• Târgul de produse agricole, acoperit de bălării

  •   Investiţia Primăriei Făgăraş lăudată  în toamna anului trecut, un alt proiect dat uitării

  •   Fermierii au cerut conducerii oraşului redeschiderea târgului, dar au fost trimişi la plimbare, aşa cum susţin aceştia

  •   Deşeuri aruncate la întâmplare la intrarea în Făgăraş dinspre Hurez

 

,,În bugetul local pe anul 2019  am prevăzut o investiție de modernizare a târgului de animale, printr-un abator mobil, un incinerator, o fosă septică autorizată, pentru a putea autoriza acel spațiu, astfel încât toți crescătorii din jurul Făgărașului și cei din Făgăraș, bineînțeles, să vină să își valorifice acolo produsele. Cetățenii din Făgăraș au posibilitatea ca, în fiecare săptămână să vină și să își cumpere produse crescute în gospodării, produse bune, bio, de la animale care nu sunt crescute intensiv (…) Nu cred că mai există nici în țară un astfel de punct autorizat de tăiere a animalelor”, era declaraţia  primarului municipiului Făgăraș în luna noiembrie 2019.

Am vizitat investiţia cu care se lăuda  primarul, acel ,,târg de animale”,   săptămâna trecută. Aşa cum arată bannerele afişate pe garduri,  ar fi ,,Târg de produse agricole şi Centru de sacrificare animale”. O incintă împrejmuită cu un gard care abia se vedea de bălăriile necosite, o poartă ferecată cu lacăt, clădiri în paragină. Dintre buruienile înalte de peste 2 metri  se mai pot distinge cu greu indicatoarele care i-ar fi îndrumat pe fermieri spre locul rezervat grânelor, porcilor sau a altor sectoare. Investiţia anunţată cu surle şi trâmbiţe în presa obedientă primarului  prin formule de genul ,,vom face, vom autoriza, vom avea un proiect”  este acum  în paragină. Se mai văd în preajmă wc-urile, cândva ecologice, dar pe care  şefii politici ce conduc Direcţia de administrare a domeniului public sau societăţiile publice patronate de primărie le-au dat uitării.  Acestea  sunt  păstrate în fostul târg de animale, o suprafaţă de teren  alăturată  spaţiului  ce se vrea a fi ,,târg de produse agricole”. O imagine ce pune  în evidenţă indolenţa şi lipsa de respect a conducerii urbei faţă de comunitatea locală.   ,,Nu avem unde să ne vindem produsele, târgul este închis, dar se invocă motive diverse pentru redeschiderea lui. Bătaie de joc” spun fermierii care nu au unde-şi vinde produsele.

Intrare  ,,europeană” în Făgăraş

La fel cum arată târgul  este şi intrarea în Făgăraş dinspre localitatea Hurez. Dacă vrei să ajungi în municipiu venind dinspre munte, străbaţi o şosea denivelată, iar în stânga ei ţi se înfăţişează  o groapă de gunoi. Sunt aruncate la întâmplare, chiar lângă indicatorul ,,Făgăraş”, mormane de moloz, materiale de construcţii şi deşeuri printre care au crescut buruienile. O intrare dezolantă în municipiul ce se vrea european, aşa cum se laudă edilul şef. Zilnic maşinile Salco trec pe lângă acest loc în drumul lor spre depozitul neautorizat din incinţa platformei chimice, dar gunoaiele rămân în urma lor. Nici directorul de la Salco nu pare deranjat de  imaginea de la intrarea în urbe, caz în care mormanele de deşeuri sunt trecute cu vederea. Iar din biroul primarului acestea sunt ca inexistente. (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here