Conducerea azilului AVIV din Făgăraş se consideră hărţuită de către Primăria Făgăraş. Scopul, spune admnistratorul azilului, Nicolae Rădulescu, ar fi acela de a renunţa la activitatea centrului şi de a elibera clădirea. ,,Conducerea CRPV Aviv este hărțuită cu temeinicie încă din primăvara acestui an pe baza unor reclamații în cascadă.  Ele vin fie din partea angajaților vrăjiți cu promisiunea unui  salariu mai bun, „de la stat” atunci când Primăria va prelua activitatea, fie din partea altor „binevoitori”. Se folosesc toate mijloacele pentru a grăbi acest moment, iar autoritatea noastră se șubrezește. E foarte convenabil să se preia un Centru utilat, format, cu o reputație bună și să se treacă pe lista de realizări ale autorității. De asemenea, ne punem întrebări în privința momentului atât de oportun la care au apărut aceste imagini aranjate prin grija unor angajați ai centrului, prin intermediul unui om de presă. Desigur, Domnului Primar Gheorghe Sucaciu îi vine mănușă, în timpul campaniei electorale, imaginea de cavaler salvator care va readuce apele în matcă. Dar e posibil ca ceea ce distruge acum, să nu-i aducă ajutorul scontat” explică admnistratorul Nicolae Rădulescu.

Comunicat de presă

,,CRPV Aviv Făgăraș dorește să aducă precizări punctuale în raport cu situația prezentată zilele trecute în presă privind condițiile de îngrijire ale vârstnicilor din centrul făgărășean.

1.La CRPV Aviv Făgăraș s-a constituit un focar de infecție SARS COV -2  în data de 25 .08.2020, centrul se află în carantină și accesul – chiar și al conducerii și administrației – este limitat prin măsurile din cadrul planului de urgență care intervin în cazul apariției cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Acest lucru nu ne scutește de obligații, dar ne restrânge mult posibilitățile de a monitoriza, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, activitățile curente.

2.Nu există, așa cum s-a sugerat, nereguli în privința hranei beneficiarilor, pâinea este livrată zilnic, meniul este avizat de nutriționist, toate alimentele găsite sunt conforme, hrana este preparată în condiții de igienă maximă. Inspecția inopinată a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică nu a constatat nici o abatere de la normele de hrană. Imagini atașate.

3.Reprezentații DSP nu au constatat neglijențe în privința exercitării actului medical și de îngrijire.

4.La ora la care au descins în centru inspectorii DSP, în cursul dimineții, activitățile de igienizare erau în desfășurare. Ne confruntăm în acest moment cu o invazie de insecte, greu controlabilă, chiar și în urma celor două dezinsecții succesive, ultima dintre ele efectuată în data de 18. 08.2020, conform procesului verbal atașat. Se va mai efectua o dezinsecție sâmbătă 05.09.2020.  In timpul acestor proceduri sunt folosite substante nocive pentru sănătatea batranilor și nu putem abuza de ele, în conditiile în care, fiind carantinați, nu-i putem muta din camere pentru o eficiență mai mare.

5.In centru există șapte camere libere aflate la dispoziția  personalului carantinat.

6.S-a acordat amendă pentru stocuri insuficiente de biocide cu aviz și scheme de securitate și pentru igiena deficitară pe suprafețe, în toalete. S-a remediat această situație în intervalul de timp specificat, iar magazia este în acest  moment aprovizionată conform normelor. S-a efectuat o curățenie generală sporită în toate spațiile, toate încăperile au fost igienizate complet, s-a intervenit cu atenție mărită în băi și toalete. S-au completat stocurile de combinezoane  și echipamente  de protecție.

7.Viața și sănătatea vârstnicilor din CRPV Aviv nu este și nu a fost pusă în pericol  vreun moment.

8.Primăria Făgăraș ne acuză că funcționăm de prea multă vreme fără licență de                  funcționare definitivă. Până anul trecut a fost imposibil să obținem licență definitivă în absența autorizării ISU, iar autorizarea ISU a fost imposibil de obținut deoarece  clădirea care aparține Primăriei,  deși trecută în cartea funciară cu destinația de Centru Rezidențial pentru vârstnici nu respecta nici una dintre reglementările cerute pentru clădirile cu o asemenea destinație, fiind nevoiți să investim sume care au depășit cu mult posibilitățile noastre financiare pentru a putea face modificările necesare și a întocmi documentația de specialitate.Cu siguranță se găsesc în arhiva Primariei toate adresele înaintate prin care solicitam autoritatilor locale  conform legii 307/2006, Art.30, Alin2, să ne pună la dispozitie cartea construcției și planurile actualizate la zi, deoarece planurile pe care le avem nu corespundeau cu realitatea din teren.De-asemenea clădirea a fost preluată fără un proces verbal de recepție- nu există- ca urmare buna noastra credință a fost înșelată, realitatea din teren fiind alta.

9.Procesele verbale ale autoritatii de control a AJPIS evidențiază de-a lungul timpului, din 2014 și pînă în prezent,  că beneficiarii au fost bine îngrijiti, toate masurile dispuse de-a lungul timpului au fost luate cu celeritate. Majoritatea masurilor dispuse au vizat o documentație cu imperfecțiuni, procedurile fiind mereu updatate, volumul de lucru a depășit de multe ori resursa umana. Funcționarea cu o licență provizorie nu pune în pericol viața beneficiarilor, standardele de îngrijire fiind indeplinite într-o proportie covârșitoare.Ultimul proces verbal de control încheiat pe 01.07.2020 în urma ultimei vizite a inspectorilor de la AJPIS Brasov a vizat patru măsuri din latura procedurală. Nu s-a acordat nici o amendă. Toate acuzațiile formulate de Primăria Municipiului Făgăraș au la bază reclamații venite de la persoane fizice și nu se bazează pe rapoarte ale autorităților de control!       

  1. Noi dorim să vă asigurăm, în acest moment, că ne străduim cu toate puterile, cu o echipă de oameni solidari alături, să ne facem datoria față de vârstnicii noștri. Și reușim!” se arată în comunicatul de presă.

1 COMENTARIU

  1. Mama mea de 90 de ani a fost internata la AVIV in 2017. Cand a fost internata nu putea sa stea pe picioare. A fost atat de bine ingrijita incat dupa 3 luni a inceput sa mearga si de atunci este supranumita plimbareata caminului.
    Acum a trecut cu bine si peste criza COVID.
    Sunt foarte multumit de activitatea personalului de la AVIV si nu as vrea sa se schimbe nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here