Raiul şobolanilor şi al  gunoaielor.  Asta  a devenit spaţiul de pe  platforma chimică din Făgăraş, aflat în proprietatea Primăriei Făgăraş, dar  folosit de SC Salco Serv SA. Aici s-au format munţi de gunoaie,  care ar trebui să fie  transportate la  vreun depozit autorizat.  Dacă urmărim fotografiile şi filmuleţele primite de la cititori, acestea  arată  focarul de infecţie în care a ajuns acest loc. Sunt  deşeuri din plastic, cauciucuri, metale etc, printre care mişună în voie şobolanii. Întrebat directorul general al societăţii, Rareş Moroşanu, acesta spune că  sunt depozitate acolo doar deşeuri selectate care  urmează a fi transferate firmelor care se ocupă de astfel de materiale refolosibile. Când se va întâmpla acest lucru încă nu se ştie.

Focar de infecţie pe spaţiul Primăriei Făgăraş

Odată această platformă  era foarte bine îngrijită şi mai este şi astăzi, dar în zonele care aparţin Fabricii de Puberi.  De când această parte a platformei chimice a fost preluată de Primăria Făgăraş, în contul datoriilor Uzinei de Produse Speciale intrată în faliment, şi predată societăţii comerciale înfiinţată de CL Făgraş, respectiv SC Nitroparc SRL, locul a devenit un infern. Iar de când se depozitează gunoaiele colectate de SC Salco Serv SA este un focar de infecţie. Am cerut directorului general de la Salco Serv SA să ne arate autorizaţia de Mediu  care ar da liber firmei  să depoziteze deşeuri  acolo, fie ele şi selectate. ,,Avem autorizaţie de la Mediu pentru acel spaţiu pe Salco Serv” a replicat directorul Moroşanu fără însă a ne arăta documentul. Ne-a şocat o întrebare a directorului Moroşanu în momentul în care a  vizionat filmarea primită de la cititori cu spaţiul păstorit de Salco. ,,Nu sunt decât 2 şobolani!”. În condiţiile în care şobolanii mişunau peste muntele de deşeuri şi în copaci. Din câte am aflat acest depozit de deşeuri este clandestin, neautorizat de instituţiile de Mediu.

Ciurul, achiziţia de 100.000  euro, stă tot nefolosit

O altă problemă a SC Salco Serv SA este ciurul mobil, o investiţie în valoare de 100.000 euro din banii publici, care zace nefolosită de 3 ani. Ciurul a fost  achiziţionat în iulie 2017, când se justifica necesitatea investiţiei  de  100.000 euro din banii făgărăşenilor prin  selectarea  deşeurilor pentru a reduce costurile privind transportul  acestora  la depozitele autorizate.  A fost folosit foarte puţin, sub pretextul că ar fi în probe, după care a fost tras pe tuşă întrucât nu avea autorizaţie de funcţionare. Este al treilea an în care directorii de la Salco spun că ciurul este în curs de autorizare. ,,Ciurul este în curs de întocmire a unor acte, care  stau la baza documentaţiei ce se depune la Mediu pentru a obţine  autorizaţia.  La ora actuală, este un document   pe care-l aşteptăm. Am făcut o adresă şi aşteptăm răspunsul. Acreditarea lui există, acum facem autorizaţia de funcţionare” a declarat Rareş Moroşanu, directorul Salco. Întrebat ce fel de document aşteaptă, de la ce instituţie, acesta a spus că este un document tehnic de la firma care le-a vândut ciurul, dar fără să specifice ce fel de document. Asta în condiţiile în care au trecut 3 ani de la cumpărarea lui.  Întrebat dacă este util acest ciur, ţinând cont de faptul că de 3 ani nu este pus în funcţiune, directorul a spus: ,,Vom vedea dacă este util acest ciur. Nu-l folosim pentru că suntem în etapa de autorizare”. Reamintim că Monitorul de Făgăraş publică materiale despre activitatea Salco Serv SA încă de la înfiinţarea acesteia sub patronajul CL Făgăraş. (M.F.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here