu Cristina. A avut domiciliul în Voila, dar de aici a plecat la Agnita şi din 2015 este stabiltă la Copăceni, nr. 32, judeţul Vâlcea.  Are 13 copii, pe mulţi dntre ei nu-i avem înregistraţi la noi.  Dacă vom reuşi să-l identificăm, să aflăm în ce an s-a născut, putem obţine o înregistrare tardivă a naşterii lui prin instanţă.  Dar nu ştim nici măcar anul naşterii, iar femeia nu ne ajută, susţine că nu ştie nici când l-a născut, nici unde. Am presupus că s-ar fi născut între 1988-1990 şi luăm spitalele la rând, Făgăraş, Sibiu, Vâlcea,  să cerem din arhivă  copiii născuţi în acea perioadă. Am mers pas cu pas, dar  i-am identificat pe copiii născuţi după 1991, toţi la Sibiu. Am trimis o solicitare şi la Maternitatea din Vâlcea. Aşteptăm răspunsurile pentru a-l găsi pe Ghiţă” a spus Gheorghe Osalciuc, primarul din Voila.

Abandonat  de mamă prin diferite localităţi

Povestea lui Ghiţă este una tristă. Şi-a cunoscut mama, dar niciodată n-a locuit lângă ea prea mult. A fost părăsit de cea care i-a dat viaţă la orfelinatul din Cincu, administrat de don Bosco.   Nu avea vreun document pentru a-l înregistra în instituţie şi atunci mama lui l-a prezentat ca ,,Ghiţă” alăturându-i numele ei de familie, Fudulu. Într-o zi, îşi aminteşte bărbatul, a venit  mama lui l-a luat din orfelinat şi l-a dus la Sâmbăta de Jos. L-a lăsat la o familie care avea vaci, să fie păstor de animale şi slugă în gospodărie.  9 ani a trăit pe lângă acea familie. În tot acest timp însă mama lui nu l-a vizitat niciodată. Când familia şi-a vândut animalele, Ghiţă a fost dat pe poartă afară. Vreo lună a dormit sub podul de la Voila, până când un localnic i-a oferit o încăpere drept adăpost.  De atunci  lucrează la firma localnicului.  A învăţat şi meserie şi este de mare încredere   La Voila este de peste 10 ani şi în tot acest timp n-a creat probleme nimănui.

Femeia cu 13 copii

Cristina Fudulu, mama lui Ghiţă, a locuit prin mai multe zone ale ţării  cu mai mulţi bărbaţi cu care a avut  13 copii. Cel puţin  aşa a aflat  primarul comunei Voila care vrea să-l ajute pe Ghiţă.  Femeia nu i-a spus niciodată  fiului ei câţi fraţi mai are. Cu toate acestea, el  a vrut să-i cunoască. Pe patru dintre ei i-a întâlnit, dar pe ceilalţi însă nu. ,,Am cunoscut-o pe  Maria, care trăieşte în Sibiu, pe  Vasilica, stă tot pe la Sibiu, Ionuţ s-a stabilit în Chirpăr, iar  Cătălin este şi el plecat. Mai am fraţi, dar nu ştiu nimic de ei. I-am cerut mamei să-şi amintească la ce spital m-a născut, cum arată spitalul, poate aşa îl identificăm, dar mi-a spus că nu ştie. Voiam să o ducem acolo să cerem de la arhivă vreun document. Refuză să  spună sau nu o ajută mintea” a mai spus Ghiţă.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here