• Apele reziduale de la Purolite care au ajuns în Olt sunt  impurificate cu acizi şi compuşi organici (metanol, metilal şi izobutanol
  • Abuzuri pe toate planurile

 

Deşi au existat plângeri la toate instituţiile abilitate de la nivel local, judeţean şi naţional prin care se anunţa că Purolite încalcă legislaţia şi poluează,  nimeni n-a luat măsuri.  Mai mult, Purolite a deschis şantierul pentru construirea propriei staţii de epurare fără să deţină autorizaţie de construire. Nici această abatere de la legislaţie n-a impresionat autorităţile în domeniu.  Sfidarea legilor româneşti a mers însă  mai departe. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 31iulie/1 august, angajaţii de la Purolite au montat o conductă prin care să deverseze apele reziduale rezultate din procesul de producţie în reţeaua de canalizare a SC Viromet.

  • ,,S-au înţepat în conducta noastră de canalizare care duce la râul Olt. Cu alte cuvinte apele Purolite ajung direct în Olt, poluând.  Conducta lor porneşte din incinta Purolite, subtraversează drumul judeţean şi un pod după care se înţeapă direct în primul cămin  din şirul  celor aflate pe conducta de ape reziduale a Viromet. De aici ajunge în Olt. Am sesizat Garda de Mediu şi SGA Braşov, invitându-i la faţa locului. Este de nedescris ceea ce se întâmplă aici. În dimineaţa de duminică, 2 august, au venit reprezentanţii Gărzii de Mediu, Tulbure şi Onofrei, iar de la SGA, inginerul şef Pomârleanu şi Boţonea. Au constatat abuzurile şi poluarea şi au impus conducerii Purolite să oprească deversarea şi să sigileze conducta de deversare. Au impus şi sistarea producţiei.  Aşeptăm să vedem rezultatul oficial, scris, al constatării de la faţa locului” a declarat Mihai Călinescu, administratorul special de la Viromet SA.

Reamintim că Purolite deşi a renunţat la serviciile Viromet privind epurarea apelor reziduale, se foloseşte  abuziv  de dotarea acestuia. Mai mult poluează în voie zona şi râul Olt.  Sunt mai bine de 2 luni de când americanii de la Victoria poluează Oltul şi lucrează la staţia proprie de epurare fără autorizaţie.

Viromet a somat Purolite în privinţa deversării apelor reziduale

Conducerea Viromet SA  a înştiinţat Purolite SRL Victoria  prin adresa nr. 722G/24 iulie 2020  că nu mai are dreptul să deverseze ape pluviale, menajere sau tehnologice în reţelele de canalizare ale societăţii Viromet SA, ca urmare a încetării Contractului de prestări servicii nr. 1/2005 încheiat între Viromet SA şi Purolite SRL.

  • ,,În perioada 1-16 iulie 2020, SC Apa Ucea Sumerna SA a furnizat societăţii Purolite SRL cantitatea de 100 mc apă/oră, respectiv 2400 mc apă/zi, cantitate ce nu putea fi evacuată fizic  decât prin reţelele de canalizare ale Viromet (pluviale, menajere sau tehnologice). Vă somăm să încetaţi deversarea de ape tehnologice în reţelele de canalizare ale Viromet, având în vedere lipsa unui contract  de prestări servicii” soma  Viromet SA prin Mihai Călinescu, administrator special, pe SC Purolite SRL prin Martin Sanjay Gosh, administrator.

Garda de Mediu a primit sesizări, dar n-a luat măsuri

Faptul că activitatea de producţie de la Purolite  se face simţită în oraş prin mirosurile insuportabile, a ajuns pe masa comisarilor Gărzii de Mediu de la Braşov şi Bucureşti. Este sesizarea remisă acestor instituţii de către Viromet SA prin adresa  nr. 686G/15 iulie 2020. Aceeaşi sesizare a fost remisă şi la APM Braşov, SGA Braşov, ABA Olt Râmnicu-Vâlcea şi Primăriei Victoria.

  • ,,De la data de 12 mai 2020, Viromet nu mai epurează apele impurificate chimic rezultate din procesul de producţie al Purolite SRL. În zilele de 11 şi 12 iulie 2020 (sâmbăta şi duminica) dinspre platforma Purolite şi până în oraş au fost resimţite mirosuri specifice substanţelor utilizate de Purolite în procesul de producţie.  Viromet SA a prelevat probe de apă din cele 2 puncte prin care Purolite evacuează ape în canalele colectoare ale Viromet. Din punctul de prelevare ape convenţional curate care ajung în râul Ucea Mare, analiza  acestor ape arăta că erau impurificate cu acizi şi compuşi organici (metanol, metilal şi izobutanol). Din canalul colector al Viromet către râul Olt situat după staţia de epurare Viromet, analiza apelor arăta depăşirea parametrilor legali admişi (depăşiri ale CCOCr, ale Ph-ului, ale compuşilor organici). Meţionăm că aceste substanţe nu provin de la Viromet, instalaţiile societăţii fiind oprite în acest moment” se arată în sesizarea Viromet.

Au fost invocate în aceeaşi adresă şi lucrările executate de Purolite, care instalează conducte de evacuare ape deasupra conductelor Viromet, limitând astfel accesul Viromet la conductele proprii pentru reparaţii în caz de avarie.

  • ,,Viromet n-a fost informată despre realizarea acestor lucrări în imediata vecinătate a conductelor sale de evacuare. Vă rugăm să verificaţi: dacă aceste lucrări sunt executate în conformitate cu avizele şi autorizaţiile obţinute, dacă  afectează traeul de evacuare ape epurate al Viromet spre râul Olt”  scrie în adresă administratorul special de la Viromet, Mihai Călinescu.

Inspectoratul Judeţean în Construcţii Braşov tace mâlc

Faptul că Purolite lucrează la construirea staţiei proprii de epurare nu mai este o noutate. Şantierul deschis la marginea oraşului, în apropierea staţiei de epurare a Viromet, este în plină desfăşurare. Numai IJC Braşov nu ia măsuri în privinţa lucrărilor de construcţie pe care Purolite le efectuează fără să deţină autorizaţie de construire. Asta în condiţiile în care pe adresa instituţiei a ajuns sesizarea Viromet la data de 27 iulie 2020. Nici în prezent şantierul nu a fost închis, doar a fost baricadat de ochii oamenilor cu garduri înlalte şi porţi.

Plângere penală pentru Purolite

Parcă n-ar fi de ajuns că sfidează legislaţia românească în privinţa protejării Mediului şi a construcţiilor, reprezentanţii Purolite s-au ales şi cu plângeri penale care au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. Şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia ordine publică, a ajuns sesizarea Viromet privind abuzurile angajaţilor societăţii care efectuează paza incintei Purolite, Civitas PSG Bucureşti.

  • ,,Angajaţii Civitas PSG au intreprins mai multe acţiuni abuzive împotriva angajaţilor Viromet SA. În data de 24 iulie 2020, angajaţii Viromet au fost împiedicaţi să efectueze lucrări de decopertare a plăcii căminului de canal situat pe drumul judeţean Victoria-Viştişoara” se  arată în plângere.

Angajaţii de la firma de pază au blocat calea de acces, punându-şi autoturismul chiar pe căminul  canalului colector al  Viromet. Poliţia locală ajunsă la faţa locului s-a limitat la întocmirea unui proces verbal de constatare. Două zile mai târziu, aceiaşi angajaţi i-au împiedicat pe reprezentaţii Viromet să ia probe de apă din pârâul care se deversează în Corbişor  ieşind din incinta Purolite,  şi intră în canalul colector al Viromet către Olt. În 27 iulie, acest cămin a fost  acoperit cu o placă de beton de către Purolite pentru a împiedica prelevarea de probe de apă.

Ape neepurate deversate în Olt

Aşa se face că Purolite din Victoria nu şi-a întrerupt activitatea de producţie începând cu luna mai 2020 aşa cum a anunţat cu surle şi trâmbiţe în mass-media. A şi ameninţat în aceeaşi manieră că-şi mută fabricile de la Victoria în altă ţară, pe motiv că în România nu este susţinută   de autorităţi. De la vorbă la faptă este însă cale lungă. Purolite nici n-a concediat angajaţii, nici n-a plecat din România, nici n-a oprit producţia.  Diferenţa faţă de luna mai 2020 este că Purolite deversează apele reziduale, toxice, direct în conducta de canalizare a Viromet, via râul Olt.  Poluarea este şi de data aceasta marca Purolite, firma americană de la Victoria, care nu ţine cont de legislaţia de Mediu aflată în vigoare şi îşi face propria lege,  singurul  scop fiind profitul.

Mirosuri insuportabile

Locuitorii din zona Pieţei din Victoria s-au plâns în continuare de mirosurile insuportabile venite de la Purolite. ,,Erau insuportabile, mai ales la temperaturile ridicate din aceste zile. Era ca pe vremea când lucrau la foc continuu. E clar că n-au întrerupt producţia” au spus localnicii.

Dezastrul ecologic produs de Purolite la Victoria

După scandalul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 iul/1 aug, Purolite a ales să deverseze apele reziduale provenite din procesul de fabricaţie direct în stradă. Era un râu roşiatic care ieşea din incinta Purolite şi curgea spre oraş. Poluarea era pe faţă luni, 3 august 2020.  Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere de la Purolite, nu l-am obţinut, reprezentanţii societăţii susţinând că sunt în şedinţă. ,,Încercaţi mai târziu” a fost singura declaraţie a lor. Materialele privind dezastrul ecologic de la Victoria de luni au ajuns la instituţiile de Mediu din Braşov şi Bucureşti, la SGA, Ministerul Mediului, Prefectura Braşov şi CJ Braşov şi la MAI.

(Lucia BAKI)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here