•   În pandemie, DSP Făgăraş a cerut evacuarea beneficiarilor din azilul Tabita

  •   Iţele încâlcite ale construcţiilor de pe Nicovalei 27

 

În municipiul Făgăraş funcţionează în cartierul Meltea, pe strada Nicovalei nr. 27,   ,,Centru rezidenţial pentru adulţii aflaţi în nevoi- Tabita”, un  azil privat pe care  făgărăşeanul Cornel  Şuvăială îl administrează  prin asociaţia pe care o conduce.  Azilul ,,Tabita”  completează paleta centrelor similare din Ţara Făgăraşului,  AVIV la Făgăraş şi Castanul la Victoria.  Centrul lui Cornel  Şuvăială ar asigura, atunci când va fi gata,  40 de locuri pentru persoanele cu nevoi speciale, bolnave sau  cu dizabilităţi, dar în prezent are internate 21 de persoane.  Azilul ,,Tabita” este blocat însă de birocraţie, iar din data de 26 mai 2020, Cornel Şuvăială s-a trezit cu o citaţie de la Judecătora Făgăraş prin care  este chemat în instanţă de Primăria Făgăraş pentru  că a construit la adresa azilului fără să deţină autorizaţie de construcţie.

Extinderea proprietăţii

Investiţia din cartierul Meltea, mai precis din strada Nicovalei nr. 27, a început în 2012 şi nu s-a încheiat nici astăzi. Aşa cum susţine  Cornel  Şuvăială este plimbat ,,de la Ana la Caiafa”  prin birourile Primăriei Făgăraş fără să fie susţinut în proiectul său.  A obţinut un certificat de urbanism pentru construcţiile aferente  investiţiei prin 2012. Făgărăşeanul s-a apucat de construcţii în paralel cu obţinerea avizelor impuse în certificatul de urbanism. ,,Funcţionarii Primăriei Făgăraş mi-au  urmărit pas cu pas  investiţia, un lucru legal de altfel, dar n-au fost la fel de corecţi cu alte  investiţii de pe raza municipiului care funcţionează şi astăzi fără avize şi autorizaţii. Fac tot ce trebuie numai să fiu în legalitate” a explicat făgărăşeanul. După 5 ani, când spera să se apropie de finalul demersurilor, Cornel  Şuvăială a fost anunţat că zona în care construieşte este trecută în intravilan, iar de atunci au urmat alte piedici.  ,Pentru  a intra în legalitate, am făcut extinderea proprietăţii aşa  cum mi-au spus de la primărie. Am  cumpărat încă o suprafaţă de teren   de la doi proprietari, 4200 mp, pe care am dat  42.000 euro.  Legea prevede că  nu  poţi construi mai mult de 50%  amprentă la sol pe suprafaţa care o ai.  M-am conformat şi am făcut această extindere de proprietate. Se întâmpla în urmă cu 3 ani când a venit o echipă de topometrişti de la primărie, au făcut  măsurătoarea zonei şi mi-au demonstrat  că sunt obligat să mai cumpăr teren  ca să pot face construcţia. Am cumpărat. Nici astăzi,   primăria nu a avizat documentele cadastrale ale zonei deşi a  angajat o echipă de topometrişti.  Cred că  legea trebuie să o mai şi gândeşti. Dacă legea e proastă nu trebuie să fim şi noi proşti. Există portiţe, şi dacă vrei,  ca funcţionar poţi să ajuţi omul, să interpretezi această lege.  Primăria este însă resposabilă de toate acestea” a explicat Cornel Şuvăială.

Amendă urmată de proces în instanţă

Investitorul însă a construit fără să aibă autorizaţie de construcţie, caz în care  în martie 2019 a fost amendat de Poliţia Locală cu 1000 de lei, impunându-i să intre în legalitate. După un an, în martie 2020, Poliţa locală a verificat din nou legalitatea construcţiilor lui Cornel Şuvăială care s-a soldat cu o cerere de chemare în judecată, dosar înregistrat la Judecătoria Făgăra sub numărul 1188/26/2020. Primăria Făgăraş cere  intrarea în legalitate sau demolarea construcţiilor.   ,,Mă voi conforma, voi construi tot ce impune legislaţia pentru ca azilul să funcţioneze legal. Autorizaţia de construcţie este strâns legată de primărie şi de cum îşi fac treaba funcţionarii publici” a mai spus Şuvăială.

 

Au vrut să evacueze azilul în starea de urgenţă

La declararea stării de urgenţă, Cornel Şuvăială  avea beneficiari în azilul său. Reprezentanţii DSP Făgăraş i-au impus să evacueze persoanele, dându-i 3 zile la dispoziţie. ,,Era vineri când m-au anunţat şi urmau să vină luni să verifice. Nu aveam cum să eliberez centrul pentru că persoanele internate nu aveau unde să plece, nu au aparţinători. Le-am spus celor de la DSP că îi ajut să-i preia, le dau paturi, materiale, tot ce este necesar. N-au vrut să-i ia pe beneficiari. Atunci au convenit să-i lase în îngrijire la noi în azil. Am respectat pe toată perioada pandemiei  toate măsurile impuse de autorităţi atât pentru beneficiari cât şi pentru personalul angajat” a explicat Cornel Şuvăială. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here