La Mănăstirea Făget Boholţ de pe Dealul Galaţiului  se va sărbători hramul marţi, 8 septembrie a.c.,  de praznicul ,,Naşterii Maicii Domnului”.  Conform tradiţiei, începând cu ora 8.00 se va sfinţi  apa, după care se va oficia Sfântul Maslu. Apoi credincioşii vor  participa  la Sfânta Liturghie care  va fi săvârşită de un sobor de preoţi.  Mănăstirea Făget Boholţ a devenit o oază de linişte într-un loc deosebit pe care Părintele Arsenie Boca l-a stabilit într-unul din drumurile sale  la enoriaşii din  satul Boholţ.

Două măicuţe au reconstruit mănăstirea

Mănăstirea Făget-Boholţ este unul dintre lăcaşurile de cult din Ţara Făgăraşului distruse de generalul Bukow şi reconstruite după anul 1990.  Construcţia mănăstirii a început în 1993, cu un paraclis din lemn care se vede şi astăzi şi care are hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”. În anul următor s-a ridicat biserica cu hramul Împăraţilor Constantin şi Elena, iar după alţi ani biserica mare şi chiliile ce o înconjoară. Două măicuţe s-au ocupat de edificarea locaşului, Teodora şi Pantelimoana, dar au avut sprijinul autorităţilor făgărăşene şi a multor oameni de bine din zonă sau de aiurea.

  •  ,,Acest loc pe care s-a ridicat mănăstirea se numeşte Dealul Crucii. Aici a fost cândva o mare pădure de fagi, care în timp s-a distrus. Locul poartă această denumire pentru că aici era ieşirea din tunelul subteran care venea din Cetatea Făgăraşului şi care se bifurca spre Hălmeag şi spre Cincu. Tot din acest loc se pleca pe front şi în primul şi în al doilea război mondial. Pe atunci drumul era undeva în vale, actualul drum a fost croit de nemţi şi de italieni. Mănăstirea are un larg orizont, al întregii Ţări a Făgăraşului, de la Perşani până la Victoria ” au spus măicuţele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here