Consiliul de Administraţie de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” din Victoria a stabilit, în şedinţa organizată în data de  10 august 2020, ca deschiderea noului an şcolar să urmeze scenariul ,,verde”. Acest lucru însemnând  nu mai mult de 20 de elevi în sala de curs, respectarea distanţei şi purtarea măştilor. La această şcoală sunt în anul şcolar 2020-2021  un număr de 745 elevi, la ciclul primar 14 clase,  la ciclul gimnazial,  11 şi la  liceu, 8 clase.

.Sala de sport va deveni sală de clasă

,, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov ne-a sugerat să alegem un scenariu în funcţie de câte cazuri de coronavirus sunt în oraş. La Victoria am ales scenariul ,,verde” a spus Matei Morlova, directorul adjunct de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’. Pentru a se respecta normele de distanţare socială toate sălile de clasă din cadrul Liceului Teoretic ,,IC Drăguşanu’’ au fost măsurate pentru a putea fi aranjate băncile.  Sunt  clase cu 10, 15 şi 20 de bănci. ,,În noul an şcolar, două  clase de a VIII-a vor face orele de curs  în  sala de sport şi în  laboratorul de chimie. Am luat această decizie în consiliul de administraţie ca să nu despărţim elevii în mai multe grupe. În cele două  clase, efectivele de elevi sunt de  23 şi respectiv 24 de elevi. În aceste condiţii vom respecta normele impuse de  distanţare socială între elevi” a mai explicat directorul adjunct.  La Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’ sunt  37 de săli de clasă în cele două corpuri de clădire şi în fiecare sală vor fi distribuiţi 20 de elevi.  Această măsură a impus ca  elevii din clasele V – VIII să înveţe  după-amiază, iar elevii de la liceu şi ciclul primar, dimineaţa.

Bănci etichetate cu numele elevilor

Mobilierul din sălile de clase va fi scos şi depozitat în alte spaţii, iar majoritatea  băncilor cu două locuri vor fi  înlocuite cu bănci cu un singur loc. ,,Băncile vor fi etichetate cu numele elevilor. Diriginta clasei  va urmări această măsură,  iar în cazul în care se confirmă un caz de coronavirus  vom avea o evidenţă a contacţilor elevilor depistaţi pozitiv, dacă va fi cazul.  Cei mai norocoşi sunt  elevii din clasele a XI-a şi a XII-a de la profil  real care nu vor fi despărţiţi în grupe pentru că în fiecare clasă sunt 21 de elevi.  Doar clasele  numerose vor fi împărţiţi în două grupe. De exemplu, în  clasa a XI-a uman sunt 34 de elevi, în acest caz se vor forma două grupe de  câte 17 elevi fiecare. În acestă situaţie sunt mai multe clase şi nu avem suficiente cadre didactice pentru a acoperi toate orele’’ a mai spus Matei Morlova, directorul adjunct de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’.

Personal insuficient în şcoli pentru scenariile pandemiei

,,În şedinţa consiliului de administraţie,  nu era niciun caz de COVID- 19 în oraş. În principiu s-au  discutat  măsuri impuse pentru  distanţarea socială. Sunt clase unde se vor pune  bănci cu un singur loc, dar  sunt clase unde există  bănci de două locuri şi va sta un elev. Clasele V-VIII vor face ore după-amiază, iar elevii de la ciclul primar şi liceal vor face ore de dimineaţă. Astfel  se va reduce numărul de elevi din unitatea de învăţământ. Multe clase vor fi împărţite  în grupe şi  în loc de un învăţător  va trebui doi. Nu ştiu cum se va rezolva această problemă. Va fi nevoie de cadre didactice suplimentare şi personal auxiliar suplimentar. Numărul femeilor de serviciu trebuie dublat pentru că programul şcolar va fi de dimineaţa până seara.  După fiecare oră trebuie să se  facă curăţenie şi dezinfectarea  grupurilor sanitare. Cine o să facă curat dacă nu sunt suficiente femei de serviciu? Aceste posturi de cadre didactice şi femei de serviciu nu sunt în schema de încadrare şi nu există buget pentru respectivele posturi. Nu ştiu cum se vor rezolva aceste probleme?  Toate deciziile luate în consiliul de administraţie  se pot modifica în funcţie de decizile Guvernului şi de rapoartele venite de la DSP Braşov cu privire la cazurile de coronavirus’’ a spus Cătălin Beltechi, membru în CA .

Părinţii implicaţi în strategie

Ministerul Sănătăţii a publicat un ghid cu măsuri pentru începerea anului şcolar. În prima zi de şcoală, părinţii completează o declaraţie prin care să-şi asume faptul că  nu îşi vor trimite copilul în colectivitate dacă  are simptome specifice COVID- 19. Părinţii trebuie să semneze declaraţia pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii. Noile condiţiile pentru a trimite copilul la şcoală sunt:

  •  copilul nu prezintă simptome specifice virusului
  • copilul nu a fost diagnosticat cu COVID – 19
  • copilul nu a venit în contact cu o perosană testată pozitiv pentru această afecţiune.

 

 Anul şcolar 2020 – 2021 va avea 34 săptămâni

Anul şcolar 2020 – 2021 va începe luni, 14 septembrie 2020, şi se va încheia vineri, 19 iunie 2021. Cele două semestre vor fi egale, dutata fiecărui semestru va fi de 17 săptămâni. Cursurile pentru primul semestru încep luni, 14 septembrie 2020 şi se încheie vineri,  29 ianuarie 2021, iar în semestrul al II-lea începe din 8 februarie 2021 şi se încheie în 18 iunie 2021.

  • Vacanţa de iarnă:   23 decembrie 2020 -10 ianuarie 2021
  • Vacanţa intersemestrială:  30 ianuarie 2021- 7 februarie 2020
  • Vacanţa de primăvară:  30 aprilie 2021- 9 mai 2021
  • Vacanţa de vară: începe la  19 iunie 2021

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here