•  20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricţii la intrarea pe teritoriile lor
  •   De duminică, 12 iulie, Ungaria plasează ţara noastră pe „Lista Galbenă“ a ţărilor de risc, impunând carantină la intrare tuturor celor care vin din România 

  • Până miercuri, 15 iulie, Grecia suspendă intrările terestre prin Vama Kulata

  •  Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în săptămâna ce tocmai s-a încheiat este cel mai mare de la începutul pandemiei în România

 

Tot mai multe state interzic accesul cetăţenilor români sau le condiţionează intrarea pe teritoriile lor, din cauza înrăutăţirii situaţiei infectărilor cu coronavirus în România. Sunt 20 de state care au introdus restricţii, iar 14 dintre acestea sunt ţări membre ale Uniunii Europene.

20 de state impun restricţii românilor

Cele 20 state din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricţii la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Condiţii de intrare în Ungaria

Cel mai recent exemplu, Ungaria a adăugat, de duminică, România pe „Lista Galbenă“. Astfel, la intrarea în statul vecin, românii vor fi supuşi examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul. Şi în situaţia în care nu prezintă simptome, românii vor fi obligaţi să intre în izolare pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile. Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetăţenilor care vin din România şi care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferenţă de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Cum se intră în Austria

Toţi cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. În absenţa acestui certificat, cetăţenii români vor trebui să intre în autoizolare timp de 14 zile. Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetăţenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state şi în cazul transportului de mărfuri.

Condiţii de intrare în Grecia pentru turiştii români

Grecia suspendă intrările terestre prin Vama Kulata până miercuri dimineaţă (15 iulie 2020 – n.r.). De la data respectivă intrarea va fi condiţionată de un test COVID negativ. Autorităţile elene îi sfătuiesc pe cei care doreau să intre cu maşina în Grecia în următoarele zile să îşi reprogrameze vacanţa. Informarea este disponibilă pe platforma specială lansată de Guvernul elen pentru turişti, la adresa Travel.gov.gr. Persoanele care au completat deja formularul online şi au primit acordul de intrare vor putea să treacă punctul de frontieră. În urma acestei decizii, procedura de acces în Grecia pe baza unui test negativ la COVID-19 va intra în vigoare de miercuri dimineaţă, ora locală 6, iar nu de marţi, cum era anunţat anterior. Testul trebuie realizat cu maximum 72 de ore înainte la un laborator acreditat. Autorităţile precizează că celelalte puncte vamale terestre rămân închise, iar prezentarea unui test negativ la vamă nu exclude testarea aleatorie prin sondaj. În Cipru, cetăţenii români pot intra doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

Accesul în statele baltice

Cetăţenii români care intră în Estonia sunt obligaţi la măsura autoizolării timp de 14 zile. Cetăţenii români care sosesc în Letonia trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile. Lituania a decis să-şi închidă graniţele pentru români. Accesul rezidenţilor din România în statul baltic este interzis începând cu data de 13 iulie.

Interzis în Finlanda şi Malta

Finlanda a interzis complet accesul pe teritoriul său cetăţenilor români, cu excepţia celor care au permis de rezidenţă, sunt angajaţi în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituţie de învăţământ de acolo. Este permis tranzitul către alte destinaţii din afara Finlandei. Malta a interzis complet accesul pe teritoriul său cetăţenilor români. Danemarca permite intrarea pe teritoriul său românilor cu condiţia ca aceştia să dovedească faptul că au o rezervare de cel puţin 6 nopţi la o unitate de cazare, care să conţină toate numele celor care au rezervat şi perioada rezervată.

Ţări unde românii trebuie să stea în izolare

Toate persoanele care ajung în Irlanda din România trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile. Cetăţenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Cetăţenii români care sosesc în Slovacia trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular pentru COVID-19, după a 5-a zi. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul acesteia. Românilor care ajung în Slovenia li se aplică măsura izolării la adresa declarată timp de 14 zile. Tranzitul cetăţenilor români spre ţara de rezidenţă nu este restricţionat, cu condiţia părăsirii teritoriului sloven în cel mult 12 ore. Pentru a afla informaţii despre posibilitatea de a călători în spaţiul european, poate fi consultat site-ul RE-open EU, care are şi variantă în limba română. Aici pot fi găsite informaţii despre situaţia dintr-o posibilă destinaţie, dacă este vorba despre o ţară membră a Uniunii Europene, plus Elveţia şi Norvegia, ţări care fac parte din Spaţiul Schengen. De asemenea, pe site-ul mae.ro poate fi consultată lista pusă la dispoziţie de MAE cu toate ţările din Europa şi regimul pe care îl au faţă de cetăţenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Raed Arafat: Bilanţul cazurilor de COVID-19 arată că situaţia nu este sub control

Numărul cazurilor raportate în săptămâna ce tocmai s-a încheiat este cel mai mare de la începutul pandemiei în România. Au fost raportate în total 3562 de cazuri, peste nivelul maxim înregistrat săptămâna anterioară (28 iunie – 5 iulie), de 2.660 de cazuri. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat la TVR, referindu-se la numărul mare de noi cazuri de COVID-19, că „dinamica este crescătoare, nu este sub control”. „Aceste date ne spun că situaţia este încă într-o dinamică crescătoare, nu este sub control. Apar focare, dar există şi transmitere comunitară foarte importantă. Sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, pot şi ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri”, atrage atenţia şeful DSU. Arafat spune că, pentru a rupe lanţul de transmitere, oamenii trebuie să respecte regulile – purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor. „Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricţii, este discutată în acest moment intenţia resticţionării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanţare şi de purtare a măştii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere“, a subliniat Arafat. Şeful DSU a mai spus că principala provocare acum este că, dacă numărul cazurilor continuă să crească, va creşte şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă, or asta pune presiune pe sistemul sanitar. România a atins, sâmbătă, 11 iulie, un nou record de infectări cu coronavirus: 698 au fost raportate în ultimele 24 de ore, la 14.610 teste efectuate. Alţi 24 de oameni au murit.

Spitalul din Făgăraş nu se află pe lista Ministerului Sănătăţii  ca şi centru  de testare pentru COVID-19

Ministerul Sănătăţii a publicat, duminică, lista centrelor din ţară unde românii pot face testul molecular fără de care nu pot intra în Grecia. Lista a fost făcută publică pe pagina de web, pe www.ms.ro, şi conţine adresele şi numerele de telefon ale acestora. Este vorba de centre publice, respectiv spitale şi Direcţii de Sănătate Publică, precum şi de centre private.

Spitalul Municipal Făgăraş nu se află pe această listă. Făgăraşenii care vor să plece în vacanţă în Grecia, de exemplu, se pot testa la patru spitale de stat din judeţ -Spitalul Clinic de Boli InfecţioaseBraşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Municipal Codlea, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbarcea“ Braşov- şi la un spital privat: Spitalul „Sf. Constantin“ – Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here