Comemorarea anuală a luptătorilor anticomunişti din Ţara Făgăraşului s-a organizat  duminică, 26 iulie 2020,începând cu ora 12.00, la  Crucea-monument de la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus.  S-a respectat astfel îndemnul supravieţuitorilor luptei anticomuniste care au stabilit ca evenimentul să se desfăşoare în fiecare an în prima duminică   de după  sărbătoarea Sfântului Ilie. S-au adunat la Cruce mulţi tineri veniţi din toată ţara pentru a aduce un omagiu martirilor Rezistenţei Anticomuniste din Ţara Făgăraşului.   Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a organizat evenimentul şi în acest an.   Au vorbit din partea fundaţiei Coriolan Baciu, preşedintele acesteia, şi Florin Dobrescu, secretarul fundaţiei.  Au participat la eveniment asociaţii naţional- creştine  care  au afişat o serie de bannere  pe care au fost scrise îndemnuri patriotice şi critice la conducerea ţării din ultimii 30 de ani. ,,Sângele martirilor”, ,,Libertate, te iubim!”, ,,Jos Comunismul”.

Florin Dobrescu: Am respectat îndemnul lui Ion Gavrilă Ogoranu

,,Ne bucurăm că am reuşit să ne reîntâlnim la Cruce şi în acest an, îndeplinind dorinţa şi îndemnul lăsat de Ion Gavrilă Ogoranu, ca în fiecare an în prima duminică după Sf. Ilie să comemorăm eroii luptei anticomuniste din Ţara Făgăraşului. Trebuie menţionate toate aceste asociaţii care sunt alături de Rezistenţa Anticomunistă şi promovează istoria luptei anticomuniste din România. Foarte mulţi tineri activează în cadrul lor şi participă la evenimentele organizate în ţară.  Aceste asociaţii au o bună colaborare cu fundaţia ,,Ion Gavrilă Ogoranu”. Noua Dreaptă  şi preşedintele acesteia, av. Tudor Ionescu, asociaţia Garda Neamului şi preşedintele acesteia Adrian Jianu, gruparea ,,Camarazii” un  grup constituit din suporterii de  fotbal veniţi de la Cluj, o parte din elevii de liceu care activează în cadrul Asociaţiei Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei condusă de Zoe Rădulescu şi fiica acesteia, Elena Sechila.    A fost prezentă gruparea ,,Uniţi sub Tricolor” de la Sibiu.  Cel mai lung banner, de peste 20 m, pe care era scris ,,Rezistenţa din munţi a dat acestei ţări speranţă. Românii sunt datori  să nu uite jertfa voastră” a afişat  această grupare de la Sibiu. O delegaţie de la ,,Partidul Alianţa pentru Unitatea Românilor” împreună cu preşedintele ei, George Simion, au fost, de asemenea, prezentă.  Şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale  Arboroasa din Bucovina  a participat la  eveniment” a menţionat Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, organizatoare a acţiunii anuale de la Crucea de la Mănăstirea Brâncoveanu.  Crucea monument a fost înconjurată de drapele purtate de tineri îmbrăcaţi în portul naţional.

Coriolan Baciu: ,,Nici astăzi osemintele celor răpuşi nu au fost găsite”

,,Membrii familiilor ajutaţi de supravieţuitori au ridicat această Cruce pentru a ne aduce aminte de jertfa şi de suferinţele acestor luptători pentru neamul românesc. Când treceau pe cărările munţilor s-au jurat  ca aceia care vor supravieţui să adune oasele celor morţi într-un singur loc, care să fie loc de pomenire. Nu şi-au imaginat că acel groaznic regim  nu va permite nici astăzi ca osemintele celor răpuşi în luptă  să poată fi găsite, identificate şi aduse în mormânt creştinesc. Dar crucea s-a edificat şi de 25 de ani, aici, se adună  familiile luptătorilor din Ţara Făgăraşului, cei care cred în lupta acestor viteji eroi, cei care au conştiinţa acestei jertfe  pentru a se închina  în faţa acestui monument.   Dumnezeu a ajutat ca unul dintre ei să supravieţuiască ca să scrie despre lupta lor  şi să ridice acest monument. Este Ion Gavrilă Ogoranu care a ţinut ca acest eveniment să se organizeze în fiecare an” a spus Coriolan Baciu, preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here