Pentru aleşii locali de la Beclean sunt mai importante interesele de grup şi personale decât ceea ce-şi doresc cetăţenii să se realizeze din banii publici. Deşi sunt demarate  investiţii utile comunei,  acestea sunt blocate  de tot felul de controale cerute de unii aleşi locali. De parcă n-ar ajunge hăţişul birocratic care trebuie depăşit pentru a finaliza investiţiile publice.  Cu alte cuvinte, investiţiile cerute de cetăţenii satelor din comuna Beclean  au ajuns un meci de ping- pong pentru o mână de consilieri locali şi acoliţii lor. Reclamaţiile şi petiţiile semnate de  gruparea condusă de Cosmin Leancu, fostul primar al comunei, au pus la grea încercare organele de control de la nivel judeţean şi naţional, care atunci când ajung la Beclean  constată că  plângerile nu sunt fondate. Dar în Legislativul de la Beclean  s-a împământenit un obicei, acela  de a transforma  orice iniţiativă într-un circ. De cum aleşii locali ai comunei Beclean au depus jurământul după alegerile locale din iunie 2016 şi şi-au preluat funcţiile, circul din  legislativ s-a reinstalat.  De data aceasta pe două planuri, unul în şedinţele de plen şi altul în instanţă şi în faţa procurorilor.   Cetăţenii comunei Beclean  care plătesc taxe şi impozite spun însă că au nevoie de drumuri asfaltate, de apă potabilă curentă, de canalizare şi orice investiţie care să le asigure  confortul în comună. Dar cum campania electorală pentru alegerile locale  bate la uşă,  scandalurile se văd mai abitir decât în ultimii 3 ani.  La Primăria Beclean nu este săptămână în care organele de control să nu bată la uşă pentru a verifica  acuzaţiile  unor aleşi locali.

Condamnat la închisoare, dar face  reclamaţii

Dacă dăm o căutare pe portalurile instanţelor de judecată lesne se poate afla că unii aleşi locali de la Beclean şi acoliţii lor sunt judecaţi pentru anumite  infracţiuni. Pentru unii dintre ei există şi sentinţe definitive pe care trebuie să le respecte. Aceleaşi persoane însă  sunt şi reclamante în dosare aflate pe rolul instanţelor sau  în cauze aflate în cercetare la instituţiile statului.  Cum zice o vorbă din bătrâni, ,,hoţului de hoţ îi este frică”. Firmele de construcţii administrate de Călin Pop, care au căpuşat bugetul local al comunei Beclean, se află pe lista reclamanţilor. Asta în condiţiile în care Călin Pop este căutat de oamenii legii pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani. De cum a primit sentinţa, Călin Pop a dispărut de la domiciliu. Aşa cum a dispărut şi se sustrage executării pedepsei şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT,  cea care se află în relaţie de afacere cu Călin Pop. Îi ţine isonul Cosmin  Leancu, fostul primar al comunei Beclean, actualmente consilier local PSD. În mandatul acestuia de la conducerea Primăriei Beclean (2012-2016), firmele lui Călin Pop au ţinut capul de afiş al tuturor investiţiilor derulate în comuna Beclean din banii publici. Pentru a da greutate reclamaţilor, i s-au alăturat, aşa cum explică actualul primar de la Beclean, şi ceilalţi consilieri locali PSD.

Blochează investiţiile

Petiţionarii vor să scoată în evidenţă fapul că la Primăria Beclean nu se lucrează. Aşa au fost depuse  plângeri penale fără număr la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş,  reclamaţii şi sesizări la  MDRAP, la Inspectoratul în Construcţii, la Curtea de Conturi, la Agenţia Naţioală de Integritate. Şi la  secretariatul Primăriei Beclean au fost depuse solicitări în baza Legii 544 pentru a obţine informaţii şi documente  pe care ulterior să-şi bazeze plângerile de tot felul.  În vizorul petiţionarilor s-au aflat: asfaltarea DC 68, reabilitarea căminului cultural de la Hurez,  reabilitarea străzilor din Calbor, proiect finalizat din 2017, finanţat prin PNDL1 în valoare de 1,5 milioane de lei, asfaltarea DJ 109, Beclean-Luţa,  închirierea păşunii Mesteacăn, acuzaţii la ANI  de incompatibilitate şi conflict de interese pentru unii funcţionari publici şi unii consilieri locali, etc. ,,Cei care încearcă din răsputeri să blocheze proiectele de investiţii în comună sunt consilierii locali Leancu Cosmin, Brumbea din Calbor, dar care locuieşte în Beclean, Dan Octavian şi chiar şi Lucian Clonţ din Boholţ.  Este vorba despre aducţiunea cu apă  potabilă din localităţile Clabor şi Boholţ, asfaltarea drumului comunal  de la Hurez, DC 71, modernizarea căminelor culturale  din Hurez şi Beclean, Calbor. Sunt proiecte pe care eu şi  echipa mea le facem pentru sătenii din comuna Beclean. Oare cei care i-au ales  pe aceşti consilieri i-au ales să fie împotriva unui trai mai bun? Investiţia de la DC 68 este blocată de acţiunile în instanţă ale condamnatului la puşcărie Călin Pop şi ale lui Cosmin Leancu. Fostul primar Leancu este, de asemenea, inculpat într-un dosar aflat pe rolul instanţei.  Nu am nimic împotriva controalelor din partea oricărei instituţii a statului, dar la toate verificările  nu au fost găsite probleme. În acest sens se poate vedea şi raportul Curţii de Conturi. Cred că un consilier local ales de cetăţeni şi plătit din banii publici are datoria de a pune umărul la  dezvoltarea comunei şi de a contribui la bunăstarea comunităţii şi nu pentru a fi împotriva cetăţenilor” a declarat Claudiu Motrescu, primarul de la Beclean.

 

Plăţi pentru o lucrare neefectuată

DC 68, Beclean-Hurez este un drum de 3,9 km pentru care s-a obţinut o finanţare de 4,5 milioane de lei. Proiectul de asfaltare este blocat de plângerile   depuse în instanţă. Au fost două plângeri consecutive pe  care instanţa le-a considerat nefondate.  Pe rolul Tribunalului Braşov  a fost dezbătută acţiunea promovată de SC Alespo Invest SRL, cesionarul Contractului nr. 12/17 ianuarie 2019 încheiat cu SC ASP Motion SRL în contradictoriu cu Comuna Beclean. ASP Motion SRL cerea plata sumei de 439.026,15 lei cu titlu de debit provenind de la factura  emisă în 28 decembrie 2015, aferentă uni contract încheiat în august 2014 cu SC Mifan Building SRL  pentru reabilitarea DC 68, Beclean-Hurez. O suveică de firme care revendică suma totală de  435.467 lei plus TVA de 104.512 lei. Aşa cum arată documentele din dosar, pentru această investiţie n-a existat   autorizaţie de construcţie, n-a fost desemnat diriginte de şantier sau deviz general de lucrări. Mai mult, lucrarea n-a fost preluată de comisia de recepţie, procesul verbal fiind semnat doar de primarul de atunci şi de reprezentantul firmei de construcţii. Tribunalul Braşov a respins, prin decizia emisă la data de 24 aprilie 2020,  ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de SC Alespo Invest SRL, firmă aflată în insolvenţă,  în calitate de cesionar. Pe de altă parte conducerea primăriei explică şi faptul că respectiva lucrare n-a fost efectuată.

50 de solicitări la Legea 544

O altă plângere  a fost depusă pentru lucrările de reabilitare de la  sediul Primăriei Beclean, dar, conform reprezentanţilor UAT Beclean,  şi aceasta a fost demontată.  ,,Orice investiţie este reclamată la Parchet sau în instanţă. La Legea 544 privind informaţiile publice avem zeci de solicitări de la aceleaşi persoane.  Nu avem nimic împotriva  acestor verificări, dar unele sunt făcute pentru a ne bloca activitatea şi pentru a demonstra cetăţenilor că nu se face nimic în comună. Lucrările de investiţii vor continua chiar şi cu aceste piedici” a declarat primarul comunei, Claudiu Motrescu.  În acest an au fost depuse 13 solicitări la Legea 544, iar  de când s-a instalat noua conducere în primărie pe uşor 50 de astfel de solicitări.  ,,S-a răspuns în temeiul legal la toate aceste solicitări deşi acest lucru necesită mult timp până căutăm în arhivă, se fac copii după documente. Dacă s-ar folosi în interesul comunităţii aceste  informaţii  ar fi un plus pentru cetăţeni, dar informaţiile şi documentele sunt folosite de aceste persoane  pentru a  face plângeri în instanţă şi la parchet” a spus primarul Motrescu. Nici ANI n-a fost omis de către petiţionari. Au fost depuse reclamaţii pentru conflict de interese şi incompatibilitate pe numele unor consilieri locali şi funcţionari publici. Şi aceste reclamaţii au fost demontate, aşa cum susţin  persoanele invocate în plângeri.

 

Reclamaţii nefondate la lucrările de la Hurez

Şi lucrările de la căminul cultural de la Hurez au fost invocate de petiţionari. În urma plângerii au sosit la faţa locului reprezentanţii Corpului de control din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Conform  acestora aveau de verificat materialele cu care s-au realizat lucrările  la pereţi, bucătărie şi la instalaţiile electrice. ,,Nu s-a găsit nimic în neregulă la aceste lucrări. Nu am văzut atâtea controale ca la acest cămin de la Hurez la nicio altă investiţie pe care am asistat-o. Am avut până acum 6 verificări de la organele de control. S-a respectat proiectul tehnic şi suntem în grafic” a spus Petrică Oancea, dirigintele de şantier de la investiţia ,,Reabilitare cămin cultural Hurez”. Administratorul firmei care execută lucrarea la căminul de la Hurez, Sergiu Dumitru, a declarat că la nicio investiţie pe care a realizat-o n-a avut atâtea reclamaţii. ,,Am fost reclamaţi la Minister, la Inspectoratul în Construcţii. Toţi au tot venit, dar au fost puşi pe drumuri degeaba pentru că n-au găsit nicio abatere de la proiect” explica Sergiu Dumitru de la Deanda SRL .

 Întârzieri pentru reabilitarea DJ 109

Au fost invocate probleme şi la investiţia CJ Braşov privind reabilitarea DJ 109, Luţa-Beclean.  Aceiaşi consilieri locali au blocat declasarea  DJ 109  în drum comunal şi  reabilitarea lui de către Comuna Beclean cu fonduri de la CJ Braşov. ,,Lucrările de reabilitare la acest drum vor începe în intravilanul satului Luţa pentru că în extravilan nu se pot realiza deocamdată, fiind necesare exproprieri. Dacă era drum comunal, aşa cum am cerut în CL Beclean, să preluăm acest drum la Comună de la CJ Braşov, nu se impuneau acţiuni de expropriere. Din punct de vedere tehnic, un drum judeţean  este mai lat decât un drum comunal. Lucrăm la aceste exproprieri pentru a obţine lăţimea necesară acestui drum judeţean, după care se vor putea începe lucrările pe toată lungimea drumului Luţa-Beclean. Finanţarea este asigurată de CJ Braşov. Au fost doar piedici din partea acestor consilieri locali” a explicat primarul Motrescu.

Acuzaţii nefondate în cazul păşunii ,,Mesteacăn”

Plângerea penală  formulată de Leancu Cosmin şi Dan Octavian în 2018 a fost finalizată la data de 1 iulie 2020 şi se referă la licitaţia organizată de Primăria Beclean pentru păşunatul comunal.  Conform soluţiei procurorului, s-a dispus clasarea cauzei privind plângerea penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor  de abuz în serviciu, deturnarea licitaţiei publice, complicitate la deturnarea licitaţiei publice, neglijenţă în serviciu. A fost analizat modul în care s-a derulat licitaţia  pentru închirierea suprafeţei de 142,5 ha de teren  din domeniul privat al comunei Beclean, în locul cunoscut sub denumirea de ,,Mesteacăn”. Era vorba despre închirierea  la preţul de 286 lei/ha/an în loc de 340 lei/ha/an aşa cum s-a stabilit prin HCL 22/26 aprilie 2016.   Vom reveni. (Lucia BAKI)

 

2 COMENTARII

  1. Buna ziua ! Domnule primar motrescu de schimbarea conductelor de apa in satul Beclean și de canalizarea satului Beclean ne puteți spune ceva ? Sau ați uitat promisiunile făcute la beclereni in anul 2016 ca sa va alegem ca primar ! Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here