•   Şobolani, şerpi, fecale şi  mizerie, sunt condiţiile în care trăiesc familii cu mulţi copii

  •  Familia Aldea are 6 copii şi este nevoită să locuiască  în condiţiile insalubre din acest bloc

  •  Primăria Făgăraş s-a lăudat cu un proiect de 5 milioane de euro pentru cartierele defavorizate  din Făgăraş, dar au fost vorbe goale 

  •  Blocul nr. 6 din cartierul Combinat rămâne tot un focar de infecţie 

Cel mai degradat imobil  din Făgăraş este  blocul nr. 6 din cartierul Combinat. Arată ca în evul mediu şi este un adevărat focar de infecţie.  Cu greu poţi să pătrunzi în imobil din cauza mirosurilor insuportabile. Cu toate acestea, aici locuiesc familii cu mulţi copii.  Blocul  era prevăzut cu camere repartizate pe paliere, iar băile erau comune. Astăzi, totul este  invadat de mizerie,  camerele şi băile de la parter sunt  pline de fecale şi de gunoaie. O fetiţă de 12 ani ne-a condus prin focarul de infecţie al blocului 6 administrat, în cea mai mare parte, de Primăria Făgăraş.  ,,La parter locuiesc 3 familii cu mulţi copii.  Nu poţi să intri din cauza mirosului. Toţi îşi fac nevoile în camerele  goale care nu mai au nici uşi nici geamuri.  Noi locuim la etajul I şi avem baie, dar totul se scurge în beci. Nu avem canalizare şi de aceea ajunge totul la subsol. Am zidit uşa care ducea la subsol să nu mai urce de acolo atâţia şobolani şi şerpi. Au fost astupate şi  geamurile  care dădeau la subsol că ieşeau  pe acolo şobolanii. Oricum pe holuri sunt mulţi şobolani. Eu chiar fac curat, dar nu se păstrează” a spus fetiţa de 12 ani.

 ,,Cei din primărie vin aici doar pentru voturi”

Vasile şi Cosmina Aldea au 6 copii şi locuiesc de 10 ani la parterul blocului 6, într-o cameră pentru care plătesc chirie la Primăria Făgăraş. ,,Chiria este de 40 de lei pe lună, iar dacă întârziem cu plata ne pun penalităţi. Primăria nu ne oferă nimic în schimbul chiriei. Am fost la primărie să cer altă locuinţă, dar nu m-au ţinut de vorbă. Avem 6 copii, iar soţul lucrează cu ziua. Din asta trăim şi din alocaţiile copiilor. Avem  condiţii groaznice, dar nu avem ce face. Nu avem curent, folosim o lanternă, nu avem apă, nevoile ni le facem prin boscheţii din jurul blocului. Cei din conducerea oraşului vin aici doar să-i votăm” a spus Cosmina Aldea.  An de an acest imobilul s-a degradat, dar primăria n-a luat nicio măsură pentru a veni în ajutorul acestor familii.

Proiectele  primăriei, doar  vorbe goale

În octombrie 2017, Primăria Făgăraş înfiinţa Asociaţia ,,Gal pentru regenerare urbană a municipiului Făgăraş” care completa  lista lungă asociaţiilor şi fundaţiilor finanţate din bugetul local.  Se spunea atunci că  asociaţia are scopul de a creşte calitatea vieţii în teritoriul Galului, adică în Făgăraş, şi că se va  ocupa de  implementarea strategiei de dezvoltare locală pentru zonele defavorizate ale municipiului. ,,Asociaţia are ca scop sprijinirea zonelor marginalizate urbane, cele afectate de sărăcie şi excluziune socială de la nivelul oraşului astfel încât comunităţile din aceste zone să poată beneficia de soluţii integrate şi personalizate care să le permită depăşirea situaţiei de vulnabilitate” explica   în faţa CL Făgăraş Elena Nemeş, mandatată de primar  să reprezinte această asociaţie. Vorbe frumoase de altfel, dar lipsite de conţinut, după cum arată situaţia astăzi. Membrii fondatori ai asociaţiei erau: Municipiul Făgăraş reprezentat de Elena Nemeş, Serviciul Public de Asistenţă Socială reprezentat de Bogdan Taflan, Asociaţia de Dezvoltare Integrată a Făgăraşului reprezentată de Lavinia Gheorghe, consilier al primarului, Spitalul Municipal Făgăraş reprezentat de Persida Ţâmboiu, Poliţia Locală Făgăraş reprezentată de Ioan Binig.  Compartimentul Implementare Proiecte de Finanţare din cadrul Primăriei Făgăraş  s-a lăudat  apoi cu un proiect  european de 5 milioane de euro  menit să schimbe faţa Blocului nr. 6 din cartierul Combinat, a blocurilor din cartierul 13 Decembrie denumite ,,Italiene” şi a clădirii ,,Malotanţa”. N-a ratat ocazia de a se lăuda  atunci  cu acest proiect nici primarul, numai că  acesta n-a trecut  de  comisiile de evaluare şi aprobare pentru finanţare din fonduri europene.   Se spunea atunci că  blocul 6 din cartierul Combinat  se va  reabilita în întregime, iar  blocurile ,,italiene”  şi a clădirea ,,Manotanţa” vor fi consolidate şi reabilitate. Se mai spunea că vor fi construite  150 de locuinţe sociale şi se vor înfiinţa 960 de locuri de muncă. Au trecut 3 ani, iar de acest proiect nu se mai aminteşte.  Blocul 6 din cartierul Combinat  este mai degradat decât în urmă cu 3 ani, iar familiile  locuiesc tot în mijlocul focarului de infecţie.  (M.F.)

  

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here