Purolite din Victoria nu şi-a întrerupt activitatea de producţie începând cu luna mai 2020 aşa cum a anunţat cu surle şi trâmbiţe în mass-media. A şi ameninţat în aceeaşi manieră că-şi mută fabricile de la Victoria în altă ţară, pe motiv că în România nu este susţinută   de autorităţi. De la vorbă la faptă este însă cale lungă. Purolite nici n-a concediat angajaţii, nici n-a plecat din România, nici n-a oprit producţia.  Diferenţa faţă de luna mai 2020 este că Purolite deversează apele reziduale, toxice, direct în conducta de canalizare a Viromet, via râul Olt.  Poluarea este şi de data aceasta marca Purolite, firma americană de la Victoria, care nu ţine cont de legislaţia de Mediu aflată în vigoare şi îşi face propria lege,  singurul  scop fiind profitul.

Mirosuri insuportabile

Săptămâna trecută, locuitorii din zona Pieţei din Victoria s-au plâns de mirosurile insuportabile venite de la Purolite. ,,Erau insuportabile, mai ales la temperaturile ridicate din aceste zile. Era ca pe vremea când lucrau la foc continuu. E clar că n-au întrerupt producţia” au spus localnicii.

Abuzuri pe toate planurile

Deşi au existat plângeri la toate instituţiile abilitate de la nivel local, judeţean şi naţional prin care se anunţa că Purolite încalcă legislaţia şi poluează,  nimeni n-a luat măsuri.  Mai mult, Purolite a deschis şantierul pentru construirea propriei staţii de epurare fără să deţină autorizaţie de construire. Nici această abatere de la legislaţie n-a impresionat autorităţile în domeniu.  Sfidarea legilor româneşti a mers însă  mai departe. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 31iulie/1 august, angajaţii de la Purolite au montat o conductă prin care să deverseze apele reziduale rezultate din procesul de producţie în reţeaua de canalizare a SC Viromet. ,,S-au înţepat în conducta noastră de canalizare care duce la râul Olt. Cu alte cuvinte apele Purolite ajung direct în Olt, poluând.  Conducta lor porneşte din incinta Purolite, subtraversează drumul judeţean şi un pod după care se înţeapă direct în primul cămin  din şirul  celor aflate pe conducta de ape reziduale a Viromet. De aici ajunge în Olt. Am sesizat Garda de Mediu şi SGA Braşov, invitându-i la faţa locului. Este de nedescris ceea ce se întâmplă aici. În dimineaţa de duminică, 2 august, au venit reprezentanţii Gărzii de Mediu, Tulbure şi Onofrei, iar de la SGA, inginerul şef Pomârleanu şi Boţonea. Au constatat abuzurile şi poluarea şi au impus conducerii Purolite să oprească deversarea şi să sigileze conducta de deversare. Au impus şi sistarea producţiei.  Aşeptăm să vedem rezultatul oficial, scris, al constatării de la faţa locului şi sancţiunile” a declarat Mihai Călinescu, administratorul Viromet SA. Reamintim că Purolite deşi a renunţat la serviciile Viromet privind epurarea apelor reziduale, se foloseşte  abuziv  de dotarea acestuia. Mai mult poluează în voie zona şi râul Olt.  Sunt mai bine de 2 luni de când americanii de la Victoria poluează Oltul şi lucrează la staţia proprie de epurare fără autorizaţie. Detaliile afacerii în ediţia print a ziarului Monitorul de Făgăraş de marţi, 4 august 2020.  (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

  1. Rusine sa le fie. Acum nu mai posteaza nimic „sustinatorii” lor, s au dat la fund. De ar inchide sandramaua si sa se duca naibii odata din oras. Ne am saturat de matraprazlîcurile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here