•  Vânătorii organizează goane pentru alungarea urşilor

Grupele de vânătoare din cadrul AVPS Făgăraş împreună cu paznicii de vânătoare au organizat,  în fiecare seară din această săptămână,  goane pentru îndepărtarea urşilor. Vânătorii au acţionat în  zonele Hălmeag, Perşani, Şinca Nouă,  Şinca Veche, dar şi în cartierul Combinat din Făgăraş, unde urşii au atacat animale domestice producând pagube de  mii de euro. În cele şapte fonduri proprii de vânătoare AVPS Făgăraş monitorizează 240 de urşi.

  • ,,Pe fondul de vânătoare gestionat de AVPS Făgăraş trebuia să avem 30 de urşi, dar monitorizăm 240 urşi. De câţiva ani, legea nu ne permite să împuşcăm urşii şi din acest motiv suntem obligaţi să facem goane de împingere cu tunul de zgomot şi cu câinii de vânătoare. Numărul urşilor s-au înmulţit foarte mult. Conform raportului de  evaluare întocmit în  primăvară pe cele şapte fonduri de vânătoare sunt înregistraţi 240 de urşi. Cei mai mulţi  sunt  în zonele Strâmba – Mira, Veneţia, Şoarş, Bărcut şi Felmer, unde au şi produs mari pagube. Persoanele păgubite trebuie să depună o sesizare la primăriile de care aparţin, ca  apoi să se întrunească o comisie de constatare şi evaluarea pagubelor. În ultima perioadă cele mai multe pagube au fost la animalele domestice’’ a spus Sorin Şuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş.
  • În anul 2019, la sediul AVPS Făgăraş s-au înregistrat peste 60 de procese verbale de constatare a pagubelor. ,,Proprietarii nu au recuperat nici până astăzi pagubele de la Ministerul Mediului. Este vorba despre 60 mii lei pentru pagube înregistrate la culturi şi peste 20 mii lei pentru pagube înregistrate la animale domestice” mai spune Şuler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here