Masivul Făgăraş şi în special Valea Sâmbetei şi creasta  au fost în weekend-ul trecut  locul preferat al turiştilor.  Sute  de turişti au urcat în Munţii Făgăraşului în perioada  26 – 28 iunie 2020.  Ei  au uitat de pandenie, de distanţare socială şi de mască şi s-au bucurat de aerul curat al muntelui.  Salvamontiştii şi cabanierii din masiv au declarat că nu au văzut niciodată aşa de mulţi turiştii în masiv.

,,Marea s-a mutat la munte”

  • ,,De 50 de ani sunt salvamontist în Munţii Făgăraşului, dar  nu am văzut niciodată aşa de mulţi turişti cum au fost zilele trecute pe Velea Sâmbetei şi pe traseul de creastă. M-am şocat cu gândul la pericolul la care s-au expus. Niciun turist nu a avut mască. Drumul forestier de la baza masivului a fost blocat de sute de maşini parcate în zona respectivă.   Turiştii nu au ţinut cont de  măsurile de protecţie şi de distanţare.   N-au purtat măşti deşi  trebuie purtate şi pe munte, nu doar în magazine sau în spaţii închise.    În perioada 26 – 28 iunie 2020 pe munte a fost ca pe litoral, nu vă exagerez cu nimic. Lumea este dornică să iasă din casă şi au bătătorit potecile din masivul Făgăraş.  Unii turişti au cules bujori de munte, muguri de brad, iar alţii au făcut drumeţii şi picnic.  În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică,  împreună cu colegii salvamontişti am patrulat în sectorul de creastă dintre  Muchia Sâmbetei şi Muchia Drăguşului’’ a spus salvamontistul, Tomas Bross.
  • ,,De 10 ani sunt cabanier la cabana Valea Sâmbetei, dar niciodată nu am văzut aşa de mulţi turişti. Sute de persoane erau în poieniţa din faţa cabanei. Zeci de corturi au fost montate în zona cabanei, iar pe traseele montane se formase şir indian de turişti’’ a spus cabanierul Nicolae Zdrăilă.
  • ,,În această perioadă turiştii au simţit nevoia să iasă din casă, motiv pentru care au uitat şi de pandemie şi de protecţie.  În zona Valea Sâmbetei, dar şi pe traseul Arpaşul Mare spre cabana Turnuri şi cabana Podragu au fost sute de turişti. Aşa mulţi turişti nu am văzut niciodată, în niciun anotimp. Recomand turiştilor să  respecte traseele marcate, să nu se abată din drum, să nu se deplaseze singuri, doar în grupuri de minim 3 – 4 persoane pentru că există pericolul să se întâlnească cu urşii. Deşi este vară, iubitorii de drumeţii  trebuie să aibă echipament adecvat pentru munte: bocanci, haine de ploaie şi lanternă’’ a spus jandarmul montan Romică Ramba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here